Dlaczego wysterylizowana kotka znika na tak długo?

E
Elo1771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Ponad 3 miesiące temu adoptowaliśmy młodą kotkę z fundacji (została zabrana z miejsca, gdzie przebywało około trzydziestu kotów). Bardzo dobrze odnalazła się w domu, a zwłaszcza na werandzie, która stała się „jej” pokojem – spędza tam mnóstwo czasu na pieszczotach i zabawie. Ma też możliwość wychodzenia na zewnątrz, ale nigdy nie zapuszczała się dalej niż do ogrodu, poza jednym razem, kiedy szybko wróciła.

Niestety, nie ma jej już od 10 dni! Dzień po jej zniknięciu znaleźliśmy ją w ogrodzie sąsiadki, jakieś 50 metrów stąd, ale nie dało się jej złapać: siedziała wysoko i była cała zesztywniała. Wyglądało to tak, jakby nas w ogóle nie poznawała.

Zastanawiam się nad jej zachowaniem, bo wcale przed nami nie uciekała. Przeszła nawet niedaleko nas, a potem schowała się pod krzewami. Inny sąsiad widział ją u siebie w ogrodzie, jak spokojnie sobie spacerowała.

Czy mogła zostać przegoniona przez jakiegoś kota z okolicy? Są tu dwa kocury, które ją męczą 😔 Ale myślę, że gdyby słyszała nasze nawoływania, to już dawno by wróciła!

Jak myślicie, czy po prostu zachciało jej się zwiedzać okolicę i jeszcze kiedyś wróci? Czy to możliwe, żeby kot zdecydował się porzucić dom przez inne koty na zewnątrz? Co o tym sądzicie? 😐

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Zgłoś

Ma chipa zarejestrowanego na fundację, która wie już o jej zaginięciu.

Rozmawialiśmy już z częścią sąsiadów, a do skrzynek pozostałych wrzuciliśmy liściki.

Mam nadzieję, że ma co jeść i że odnajdzie drogę do domu.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Może jakaś kotka z sąsiedztwa ma młode? Nawet wysterylizowana kotka może czuć silne przyciąganie do miotu kociąt. To tylko taka hipoteza.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Kiedy mówisz o zniknięciu, o jakim czasie myślisz?

Myślę o tygodniu. Minęło już 12 dni, więc zaczyna się to robić niepokojąco długo.

U sąsiadki faktycznie jest jedna kotka (tam zresztą widzieliśmy moją kicię następnego dnia), ale tamta broni swojego terytorium. I nie sądzę, żeby moja mała wciąż była w tamtej okolicy...

Zadziwiające jest to, że mogła odejść, nie znając w ogóle okolicy, bo wcześniej nigdy nie wychodziła poza ogród 😧

Dzięki za Twoją odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiedy mówisz o tym, że znika, o jakim dokładnie czasie mowa?

Pół dnia, cały dzień, 24 godziny czy może dłużej?

Jeśli nie ma jej 12 godzin lub krócej, to nic strasznego. To frustrujące, jeśli wcześniej cię do tego nie przyzwyczaiła, ale to nie powód do paniki.

Co do jej zachowania, może być kilka wyjaśnień i faktycznie myślę, że przyczyną jest obecność innego zwierzaka – pewnie kota, ale niekoniecznie.

Z jednej strony relacja może być przyjacielska, bo skoro była w schronisku z innymi kotami, to może po prostu szuka kontaktu.

Ale może to też być kwestia hierarchii i terytorium. Jeśli w pobliżu jest druga kotka, to nawet między wysterylizowanymi samicami może dochodzić do spięć.

Gdyby to był kocur, to też możliwe, ale w razie strachu pewnie zwiałaby od razu do ciebie do domu...

Ja osobiście skłaniam się ku tej drugiej opcji, bo to by tłumaczyło, dlaczego cię unikała. Kiedy kot bierze sobie innego kota na celownik i chce z nim „wyjaśnić pewne sprawy”, reszta świata przestaje dla niego istnieć... nawet jego własny człowiek.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post