Drżenie łapki

N
Nadegedncq Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, zaczynam się martwić, bo już kilka razy zdarzyło się, że gdy mój kot leży, jego tylna łapka zaczyna drżeć. Kiedy go pogłaszczę, to przestaje. Mój kot ma 10 miesięcy, jest w bardzo dobrej formie, ma wszystkie aktualne szczepienia itd. Macie jakiś pomysł, co to może być? Czy to coś poważnego, czy może u kotów to normalne? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Melissa63 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mam ten sam problem z moim 8-miesięcznym kotkiem. Jego łapki drżą, kiedy leży, i to wcale niekoniecznie tylko wtedy, gdy śpi. Zaczęło się to dziać około dwa miesiące temu.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kangourouenretard Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

a poza tym bawi się, je i śpi normalnie?

Tak, pod tym względem nie ma żadnych problemów

Wiem, że Twój post jest już dość stary, ale mam teraz ten sam problem z moim 6-miesięcznym kociakiem. Jest on w pełni sił i nie ma żadnych innych objawów związanych z łapką. Czy udało Ci się w końcu znaleźć jakieś wyjaśnienie, czy może samo mu przeszło?

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

a poza tym bawi się/je/śpi normalnie?

Tak, pod tym względem nie ma żadnego problemu

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A poza tym bawi się/je/śpi normalnie?

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Czy ma jakieś pasożyty, przez które się drapie? Może jakąś małą rankę na łapce? Czy daje się dotykać po całej długości łapy bez żadnej reakcji? Jeśli cofa łapkę przy mocniejszym ucisku, to może to jakiś niewidoczny uraz? Padaczkę bym raczej wykluczył, bo w takim przypadku drżałyby wszystkie łapy, a do tego doszłoby silne ślinienie i popuszczanie moczu. Może to być po prostu mały problem neurologiczny bez większych konsekwencji, który z czasem sam minie. Kot, który normalnie je, pije, bawi się, zachowuje czystość i nie unika kontaktu z ludźmi, zazwyczaj nie ma żadnych poważnych problemów. Obserwuj po prostu, czy to będzie się powtarzać w najbliższych tygodniach.

Nie ma ani pasożytów, ani żadnej rany, a poza tym to kot niewychodzący. Bez problemu pozwala mi dotykać łapki. Zauważyłem ten problem już przynajmniej czwarty raz. Mam nadzieję, że to nic poważnego.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy ma jakieś pasożyty, które go swędzą? Może jakąś małą rankę na łapce? Czy daje sobie wymacać łapkę na całej długości i nie reaguje? Jeśli cofa ją gwałtownie przy mocniejszym dotyku, to może to jakaś niewidoczna kontuzja? Raczej wykluczyłbym padaczkę, bo w takim przypadku drżałyby wszystkie łapy, a do tego doszłoby silne ślinienie się i popuszczanie moczu.

Poza tym, to może być po prostu jakiś drobny problem neurologiczny bez większych konsekwencji, który z czasem sam minie. Kot, który normalnie je, pije, bawi się, zachowuje czystość i nie unika kontaktu z człowiekiem, zazwyczaj nie daje powodów do większego niepokoju. Obserwuj po prostu, czy to będzie się utrzymywać w najbliższych tygodniach.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Dzień dobry, czy Pana/Pani kot śpi, gdy drży mu łapka? Jeśli tak, to po prostu śni, prawdopodobnie o polowaniu. A kiedy go Pan/Pani głaszcze, on się budzi, więc przestaje śnić i drżeć. W fazie snu paradoksalnego kot się rusza, często porusza pyszczkiem, jakby jadł, bo śni mu się, że pożera ogromną mysz...

Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź, ale niestety nie – łapka drży mu, gdy nie śpi :/ .

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy Twój kot śpi, kiedy drży mu łapka? Jeśli tak, to po prostu mu się coś śni, pewnie jakieś polowanie. Kiedy go pogłaszczesz, on się wybudza, więc przestaje śnić i drżenie mija. W fazie REM koty często się ruszają, mlaskają pyszczkiem, jakby coś jadły, bo śni im się akurat, że pożerają wielką mysz...

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post