Jak oduczyć gryzienia kotka, który nie został w pełni odstawiony od matki?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Gdzieś tak w okolicach czerwca lub lipca 2015 roku adoptowałam kotka od rodziny, która chciała go oddać. Najpierw powiedzieli mi, że będę mogła go odebrać, jak już zostanie odstawiony od matki (co jest przecież zupełnie normalne), a już 3 dni później dostałam wiadomość, że kotek jest już gotowy. Odebrałam go bez większego zastanowienia, a powinnam była się nad tym zastanowić! Był maluteńki, nie dawałam mu więcej niż półtora, maksymalnie dwa miesiące.

Na początku był bardzo przerażony i cały czas chował się za kanapą. Ale teraz jego zachowanie jest już nie do wytrzymania. Nie może wychodzić na dwór, bo mieszkamy blisko wielu ruchliwych dróg prowadzących do innych osiedli. Zniszczył mnóstwo nowych tapet i schody (są całe w śladach po pazurach), do tego wciąż ssie stary koc i bywa miły tylko przez chwilę, zaraz po przebudzeniu (ale to trwa bardzo krótko). Czasem chodzimy boso po domu, a on nagle na nas skacze i atakuje bez powodu! Moja mama ma całe nogi w zadrapaniach i ugryzieniach. Tak się po prostu nie da żyć i dlatego proszę was o pomoc. Próbowałam już wszystkiego – zamykania go na minutę czy dwie w osobnym pokoju, żeby ochłonął, ale jak tylko go wypuszczam, znowu na mnie skacze. Czasem sika „na złość”, i robi mnóstwo innych rzeczy... Nie mam już pojęcia, co robić, a latem na pewno będzie chciał się wymknąć na zewnątrz. Wiem, że jak ucieknie, to już nie wróci. Jeśli tak dalej pójdzie, będę musiała go oddać z ciężkim sercem, naprawdę potrzebuję pomocy! RATUNKU!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, nie chcę podważać zdania (przyszłego) studenta weterynarii, ale dzwoneczek to dla mnie tortura – wyobraź sobie ten denerwujący dźwięk w uszach przy każdym ruchu głowy.

Dodam jeszcze, że aby uspokoić go podczas ataku, możesz wejść w rolę kociej mamy: kładziesz go na plecach, przytrzymujesz palcami po obu stronach szyi (oczywiście bez duszenia!) i trzymasz tak długo, aż się wyciszy, a potem puszczasz. Zazwyczaj powinien wtedy po prostu odejść. Jeśli zaatakuje ponownie, powtarzaj to tyle razy, ile będzie trzeba. Ta metoda działa rewelacyjnie i zwykle nie trzeba jej długo stosować.

Jeśli ten sposób wydaje Ci się zbyt brutalny, możesz zacząć od pryskania go wodą w pyszczek, gdy atakuje. Minusem jest tylko to, że trzeba mieć spryskiwacz zawsze pod ręką^^

Mimo wszystko według mnie idealnym rozwiązaniem jest towarzysz do zabawy – najlepiej starszy kot, który nie da sobie wejść na głowę i jest dobrze zsocjalizowany. On już go nauczy dobrych manier^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, wielkie dzięki za Twoją wiadomość, zaraz tego spróbuję :) i dam znać, co i jak.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Takie zachowanie jest dość typowe dla kociaków, które zostały zbyt wcześnie odstawione od matki. Przez to nie przeszły odpowiedniego treningu, którego udzieliłaby im mama, w tym nauki cierpliwości i radzenia sobie z frustracją. Co więcej, zmiana utrwalonego zachowania u kota jest zazwyczaj trudniejsza niż u psa.

Warto popracować nad wzbogaceniem otoczenia Twojego kota:

- drapaki pomogą uniknąć drapania miejsc, których nie powinien niszczyć; jeśli Twój kot sam z nich nie korzysta, możesz przetrzeć je oliwkami albo odrobiną oliwy z oliwek (koty uwielbiają ten zapach). Możesz też spróbować delikatnie potrzeć jego łapkami o drapak, żeby zostawił na nim swój zapach – to ułatwi mu powrót w to miejsce. Na początku postaw drapaki blisko miejsc, które kot drapał wcześniej (koty zazwyczaj wybierają widoczne punkty w domu, więc nie ma sensu chować drapaka w kącie, bo kot nie będzie z niego korzystał). Z czasem możesz je stopniowo przestawiać w bardziej dogodne dla Ciebie miejsca. Drapak powinien być zamocowany około 30 cm nad ziemią, żeby kot mógł się swobodnie wyciągnąć;

- zabawy, takie jak wędki czy małe pluszowe myszki, pomogą rozwinąć instynkt łowiecki i zabawowy, co może odciągnąć uwagę kota od atakowania Ciebie;

- wysokie drzewka dla kotów są świetne dla zwierzaków niewychodzących – pozwalają im się wspinać, chować i drapać;

- ważne jest też, aby kot miał swobodny dostęp do okna, bo obserwowanie świata zewnętrznego potrafi zająć go na długi czas;

- dostępne są nawet specjalne aplikacje na tablet dla kotów, które stymulują instynkt łowiecki; koty potrafią być przy nich bardzo skupione i próbować „polować” łapkami na ekranie;

- możesz też wykorzystać zabawki edukacyjne na jedzenie – dzięki nim kot spędza więcej czasu na „zdobywaniu” pokarmu, co świetnie go stymuluje psychicznie;

- towarzystwo drugiego kota mogłoby również pomóc i odwrócić jego uwagę od atakowania domowników;

- wykazano, że dzwoneczek przy obróżce może łagodzić agresywne zachowania, ponieważ kot czuje się wtedy łatwiejszy do zlokalizowania.

Jeśli problem będzie się utrzymywał, nie zwlekaj i skonsultuj się z weterynarzem behawiorystą, który profesjonalnie doradzi Ci w kwestii temperamentu Twojego mruczka.

Powodzenia!

Charlotte – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post