Jak oduczyć kota drapania w drzwi?

C
Cokerana Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, mam rocznego kota, który co rano drapie w drzwi, żeby mnie obudzić. Nie dość, że niszczy mi drzwi, co jest mega słabe, bo wynajmuję mieszkanie, to jeszcze gra mi na nerwach. Wstaję tak samo zmęczona, jak się kładłam – pobudka o 4 rano to po prostu masakra.

Chciałam was zapytać, czy macie jakiś cudowny sposób, żeby przestała drapać we wszystkie drzwi? Próbowałam już odstraszacza ze sklepu zoologicznego, ale kompletnie nic nie daje, podchodzi do nich, jakby nigdy nic.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dajcie spokój z tymi behawiorystami!!!! Naprawdę, jak tylko kot, gryzoń czy pies zrobi coś, co nie podoba się właścicielowi, to od razu marsz do behawiorysty!!! Niektórzy na tej stronie potrzebują chyba psychiatry na tę „behawiorystyczną patologię”, haha!!! Jeśli kot drapie drzwi, wystarczy przybić zszywaczem kawałek twardego plastiku do połowy wysokości drzwi i po sprawie. Sama zostanę behawiorystką, haha. Oczywiście kot musi mieć drapak, czy to tekturowy, czy jakieś drzewko (moje akurat je ignorują, no ale cóż). Moje nie ostrzą pazurów na drzwiach, za to moja króliczka obgryza framugi, a papuga górę drzwi. Też wynajmuję mieszkanie, no ale dzięki paru trikom, jak się będę kiedyś wyprowadzać, to znajdę jakieś rozwiązanie. Poza tym wynajmuję to mieszkanie od 22 lat, więc jeśli kiedyś przy wyprowadzce agencja będzie chciała zabrać kaucję, to trudno!!! Moje koty śpią ze mną. Mój niewidomy kot śpi mi na głowie – przy tym upale jest ciężko, no ale jak się ma zwierzaki, to się je ma i kocha takimi, jakie są. Ostatnio jedna z moich kotek rozcięła mi stopę, jak wskakiwała na łóżko, grrrr, ała! Ale bawiła się w chowanego pod prześcieradłem, no i co zrobisz? Mam koty, a koty mają pazury, no i jasne, czasem się zdarzy jakaś wpadka, ale to nic w porównaniu z miłością, którą mi dają!!!! One i inne moje zwierzaki... Każdy ma swoje wady, tak jak my, ludzie, z tą różnicą, że my mamy ich więcej niż nasze zwierzęta. Może to ja powinnam iść do psychiatry albo czy behawiorysta może coś na mnie poradzić? Pękam ze śmiechu. Laurence i jej arka Noego
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No, nie zostałaś tu długo, Mamou! :managed:)

Maaaaaaaaaaaamouuuuuuuuuuuuuu ?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No i Mamou, gdzieś ty się podziewała?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeeeeeeej, nasza zguba się znalazła! ;)))
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Myślę, że najprościej będzie zostawić otwarte drzwi....
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Znalazłem to na Wamiz: http://wamiz.com/chats/question/mon-chat-gratte-les-portes-comment-l-arreter-2680.html Może ci to pomoże, ta osoba ma ten sam problem co ty :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Feliway to super produkt, o ile Twój kot na niego reaguje.

Jeśli chcesz zabezpieczyć drzwi, to istnieją specjalne przezroczyste folie ochronne, stworzone właśnie przeciw drapaniu drzwi czy ścian. Musiałbym odszukać do nich link. Nie sądzę jednak, żeby to samo w sobie oduczyło kota drapania, chyba że wyjątkowo nie polubi dotyku samej folii.

Przetłumaczony francuski
    C
    Cokerana Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Od czasu, kiedy zadałam moje pytanie, zdążyłam już odwiedzić weterynarza, żeby wyjaśnić, w czym problem i sprawdzić, czy ma na to jakąś radę. Pani weterynarz powiedziała mi, że żaden odstraszacz tu nie pomoże i że Perle po prostu taka już jest – taki ma charakter. Zaproponowała mi jednak produkt o nazwie Feliway. To w zasadzie dyfuzor z feromonami, który uspokaja kota. Jest on polecany właśnie na różne niepożądane zachowania, takie jak niszczenie rzeczy czy sikanie poza kuwetą.

Kupiłam go więc i będę testować przez miesiąc. Podobno ten produkt ma same dobre opinie, więc mam wielką nadzieję, że to zadziała i w końcu rozwiąże mój problem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zabezpiecz drzwi i ją ignoruj, a jak tylko zacznie to robić, to ją zaskocz, np. tupiąc w podłogę. Musisz zrobić coś, co będzie dla niej nieprzyjemne.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Clopine, masz jakieś udziały u behawiorystów czy co? Na każde zadane pytanie zawsze odpowiadasz „skontaktuj się z behawiorystą”. Przecież są inne rozwiązania, zanim pójdzie się do behawiorysty, zazwyczaj rezerwuje się to na ekstremalne przypadki!!!
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post