Przetłumaczony francuski
Jak rozpoznać mieszankę z kotem norweskim leśnym?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Chcesz zabrać udział w dyskusji?
15 odpowiedzi
Sortuj według:
Powiedzmy sobie szczerze, mieszanki są dość rzadkie, zwłaszcza jeśli chodzi o taką rasę jak norweski leśny. Kiedy już trafiają się koty w typie jakiejś rasy, to zazwyczaj są to miksy tych najpopularniejszych, jak persy, koty birmańskie, maine coony czy angory... To są rasy, które ma mnóstwo osób, więc jest po prostu większa szansa na znalezienie dachowca zmieszanego z taką rasą. Natomiast norweskiego leśnego nie każdy ma w domu, jestem nawet pewien, że niektórzy w ogóle nie kojarzą tej rasy. Dlatego wątpię, żeby twój kot był miksem akurat norwega. Z drugiej strony, zdarzyło mi się kiedyś widzieć dachowca bardzo w typie syjama czy kota orientalnego, z taką smukłą głową i dość dużymi uszami, ale no cóż, to nie zdarza się często.
Przetłumaczony francuski
Mieszkam w Szwajcarii i tutaj hodowcy zazwyczaj nie kastrują zwierząt, tak jak u mojej mamy – ma norweską leśną i nie jest ona wysterylizowana.
W sumie to mi to wszystko jedno, ale pytałam z ciekawości ;-) Dzięki wielkie za info!
Przetłumaczony francuski
Mało prawdopodobne. Mało kto ma rasowego kota, a ci, którzy je mają, raczej nie puszczają ich samopas, żeby biegały po dworze i rozmnażały się z dachowcami.
Poza tym wiele kotów z hodowli jest kastrowanych przez hodowcę już w wieku 3 miesięcy :)
W każdym razie, jest uroczy :)
Przetłumaczony francuski
Dzięki za odpowiedź! To, że to dachowiec, to wiem, ale zastanawiam się, czy patrząc na jego budowę i wygląd, jego mama albo tata mogli być rasy norweskiej leśnej? Ma tyle tych charakterystycznych cech, że aż mnie to ciekawi.
Przetłumaczony francuski
Twój kot to po prostu dachowiec. A dachowiec może mieć zarówno długą, jak i krótką sierść, może być biały, czarny czy szary... Krótko mówiąc, jeśli długowłosy kot nie pochodzi z prawdziwej hodowli i nie posiada rodowodu, nie może być uznany za Maine Coona ani kota norweskiego leśnego. Podobnie szary (niebieski) kot nie będzie kotem kartuskim, jeśli nie ma papierów z hodowli. I tak, to zupełnie możliwe i normalne, że twój kot ma gęstsze kępki futra między palcami.
Przetłumaczony francuski
15 komentarzy na temat 15
Te tematy mogą cię zainteresować
Dowiedz się więcej