Jak rozpoznać mieszankę z kotem norweskim leśnym?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Zastanawiam się, czy mój kot europejski może być mieszanką z norwegiem. Ma półdługą sierść, jest pręgowany, ale w takim niebieskawym odcieniu. Do tego ma spore kępki futra między opuszkami na łapkach i długie białe włosy wystające z uszu! Chciałbym też wiedzieć, czy zwykłe koty europejskie z półdługą sierścią mogą mieć takie kępki pod łapkami? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Powiedzmy sobie szczerze, mieszanki są dość rzadkie, zwłaszcza jeśli chodzi o taką rasę jak norweski leśny. Kiedy już trafiają się koty w typie jakiejś rasy, to zazwyczaj są to miksy tych najpopularniejszych, jak persy, koty birmańskie, maine coony czy angory... To są rasy, które ma mnóstwo osób, więc jest po prostu większa szansa na znalezienie dachowca zmieszanego z taką rasą. Natomiast norweskiego leśnego nie każdy ma w domu, jestem nawet pewien, że niektórzy w ogóle nie kojarzą tej rasy. Dlatego wątpię, żeby twój kot był miksem akurat norwega. Z drugiej strony, zdarzyło mi się kiedyś widzieć dachowca bardzo w typie syjama czy kota orientalnego, z taką smukłą głową i dość dużymi uszami, ale no cóż, to nie zdarza się często.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mieszkam w Szwajcarii i tutaj hodowcy zazwyczaj nie kastrują zwierząt, tak jak u mojej mamy – ma norweską leśną i nie jest ona wysterylizowana. W sumie to mi to wszystko jedno, ale pytałam z ciekawości ;-) Dzięki wielkie za info!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mało prawdopodobne. Mało kto ma rasowego kota, a ci, którzy je mają, raczej nie puszczają ich samopas, żeby biegały po dworze i rozmnażały się z dachowcami. Poza tym wiele kotów z hodowli jest kastrowanych przez hodowcę już w wieku 3 miesięcy :) W każdym razie, jest uroczy :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź! To, że to dachowiec, to wiem, ale zastanawiam się, czy patrząc na jego budowę i wygląd, jego mama albo tata mogli być rasy norweskiej leśnej? Ma tyle tych charakterystycznych cech, że aż mnie to ciekawi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Twój kot to po prostu dachowiec. A dachowiec może mieć zarówno długą, jak i krótką sierść, może być biały, czarny czy szary... Krótko mówiąc, jeśli długowłosy kot nie pochodzi z prawdziwej hodowli i nie posiada rodowodu, nie może być uznany za Maine Coona ani kota norweskiego leśnego. Podobnie szary (niebieski) kot nie będzie kotem kartuskim, jeśli nie ma papierów z hodowli. I tak, to zupełnie możliwe i normalne, że twój kot ma gęstsze kępki futra między palcami.
    Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post