Kot, który nie może się zdecydować, gdy otwieramy mu okno

Tomasstz
Tomasstz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Nasz młody kocurek Oscar (10 miesięcy) od kilku tygodni doprowadza nas do szaleństwa.

Mianowicie, miauczy pod oknem prowadzącym na balkon, żeby mu otworzyć... Kiedy już to zrobimy, Oscar wychodzi z wahaniem, a gdy tylko znajdzie się na zewnątrz, zwykle po minucie czy dwóch prosi, żeby go wpuścić z powrotem. Więc znowu otwieramy mu okno, żeby wszedł. Ale wtedy Oscar nagle nie chce wracać, stoi jak wryty przed oknem i dopiero po kilkunastu sekundach wchodzi do środka.

Problem w tym, że od miesiąca urządza nam takie cyrki co wieczór i to po kilka razy. Przy 0°C na zewnątrz robi się to uciążliwe, bo niestety Oscar nie ma własnego konta w banku, żeby opłacać rachunki za ogrzewanie. (Żaden inny kot z sąsiedztwa nie ma wstępu na ten balkon).

Dodatkowe informacje: Oscar dzieli mieszkanie z Bichon, 2-letnią kotką, która czasem wychodzi na dwór nawet na całe dnie. Oscarowi natomiast wystarcza sam balkon. Żeby wyszedł na teren osiedla, MUSIMY wychodzić razem z nim, bo inaczej panikuje i od razu ucieka do mieszkania (na osiedlu jest dużo innych kotów).

Jeśli możecie mi wyjaśnić zachowanie Oscara – to jego miauczenie pod oknem i te ciągłe, bardzo krótkie wypady na balkon – będę wdzięczny za pomoc.

Dzięki wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Niestety nie mam dla Państwa gotowego rozwiązania, ale mogę wyjaśnić przyczynę takiego zachowania: koty lubią mieć dostęp do całego swojego terytorium. Balkon, ogród, łazienka – każde miejsce, w którym kot postawił łapy już kilka razy, staje się w jego mniemaniu częścią terytorium.

Dlatego też, gdy drzwi lub okno są zamknięte, zwierzak nie może przeprowadzić patrolu po całym swoim terenie. Jest to dla niego frustrujące, ponieważ nie może się upewnić, że wszystko jest bezpieczne, zanim uda się na drzemkę (co zazwyczaj planuje zrobić). Co więcej, gdy na zewnątrz jest zimno, wcale nie ma ochoty tam spać – stąd jego prośba o wpuszczenie do środka zaraz po tym, jak sprawdzi okolicę (co zajmuje mu zazwyczaj góra 2-3 minuty ;) ).

To samo dzieje się, gdy przebywają Państwo w pokoju przy zamkniętych drzwiach – kot chce widzieć, co się dzieje i będzie prosił o wejście, żeby sprawdzić, czy w jego królestwie wszystko jest w porządku :).

Nawet najbardziej spokojne koty na świecie mogą mieć takie tendencje – to po prostu leży w ich genach :).

Przetłumaczony francuski
    Morghane
    Morghane Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oj, spokojnie, pocieszę was! Koty robią tak nie tylko wtedy, gdy chcą wyjść na zewnątrz. Z każdymi zamkniętymi drzwiami jest dokładnie to samo! Moja kotka mieszka w mieszkaniu. Uwielbia towarzyszyć mi w łazience, kiedy biorę prysznic. Latem zostawiam drzwi otwarte, więc może sobie swobodnie wchodzić i wychodzić, ale zimą je zamykam, żeby trzymać ciepło w środku. Wtedy zaczyna drapać w drzwi, żeby ją wpuścić, a jak już wejdzie, to miauczy, żebym jej znowu otworzyła... i wystawia tylko połowę ciałka na zewnątrz... -.- Myślę, że jest po prostu rozdarta między chęcią bycia ze mną w łazience a potrzebą swobodnego biegania tam, gdzie chce.

Nie znalazłam na to żadnego sposobu. Po prostu zamykam drzwi na czas prysznica, niezależnie od tego, czy ona jest w środku, czy na zewnątrz, a potem je otwieram. 😔

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To po prostu kot :-)

Wszystkie koty, jakie znałem w życiu, tak właśnie robiły. Kiedy masz kota wychodzącego, automatycznie stajesz się odźwiernym, chyba że zainwestujesz w drzwiczki dla kota.

Ja u siebie nie mogę zamontować drzwiczek, więc otwieram i zamykam okna bardzo, bardzo często. Koty są nie tylko strasznie niezdecydowane, ale są też mistrzami w proszeniu o powrót do domu jakieś dziesięć sekund po tym, jak wyszły;

Przetłumaczony francuski
    L
    Louna et ses animaux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój dwuletni kiciuś robi mi to samo, tyle że ja mieszkam w domu, więc on wychodzi odwiedzić swoich kumpli. To strasznie irytujące, kiedy on się tak namyśla przez godzinę – całe ciepło ucieka z domu, a on ostatecznie i tak nie wchodzi 😞 Ja osobiście wabię go chrupkami, żeby poszło to szybciej, ale to pewnie nie jest najlepsze rozwiązanie... Jeśli macie dla nas jakieś rady, będę bardzo wdzięczny 👍.
    Przetłumaczony francuski
    Tomasstz
    Tomasstz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie zmuszamy go do wychodzenia na teren osiedla. Oscar przyzwyczaił się do wychodzenia, gdy na przykład idziemy wyrzucić śmieci – wtedy bez wahania idzie za nami. Później sam zaczął prosić o wyjście (miaucząc pod drzwiami), ale gdy tylko zostanie sam na dworze, wraca migiem do domu. No nic, nie o tym mowa. Dzięki za wyjaśnienie, czyli po prostu jest mu... zimno, mimo tego gęstego futra. 😉
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Oscara ciągnie na zewnątrz, ale no właśnie – jak tylko otworzysz okno, to on nagle orientuje się, że jest zimno...

Jest więc rozdarty między chęcią wyjścia a swoim ogromnym zamiłowaniem do wygody. Możliwe też, że świat na zewnątrz wciąż go trochę przeraża, bo wygląda na niezłego domatora. Po co wyciągać go z mieszkania, skoro sam wykazuje taki opór? Wielu kotom w zupełności wystarcza balkon. Oscar ma po prostu bardziej lękliwy charakter niż Bichon i jest, powiedzmy... bardziej niezdecydowany.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post