Kotek ciumka: pozwalać mu na to czy nie?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Wiem, że to pytanie pewnie padało tu już mnóstwo razy, ale nie mogę znaleźć sytuacji dokładnie takiej jak moja.

Mam małą kotkę od 2 tygodni (urodziła się około 15 lipca), która regularnie próbuje mnie ssać w okolicach karku. Wiem, że to się zdarza i nie jest to nic szczególnie niepokojącego, bo może wynikać ze zbyt wczesnego odstawienia od matki. Problem w tym, że robi to głównie w środku nocy (co nie ułatwia spania), a kiedy trwa to kilka minut, przestaje być przyjemne (chyba nie muszę Wam przypominać, że koty nie mają zbyt delikatnych języczków 😌).

Krótko mówiąc, pytanie brzmi: lepiej jej na to pozwalać czy zabraniać?

W nocy jej nie pozwalam, bo wolę się wyspać (odpycham ją, biorę za kark, żeby odstawić ją dalej, fukam na nią, zestawiam z łóżka...), ale ona oczywiście nic z tego nie rozumie i ponawia próbę z dziesięć razy, zanim odpuści. Więc jeśli przy okazji macie jakieś pomysły, jak ją oduczyć tego zachowania albo sprawić, żeby ciumkała coś innego...

Dzięki! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, Pani kotka prawdopodobnie została odstawiona od matki nieco za wcześnie, przez co nie straciła jeszcze odruchu ssania. Nie ma „dobrej” ani „złej” decyzji co do tego, czy jej na to pozwalać – to Pani wybór. Skoro kotka je już swoją karmę lub mokre jedzenie i nie ma biegunki, oznacza to, że proces odstawienia się zakończył. Nie musi Pani zatem wracać do podawania mleka, bo kotka mogłaby go już nie trawić.

Bardzo prawdopodobne, że ten odruch minie jej z wiekiem. W każdym razie, nawet jeśli zdecyduje Pani jej na to nie pozwalać, proszę na nią nie krzyczeć. Wystarczy ją spokojnie odsunąć, żeby przestała – chodzi o to, żeby jej nie stresować. Jeśli chce Pani wypróbować metodę użytkownika Blue Cat z butelką lub samą odpowiednią końcówką, proszę nie wlewać do środka mleka. Lepiej użyć wody lub nie nalewać niczego. Powtórzę się, ale jeśli kotka przeszła już na pokarm stały, po mleku grozi jej biegunka.

Proszę uzbroić się w cierpliwość. Życzę miłego dnia.

Mélanie – studentka weterynarii, członkini ProVéto Junior Conseil http://proveto.net/

Przetłumaczony francuski
    Chlorophylle
    Chlorophylle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć. Mam u siebie kotkę, która trafiła do mnie w wieku sześciu tygodni, bo jej mama odeszła. Teraz ma już 6 miesięcy, ale wciąż zdarza jej się ciamkać moją koszulkę albo sweter, a czasem nawet tak zasypia. Pozwalam jej na to, bo widzę, że to ją uspokaja i daje jej poczucie bezpieczeństwa. Robi to jednak tylko w ciągu dnia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Została zbyt wcześnie zabrana od matki, to normalne.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Twoja mała została odstawiona od mamy zdecydowanie za wcześnie. To zupełnie normalne, że ma odruch ssania i nie wolno jej za to karcić.

Co więcej, to dowód na to, że czuje się przy Tobie bezpiecznie i ma do Ciebie zaufanie – to gest czułości, poza samym odruchem wynikającym z jej wieku. Możesz spróbować podać jej małą butelkę z miękkim smoczkiem, może z odrobiną mleka w środku; jest duża szansa, że będzie ją sobie długo ciumkać.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post