Miauczy i poluje na skarpetki

L
Lilisasai Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, zadawałam tu już sporo pytań. Krótkie podsumowanie: Mimi to dzika kotka, która trafiła do nas na 5 dni przed porodem. Chcieliśmy adoptować kota, więc bardzo się ucieszyliśmy, że się u nas pojawiła. Urodziła 3 maluchy, mają teraz 2,5 miesiąca. Za 2 tygodnie oddaję dwa z nich, a jeden zostaje z mamą u nas w domu. Problem w tym, że ona ciągle poluje na ubrania – skarpetki, majtki. Bierze je w pyszczek i biega z nimi, miaucząc. Potem zostawia je w mojej sypialni albo obok maluchów, bardzo głośno przy tym zawodząc. Nie przestaje miauczeć, dopóki na nią nie spojrzę albo dopóki małe nie dadzą się jej polizać. To jest naprawdę mega uciążliwe. Dałam ją do wysterylizowania, wszystko poszło dobrze, nie żałuję na nią grosza i jest bardzo kochana. Ale ten problem jest okropny. Cały dom budzi się w środku nocy, bo ona się wydziera. Rano wszystko jest wywrócone do góry nogami, ubrania leżą na podłodze i nie możemy znaleźć skarpetek.

Doszłam do punktu, w którym naprawdę nie wiem już, co robić. Myślałam, że robi tak, bo nie była wysterylizowana, ale najwyraźniej to nie to. Naprawdę chciałam jej oszczędzić trafienia do schroniska, opieka nad nią i kociakami nie zawsze była łatwa. Ale teraz czuję, że powoli pękają mi nerwy – te dźwięki to takie gruchanie połączone z głośnym, długim miauczeniem. Albo woła młode, albo mnie. Wiem, że powinnam czuć się wyróżniona, że poluje dla mnie na skarpetki. Nawet jestem, ale to już naprawdę przesada.

Chętnie przyjmę każdą radę albo opis podobnych doświadczeń.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lilisasai Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, kiedy przynosi Ci skarpetki, traktuje to jak trofeum. W ten sposób chce Ci po prostu podziękować. Choć takie zachowanie jest urocze, na co dzień może być dość uciążliwe. Może to też mieć związek z tym, że została za wcześnie odstawiona od matki, co często zdarza się u dzikich kotów. Niestety nie ma jednej, niezawodnej metody na takie zachowanie... Jeśli masz taką możliwość, wypuszczaj ją na zewnątrz – może to pomoże jej się wyszaleć i zaspokoić instynkty. Możesz też spróbować odwrócić jej uwagę wspólną zabawą i zabawkami dla kotów. No i żeby ograniczyć straty, po prostu pilnuj swoich rzeczy. W miarę możliwości postaraj się, żeby nie miała łatwego dostępu do ubrań i nie mogła przewracać całej garderoby do góry nogami. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam, Jeanne

Może wychodzić, kiedy tylko ma ochotę, czasem to nawet ja sama ją do tego zachęcam. Mam wrażenie, że spędziła na dworze już tyle czasu (ma 3 lata), że teraz w ogóle nie ma ochoty tam zaglądać. Przez większość czasu siedzi tylko na parapecie i nie chce iść ani kroku dalej.

Zupełnie nie wiem, co robić.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Też uważam, że jej zachowanie ma związek z instynktem macierzyńskim. Przez to, że została wysterylizowana, gdy miała jeszcze młode, hormony zareagowały, ale wypracowane wzorce zachowań pozostały. Skarpetki i majtki to „jedzenie”, które przynosi Tobie lub swoim maluchom, bo domyślam się, że nie ma już mleka. Jest po prostu zdezorientowana tym, co czuje.

Moim zdaniem rozwiązaniem będzie to, żeby nie miała już kociąt przed oczami.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kiedy przynosi Ci skarpetki, traktuje to jak swoje trofeum. W ten sposób chce Ci podziękować. Chociaż takie zachowanie jest miłe, na co dzień może stać się dość uciążliwe. Może to również wynikać z faktu, że została zbyt wcześnie odstawiona od matki, co często zdarza się u kotów wolno żyjących.

Niestety nie ma jednego, zawsze skutecznego rozwiązania, by oduczyć kota takich zachowań... Jeśli masz taką możliwość, zapewnij jej dostęp do wyjścia na zewnątrz; może to pomoże jej się wyszaleć i zaspokoić instynkty. Możesz też spróbować odwrócić jej uwagę wspólną zabawą i zabawkami dla kotów.

Na koniec, aby ograniczyć szkody materialne, zabezpiecz swoje rzeczy. W miarę możliwości postaraj się, aby nie miała łatwego dostępu do Twoich ubrań, żeby nie mogła przetrząsnąć Ci całej garderoby.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,

Jeanne

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post