Mój kot Bijou ma infekcję dróg moczowych

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Proszę o pomoc, bo mam pewien problem, z którym nie wiem, co zrobić. Od zeszłego piątku Bijou ma problemy z układem moczowym. Przykuca, żeby zrobić siku w różnych miejscach, ale wychodzi z niego tylko po kilka kropel. Siedzi osowiały w swoim kącie, jakby bał się ruszyć, żeby nie popuścić. Do tego cały czas się tam wylizuje, co pewnie tylko pogarsza sprawę.

W poniedziałek poszłam do weterynarza. Dostał zastrzyk z antybiotykiem, który ma działać przez dwa tygodnie, do tego lekarz przepisał mi tabletki o nazwie Scopalgine (substancja czynna: butylobromek hioscyny) oraz karmę leczniczą. We wtorek z trudem podałam mu tabletkę, a wczoraj wydarzyła się katastrofa: podałam mu lek i nagle... zaczął strasznie się ślinić, krztusił się tak bardzo, że aż zwymiotował krwią (pewnie musiał ugryźć się w język). Krótko mówiąc, te tabletki mu zupełnie nie służą! A od rana znowu to samo – zostawia małe kropelki wszędzie! Co mam robić? Zabrać go do innego weterynarza (za tamtą wizytę zapłaciłam już około 470 zł!)? Czy czekać, aż mu przejdzie i odpuścić te nieszczęsne tabletki? Pomóżcie mi proszę, mój kot cierpi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

No i wreszcie Bijou wrócił do domu wczesnym popołudniem!!! Stanęło na tym, że musi jeść karmę weterynaryjną (Specific Light) i brać tabletki przez 7 dni. Grrrrrrrrrrr! Tabletki to zupełnie nie jego bajka: dzisiaj wieczorem daliśmy mu je rozgniecione w tym, co lubi, ale myślę, że na dłuższą metę będziemy musieli podawać je prosto do pyszczka. Już się boję jutrzejszego ranka!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzwoniłem przed południem i weterynarz powiedział mi, że zapłacę około 1100–1300 zł. Chciałbym to rozłożyć na dwie raty, ale mam tylko gotówkę (nie mam książeczki czekowej). No i w końcu nie zapytałem go nawet, jak on to rozwiązuje w takich sytuacjach.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Myosotis, zawsze jest sposób, żeby zapłacić na raty – Tylko uważaj, bo kiedy przytrafiło się to jednemu z moich kotów, weterynarz chciał mi doliczyć „koszty manipulacyjne” za rozłożenie płatności. Odmówiłam, bo to jest zabronione.
    Przetłumaczony francuski
    Mure 69
    Mure 69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Szybkiego powrotu do zdrowia dla Bijou! Mam nadzieję, że rachunek nie będzie zbyt słony, ale wiadomo – jak się kocha, to się nie liczy, lol :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Odwiedziliśmy wczoraj Bijou u weterynarza. Ma założony kołnierz, żeby nie wyciągnął sobie kroplówki. Był w lepszej formie i wszystko idzie ku dobremu. Wróci do nas w czwartek. Weterynarz wyciąga mu dzisiaj cewnik, ale czeka jeszcze, żeby zobaczyć, czy mały normalnie sika. Bijou nie będzie już dostawał suchej karmy, tylko specjalne mokre kuleczki. Już nie mogę się doczekać, kiedy wróci, tak bardzo mi go brakuje! Ale do płacenia rachunku to mi się wcale nie spieszy!!!!! lol
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Myosotis, u jednego z moich kotów było tak samo. Od tamtej pory podaję już tylko karmę od weterynarza – te powyżej 12. roku życia dostają inny rodzaj karmy.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim pilnuj tej specjalnej karmy i niczego innego, to pozwoli uniknąć nawrotów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Na razie Bijou musi zostać na 48-godzinnej obserwacji u weterynarza. Dzwoniłem wczoraj wieczorem i podłączenie kroplówki oraz założenie cewnika przebiegło bez problemów. Przez te 48 godzin będzie miał więc założony cewnik, żeby pozbyć się kamienia, a jutro weterynarz go wyciągnie i sprawdzi, czy Bijou sika już normalnie sam.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powodzenia mysostis =)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 26

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post