Mój kot budzi mnie o 4:30

Timangue974
Timangue974 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam 8-miesięcznego kocura. Jest wykastrowany od początku marca. Trafił do mnie, gdy miał 3 miesiące. Na początku miauczał rano od 6:30. Zazwyczaj wstaję o 7:00, więc mi to pasowało. W grudniu i styczniu przez dwa miesiące był u moich znajomych. Mówili mi, że miauczał i budził ich dwa koty już o 5:30. Kiedy odebrałem go po powrocie z wakacji, wrócił do swoich nawyków z 6:30. Problem w tym, że teraz to już nie jest 6:30 ani 5:30, ale 4:30 rano. Miauczy i drapie mi szafę. Jak mu wytłumaczyć, że 4:30 rano to zdecydowanie za wcześnie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, koty prowadzą bardzo intensywne życie nocne. To od was zależy, żebyście dali mu do zrozumienia, że z wami jest inaczej. Jeśli zaczepia was, kiedy śpicie, najlepiej go po prostu ignorować. Prędzej czy później załapie, że nie reagujecie i w końcu odpuści.

Nie pozwalajcie, żeby weszło mu to w nawyk – im dłużej będziecie zwlekać, tym trudniej będzie mu wytłumaczyć, że nic z tego. Nawet jeśli musicie się całkiem schować pod kołdrą, żeby dotarło do niego, że nie zamierzacie się ruszyć.

Przetłumaczony francuski
    Justine_sdk
    Justine_sdk Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim! Poczytałam trochę wasze pytania i odpowiedzi i mam pewien problem. Mój 7-miesięczny kotek, z którym bawię się co wieczór, drapie w drzwi do mojej sypialni. Na początku działo się to o 5:30-6:00 rano, ale teraz zaczął już o 3:30, a potem znowu o 5:30-6:00. Wstaję, zajmuję się nim, a jak już dostanie swoją porcję przytulania i pieszczot, to mogę wrócić do łóżka, ale po paru godzinach on znowu wraca.

Jeśli macie jakieś sprawdzone rozwiązania, to będę bardzo wdzięczna za rady 😊

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak zostaję w łóżku, to on dalej drapie w szafę albo pod łóżkiem. Żeby przestał, muszę wstać, przejść się chwilę i znowu się położyć. Dopiero wtedy idzie spać. Kiedy wstaję rano i jak jestem w domu, to on w ogóle nie śpi w dzień. Jest rozbudzony i cały czas się bawi.

A ma on dostęp do szafy w ciągu dnia? To może być też jego sposób, żeby ci powiedzieć, że chce wejść do środka. Moje dwie kicie czasem okupują szafę i teraz, kiedy już wiedzą, że mogą tam wchodzić, myślę, że gdybym ją zamknęła, to też by drapały.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Myślę, że zamykanie kota nie rozwiąże problemu, a wręcz przeciwnie – jeśli nie jest do tego przyzwyczajony, będzie drapać, a nawet miauczeć.

Jedyne wyjście to albo całkowite ignorowanie go, żeby zrozumiał, że to na Ciebie nie działa i nie dostanie w ten sposób Twojej uwagi, albo stosowanie jakiegoś odstraszacza przez dłuższy czas, żeby oduczył się tego nawyku.

Sama przez to przechodziłam i wiem, że prawie nie da się na to nie reagować... kiedy jest 4 rano, człowiek jest kompletnie padnięty, a kot drapie, to marzy się tylko o tym, żeby przestał, żeby można było w końcu spokojnie dospać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powyższe komentarze są bardzo trafne, ale może warto spróbować zamykać kota na noc w jednym pokoju, razem z jego posłaniem, kuwetą, miską i zabawkami?

Przetłumaczony francuski
    Timangue974
    Timangue974 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak zostaję w łóżku, on dalej drapie w szafę albo pod łóżkiem. Żeby przestał, muszę wstać, przejść się kawałek i znowu się położyć. Dopiero wtedy on też idzie z powrotem spać. Kiedy rano wstaję i jestem w domu, on w ogóle nie śpi w ciągu dnia. Jest rozbudzony i cały czas się bawi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, jedna z moich kotek drapie ostatnio w drzwi do łazienki (która jest w sypialni). Na początku popełniłam wielki błąd, bo zaczęłam ją przywoływać, pocierając palcami (tak ją zawsze wołam na pieszczoty). Przestawała wtedy i kładła się na łóżku... niestety szybko załapała system: drapanie w środku nocy = głaskanie. To, co robię teraz, to używanie przy tych drzwiach w 100% naturalnego odstraszacza – robię „psikacz” z octu spirytusowego, prawdziwego soku i odrobiny skórki z klementynki. To działa błyskawicznie i teraz po prostu czekam, aż oduczy się tego nawyku. Doskonale was rozumiem, bo to nic przyjemnego być budzonym w nocy – niby najlepiej byłoby to zignorować, ale to przecież prawie niemożliwe, lol.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Co robicie, kiedy wasz kot was budzi? Wstajecie i zajmujecie się nim?

U mnie moja kicia też ma tendencję do budzenia mnie wcześnie rano (nawet jeśli nie miauczy, to zaczyna bawić się moimi stopami albo się do mnie przytulać). Zauważyłam, że jeśli po prostu leżę dalej, to ona w końcu daje sobie spokój i albo idzie dalej spać, albo zaczyna bawić się sama w swoim kącie. Natomiast jeśli tylko wstanę, choćby po to, żeby się napić wody czy pójść do łazienki, ona od razu wie, że już nie śpię i wtedy zaczyna się prawdziwe szaleństwo w całym mieszkaniu.

Inny sposób: zawsze staram się ją porządnie wybawić wieczorem, żeby mogła się wyszaleć. Zazwyczaj po czymś takim noce są znacznie spokojniejsze.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post