Mój kot ciągle macha ogonem

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Wiem, że w zasadzie kot macha ogonem, kiedy jest zdenerwowany, ale mój robi to prawie cały czas, nawet jak śpi. Jeśli do niego mówię, od razu rusza ogonem, a czasem nawet zasypia mi na rękach, a i tak nim macha. Co to właściwie może oznaczać?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Mój kot w ogóle nie merda ogonem, cały czas trzyma go prosto i wcale nim nie rusza.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój kot w ogóle nie macha ogonem, tylko cały czas trzyma go prosto w górze! Co to może właściwie oznaczać?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hejka,

Moja kotka też macha ogonem, kiedy jest szczęśliwa, mruczy i daje się głaskać, co jest w sumie sprzeczne z tym, co się zazwyczaj czyta.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój kot robi dokładnie to samo, co ta syjamka od fced. U nas tak jest od zawsze. Ma 4 lata i jest wykastrowany. Też nie mam pojęcia, dlaczego tak robi. Chętnie się dowiem, jeśli ktoś z Was może nam coś podpowiedzieć.
    Przetłumaczony francuski
    F
    Fced Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam ten sam problem z młodą kotką syjamską, która nie ma jeszcze 3 lat...

Bije ogonem, kiedy mówi się jej „nie”, kiedy się ją głaszcze, kiedy się do niej mówi... Nawet kiedy przychodzi zasnąć blisko mnie, zazwyczaj przy moich nogach...

Przez to sam się przy niej stresuję...

Ma tendencję do podgryzania – nie robi tego złośliwie i nie boli to, ale u niej to po prostu odruch...

Myślę, że to po prostu zestresowana kotka, zawsze taka była...

Kiedy zabrałem ją do weterynarza na zabieg... Ugryzła jednego z asystentów i narobiła niesamowitego rabanu... Musieli ją unieruchomić, ale w międzyczasie zdążyła tak wystraszyć wszystkie zwierzaki w lecznicy, że wszystkie zaczęły miauczeć, szczekać itd.

Prawdziwa furia...

Zanim ją wykastrowałem, w ogóle nie zwracała na mnie uwagi i uciekała do kuchni, gdy tylko mnie widziała, a łasiła się tylko wtedy, gdy miała ruję (wtedy się do mnie kleiła)...

Od operacji nie odstępuje mnie na krok, stałem się jej „tatą”, jej ukochanym... Ciągle jest przyklejona do mnie na kanapie, gdy tylko usiądę, i nie mogę nawet wyjść na 5 minut do łazienki na końcu korytarza, bo drapie i miauczy jak szalona... Nie wyobrażałem sobie tak radykalnej zmiany (wygląda to tak, jakby miała teraz ruję na okrągło)...

Ale rzecz w tym, że niezależnie od tego, czy jest szczęśliwa, mruczy czy cokolwiek innego, nerwowo bije ogonem... to bardzo nieprzyjemne...

Za to kiedy śpi, to śpi... ogon jest nieruchomy...

Miałem w życiu przynajmniej z dziesięć kotów i żaden nigdy nie zachowywał się w ten sposób (podgryzanie przy głaskaniu – może ma łaskotki? – albo to ciągłe bicie ogonem)... Albo drapanie przez 5 minut w okno lub drzwi, żeby wejść, jeśli akurat ma na to ochotę...

I jeśli wypuszczę ją na taras i zamknę okno, to kiedy chce wrócić, zaczyna drapać w szybę jak szalona. Może to trwać dłuższą chwilę, aż w końcu albo ja się zdenerwuję, albo ona się znudzi (zazwyczaj to ja tracę cierpliwość albo pękają mi nerwy i ją wpuszczam)...

Macie jakieś pomysły? Cateline, czy Twoja też robi Ci takie rzeczy?

Z góry dzięki

Cédric

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, podrzucam artykuł o tym, co oznaczają ruchy kociego ogona – może komuś z Was się przyda: http://wamiz.com/chats/guide/mouvements-de-la-queue-du-chat-0546.html

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Melly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To niezła szybka myszka w takim razie! xd Zresztą właśnie teraz jest cały nakręcony -_-'
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hehe Melly, pewnie mu się śni, że goni za myszką! ;)

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Melly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak Réglisse śpi, to czasem się rusza. To pewnie odruchy nerwowe, tak samo jak my wiercimy się w nocy ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Félia też bardzo często merda ogonem. Jak tylko do niej mówię, to pac pac pac, macha nim jak miotełką! Ale skoro robi to, patrząc na mnie z taką miłością, to zakładam, że to dobry znak ;) Jeśli Twój merda ogonem przez sen, to u niego to pewnie oznaka relaksu, a nie stresu?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post