Mój kot panicznie boi się mojego partnera... I robi pod siebie kupę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Razem z moim partnerem adoptowaliśmy małą kicię około dwa miesiące temu. Jedyny problem jest taki, że ona się go panicznie boi. Zaczęła się chować i to z każdym dniem coraz bardziej. Dzisiaj on nie może już do niej nawet podejść. Chowa się, gdy tylko słyszy, że on idzie. Pełza po podłodze i zostawia jedzenie, kiedy wie, że on jest w pobliżu. Chowa się pod łóżkiem i ani drgnie. On naprawdę bardzo się stara, ale wszystko na nic... Teraz, kiedy bierze ją na ręce, ona robi pod siebie kupę. Widzę w jej oczach, że jest przerażona na sam jego widok, mimo że on nigdy nie zrobił jej żadnej krzywdy... Kiedy trzyma ją na rękach, kicia jest całkowicie sparaliżowana, nawet się nie rusza, dosłownie udaje martwą. Nie mam już pojęcia, co robić, żeby to naprawić, a serce mi pęka, jak na to patrzę!

Czy mieliście kiedyś podobne sytuacje?

Dzięki za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

No proszę, to zupełnie jak mój kot! Tylko że u Ciebie przynajmniej obyło się bez tych przygód z kupami... Kuli się w sobie, udaje, że jej nie ma i tak jak piszesz – gdyby mogła zapaść się pod ziemię, to na pewno by to zrobiła!

Czasem daję jej smaczki, które wręcz uwielbia, ale w takich momentach jest tak przerażona, że w ogóle nie reaguje na jedzenie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, jeśli jest „postawny, ma taki głos i sposób chodzenia”, to to na pewno robi swoje...

Mój brat jest dobrze zbudowany i taki trochę mało delikatny – jak tylko mój kot go widzi, to od razu ucieka się schować, mimo że brat nigdy mu nic złego nie zrobił.

A jak już go weźmie na ręce, to kot przechodzi w tryb udawania martwego i na wszystko pozwala. Kiedy brat się tylko zbliża, kiciuś zwija się w kulkę i tak się płaszczy, że jakby mógł, to by się chyba pod ziemię zapadł xD!!!

Dlatego po prostu unikam ich wspólnych kontaktów, a jak widzę, że brat go zaczepia, to zabieram kota i mówię bratu, żeby przestał z tymi swoimi głupotami.

Więc tak, myślę, że to może mieć spore znaczenie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To prawda, że on jest taki trochę gwałtowny w swoich ruchach, ale tak ma po prostu na co dzień, nie tylko w stosunku do kotki. Jest wysoki i ma niski głos... Może to też ma jakieś znaczenie? Nawet jak mówi do niej takim przymilnym, słodkim głosem, to ona i tak panikuje. Myślałam, żeby wypróbować spray Feliway, żeby spróbować uspokoić atmosferę. Korzystaliście już z niego?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej.. Jesteś pewien, że nie podniósł głosu ani nie wykonał gwałtownych ruchów? ... Bo to słabo wygląda :/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No właśnie nic! Jestem cały czas w domu. A kiedy wyjeżdżam na kilka dni, zabieram ją ze sobą. W tym właśnie problem. Szukam czegoś, co mogło to spowodować... Ale nic!

Wiem, że ona kojarzy dźwięk kluczy i ten donośny dzwonek z jego przyjściem. Pomyślałam sobie, że dzwonek tak bardzo ją przeraża, że po prostu przeniosła ten strach na niego. (Od samego początku boi się dzwonka, nieważne kto by to nie był).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, faktycznie, ona boi się mężczyzn. Ale wspomniałaś, że na początku było w porządku, a z czasem sytuacja się pogorszyła – to nie jest normalne zachowanie. Kot, który załatwia się pod siebie, jest skrajnie przerażony. Nie mogę niczego przesądzać, jeśli chodzi o relację Twojego partnera z kotką, ale jednego jestem pewien – zwierzę nie kłamie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przy moim tacie była nieufna, ale nigdy przerażona! On daje jej czas i ona w końcu sama do niego podchodzi. A do mojego wujka nie da się jej w ogóle zbliżyć. Wbija we mnie wtedy pazury.

W końcu doszliśmy do wniosku, że ona po prostu boi się mężczyzn...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy ona boi się tylko Twojego partnera? Próbowaliście może sprawdzić, jak reaguje na inną osobę?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mamy ją, od kiedy skończyła 2,5 miesiąca. Wzięliśmy ją od ludzi, którzy już wcześniej ją adoptowali, ale po prostu już jej nie chcieli... Nie wyglądało na to, żeby bała się swojego poprzedniego właściciela.

Na początku było okej, ale z czasem zaczęło się pogarszać! Myślałam, że może po prostu nie pasuje jej otoczenie – za małe mieszkanie, za dużo hałasu itd. Ale kiedy mój partner wychodzi, ledwo zamkną się drzwi, a ona już pędem leci do mnie. Zupełnie tak, jakby to, że on sobie poszedł, było dla niej ogromną ulgą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nigdy nie spotkałem się z podobną sytuacją.

W jakim wieku ją adoptowaliście? To zależy, jak wyglądała jej socjalizacja. Jeśli miała kontakt tylko z kobietą i nigdy wcześniej nie widziała ani nie słyszała żadnego mężczyzny, to normalne, że się boi, ale zazwyczaj nie trwa to długo.

Jednak aż taki lęk jest dosyć dziwny. Nie można wykluczyć, że była wcześniej źle traktowana.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post