Mój kot trze tyłkiem o podłogę

E
Emma-paulin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem już u kresu wytrzymałości. Mój kociak, który ma 3 i pół miesiąca, bez przerwy trze tyłkiem o podłogę (robi tzw. „saneczkowanie”) zaraz po wyjściu z kuwety. Adoptowałam go dwa tygodnie temu i naprawdę nie daję już rady. Problem polega na tym, że on nie dba o higienę – w ogóle nie myje sobie okolic odbytu. Gdyby robił to saneczkowanie, mając czysty *****, to jeszcze pół biedy, ale jak robi to z pupą całą w kupie, to możecie sobie wyobrazić, jakie to są historie.

Próbowałam już wszystkiego. Jeśli chodzi o to, że sam się nie myje, to staram się być cierpliwa, bo wiem, że to jeszcze maleństwo i musi się tego nauczyć, ale ten drugi problem mnie wykańcza. Zostawia ślady wszędzie i muszę to ciągle sprzątać... o ile w ogóle je w porę zauważę... a on załatwia się 5-6 razy dziennie.

Czytałam porady weterynarzy, że to mogą być robaki albo zapchane gruczoły okołoodbytowe. Byliśmy już dwa razy u weterynarza. Został odrobaczony zaraz po tym, jak do mnie trafił dwa tygodnie temu, a 4-5 dni temu lekarz opróżnił mu gruczoły. Nic to jednak nie dało, on dalej to robi. Mój weterynarz i inny, z którym konsultowałam się telefonicznie, rozkładają ręce... Sprawdziłam już wszystko: odrobaczanie i czyszczenie gruczołów. Strasznie mi go szkoda, bo domyślam się, że nie robi tego dla przyjemności, serce mi pęka, jak na to patrzę.

Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji? Może macie jakieś wskazówki, bo ta cała sytuacja jest dla mnie bardzo obciążająca. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Neptiza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy robiliście badanie kału?

Przetłumaczony francuski
    S
    Solemagnifique4561 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, też mam teraz 6-miesięcznego kocurka, który robi dokładnie to samo i faktycznie jest to nie do zniesienia! Byłam u weterynarza już dwa razy. Mówili mi, że to robaki, więc go odrobaczyłam, ale to nic nie dało. Poszłam znowu, wycisnęli mu też gruczoły okołoodbytowe, a problem dalej nie znika! Byłam u nich jeszcze w tym tygodniu i dostałam pastę, którą ma połykać dwa razy dziennie przez tydzień, ale na razie to nie działa… Już nie wiem, co robić… Mam wrażenie, że on przy tym cierpi, a takie poczucie bezradności jest po prostu okropne! Jeśli macie jakieś rady co do karmy albo leczenia, to będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc! Dzięki za wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Twój kot ma długą czy krótką sierść? Koty długowłose często miewają to, co nazywam „wypadkiem w kuwecie”. Przy rzadszych stolcach brud przykleja się im do futra, a one próbują się go pozbyć, „saneczkując” po podłodze. Przez to okolica ta staje się podrażniona i koty próbują się tam drapać. Zrób tak, jak radzi Ci Ulalie, żeby przynieść mu ulgę.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zdarza się, że koty „saneczkują” tylko po to, żeby podrapać się po tyłku, bo przecież nie mogą tego zrobić łapką...

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Cześć, dzięki wielkie za wszystkie wasze rady.

To prawda, że nie zrobiłem zbyt długiego przejścia na nową karmę. Zmieniłem mu jedzenie już pierwszego dnia i faktycznie od razu dostał biegunki. Doczytałem jednak trochę i od następnego dnia zacząłem już wprowadzać zmiany stopniowo.

Spróbuję tak zrobić i mam nadzieję, że to zadziała.

Przetłumaczony francuski
    G
    Grandchat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zgadzam się z Ulalie – zmień mu karmę, pamiętając o długim okresie przejściowym. Nie wszystkie koty tolerują karmy bezzbożowe. Spróbuj Royal Canin Kitten, kocięta zazwyczaj całkiem dobrze ją trawią.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zmieniłabym mu też karmę, bo pewnie ma podrażniony odbyt i robi się z tego błędne koło: luźne stolce podrażniają okolicę odbytu, on się drapie i tak w kółko... Jeśli był odrobaczany i miał czyszczone zatoki okołoodbytowe, to nie widzę innej przyczyny. Pewnie potrzebuje specjalistycznej karmy, a samo przejście na nową dietę powinno być bardzo stopniowe.

Możesz mu przemywać odbyt chusteczką nasączoną letnią wodą, osuszyć, a potem posmarować wazeliną, żeby złagodzić podrażnienie.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kocia kupa nie powinna być miękka, tylko dobrze uformowana i zwarta.

Zmieniałeś mu karmę po adopcji? Zastosowałeś okres przejściowy?

Moje koty nie trawią karm bezzbożowych, a zwłaszcza jeden z nich ma z nimi spory problem.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź Kelinda. Faktycznie, jego kupy są dość miękkie, ale on saneczkuje nawet wtedy, gdy ma czysty tyłeczek (albo kiedy ja go umyję, albo po prostu jak sam jest czysty po załatwieniu potrzeb).

Jeśli chodzi o jedzenie, to dostaje bezzbożową karmę dla kociąt.

Został dobrze odstawiony od matki, bo był z nią przez 3 miesiące i parę dni.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pewnie ma rzadkie kupy. Mój dorosły kot też tak kiedyś robił, ale tylko wtedy, gdy coś mu tam zostało z tyłu, a nie jak był czysty. Z kolei on też nie myje się zbyt dobrze, zostają mu jakieś resztki. Tak się zdarza u kotów, które nie zostały odpowiednio odstawione od matki, bo to ona ich tego uczy, ale mój mieszkał z nią prawie 10 MIESIĘCY, więc był dobrze odstawiony.

A czy jego stolce nie są zbyt miękkie?

NORMALNIE po dobrze strawionej suchej karmie czy mokrym jedzeniu kupa nie powinna się przyklejać z tyłu.

Może więc warto spróbować zmienić mu dietę?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post