Mój kot wyrywa mi włosy

V
Val84000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Jestem szczęśliwą kocią mamą trzech futrzaków, które kocham jak własne dzieci. Mam rocznego kocurka, którego wykarmiłam butelką, oraz dwie 4-miesięczne kotki. Dogadują się super. W domu mamy zabawy i pieszczoty bez końca. Kocur jest bardzo czuły, okazuje mi to na każdym kroku – nie potrzeba słów, żeby go zrozumieć.

Ale do rzeczy: wczoraj wieczorem myłam zęby, a on siedział na szafce przy umywalce, jak co wieczór,

i poprosił, żeby mógł wejść mi na ramiona, tak jak ma to w zwyczaju. Pozwoliłam mu. Najpierw delikatnie podgryzał mi ucho, a potem, jakby wpadł w jakiś amok, wbił się pazurami w moją głowę i zaczął wyrywać mi włosy pyszczkiem.

Nie chcę myśleć, że po prostu nie podoba mu się moja fryzura czy kolor, ale wolałabym znaleźć jakieś wyjaśnienie tego kociego zachowania. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł... z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy to możliwe, że masz na włosach jakiś nowy zapach? Może to nowy szampon, perfumy albo niedawna koloryzacja? Koty to przede wszystkim „węchowcy” i niektóre zapachy potrafią je nieźle nakręcić. Kiedy zmieniłam perfumy i dałam kropelkę za uszy, jeden z moich kotów po prostu zwariował i ocierał się jak szalony o moją szyję (zadziałało to na niego zupełnie jak kocimiętka...).

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

W moim przypadku to po prostu zabawa.

Kiedy nachylam się nad moją kotką i moje włosy ją muskają, ona od razu startuje z łapkami i ząbkami, żeby się nimi bawić dokładnie tak samo, jak swoim sznurkiem.

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zdarza Ci się, że elektryzują Ci się włosy podczas czesania?

Miałam taką sytuację z jednym z moich kotów – za każdym razem, gdy czesałam włosy, mając w pobliżu włączone urządzenie elektryczne, włosy stawały mi dęba na głowie. Kiedy ktoś mnie wtedy dotknął, czuł małe wyładowanie elektryczne.

Mam tak od dziecka. To nic poważnego, po prostu bywa uciążliwe.

Może on właśnie to poczuł? To był jedyny kot, który tak reagował. Z psami i innymi zwierzakami, które biorę na ręce, nie mam takich problemów. Oczywiście pilnuję, żeby nie dotykać niczego elektrycznego, kiedy je trzymam.

gigi397

Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    To prawda, że jest wobec mnie bardzo czuły... nie lubi, kiedy coś nas dzieli. Drzwi do mojego pokoju muszą być otwarte, żeby mógł przyjść, kiedy tylko ma ochotę. Jeśli je zamknę, drapie w nie albo puka (?), żeby mu otworzyć. I za każdym razem znajduję go potem przed drzwiami, jak leży z czterema łapkami w górze i robi taką rozczulającą minę. Uwielbia też wskakiwać mi na ramiona, ale żeby uniknąć podrapania, wyciągam do niego ręce, żeby mógł łatwiej wejść. Twoje wyjaśnienie pokrywa się z tym, co sama czułam, nawet jeśli trochę mnie to zabolało. W przyszłości postaram się unikać zabiegów pielęgnacyjnych. Dzięki 👋
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Moim zdaniem to wcale nie kwestia Twojej koloryzacji czy fryzury. To raczej oznaka sympatii, która może wydawać nam się nieprzyjemna i bolesna, ale to mimo wszystko dowód miłości 👌

Twój kot w pewnym sensie Cię pielęgnuje, tak jak robiłby to z innym kocim towarzyszem; to znak, że w pełni Cię akceptuje i bardzo Cię lubi. Mój pierwszy kot, ten najbardziej ze mną zżyty, przez pewien czas lizał i podgryzał mi włosy, jednocześnie ugniatając mi głowę łapkami (ałć, te pazurki!). Delikatnie go odsuwałam, zabierając głowę i pokazując mu, że niezbyt mi się to podoba – teraz przerzucił się na moje brwi i ręce 🙂. Mój drugi z kolei wspina mi się po plecach, żeby usiąść na moich ramionach... każdy ma swoje bziki.

To oznaka czułości ze strony Twojego kota, ale jeśli jest to bolesne, spróbuj mówić mu „nie” bardzo łagodnie. Na pewno znajdzie inny sposób, żeby okazać Ci swoje przywiązanie.

Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś

Cześć, jeśli chodzi o jego zachowanie, to zdarzyło się to pierwszy raz, a wyglądało na to, że całkiem wygodnie się ułożył. Wypróbowałam nowy szampon... ale często je zmieniam 🙄

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie poślizgnął się przypadkiem i nie próbował złapać Twoich włosów? Farbowałaś może ostatnio włosy? Czy zdarzało mu się już wcześniej tak zachowywać?

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post