Moja kotka jest nie do zniesienia

M
Meyy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim.

Słuchajcie, mam 7-miesięcznego kociaka. Wzięliśmy ją ze schroniska w lipcu, nie miała wtedy nawet 2 miesięcy, więc nie była jeszcze dobrze odstawiona od matki. Została porzucona.

Od początku była... „nadpobudliwa”, ciągle chce się bawić, co godzinę dostaje głupawki, gryzie i drapie przy zabawie z nami. W ogóle nie jest pieszczochem – jak tylko bierzemy ją na ręce, zaraz chce uciekać. Mruczy tylko wtedy, gdy ugniata nasz koc.

Teraz jest tak samo, tyle że urosła i wskakuje już na wszystkie meble. Zabraniamy jej wchodzić na te w kuchni, ale nic to nie daje, kompletnie nie słucha. Podkrada nam jedzenie, a jak tylko gdzieś leży jakiś papier, to go zabiera, a kiedy chcemy go odzyskać, warczy na nas. Tak, tak – warczy, a nie syczy.

Zjada wszystko, co tylko nadaje się do jedzenia... Wystarczy minuta nieuwagi, gdy odwrócimy wzrok, i już to zjada...

Ma mnóstwo zabawek, ale woli atakować nasze stopy i nogi (oczywiście wyciągając pazury i gryząc). Ma swoje legowisko do spania, ale woli kartonowe pudełko, które jej zostawiliśmy, bo się nim bawi.

No i tu jest problem: zabraniamy jej różnych rzeczy (co jest normalne), ale ona absolutnie nic sobie z tego nie robi! Próbowaliśmy już wszystkiego: spryskiwacza z wodą, klapsa w *****, dmuchania w nos, krzyczenia na nią... Zainstalowaliśmy nawet dyfuzor, który niby ma uspokajać koty... No i cóż, to w ogóle nie działa.

To się robi naprawdę męczące, mam wrażenie, że opieprzam ją 24 godziny na dobę, a nienawidzę tego robić...

Błagam, jeśli macie jakieś rozwiązania, dajcie znać 🙏

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lyyli Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka! :)

Opisujesz wypisz wymaluj mojego Nougata, kocurka, którego miałam wcześniej. Też był za wcześnie odstawiony od matki.

Nigdy nie miałam serca go karcić ani, tym bardziej, uderzyć.

– Co do mebli – nie wiem, czy u Ciebie to możliwe, ale może postaw przed nimi krzesła? Dzięki temu nie zrobi sobie krzywdy przy upadku, tylko po prostu zejdzie po nich na dół.

– Jeśli chodzi o gryzienie, ja podwijałam rękaw, a on gryzł mnie z caaałej siły i packał łapką – uwielbiał to.

– Żeby wyprosić u niego trochę czułości, wkładałam polarowe bluzy i kładłam się na łóżku. Ponieważ kochał „ugniatać” polar i robić ciasteczka, przychodził do mnie i raczył mnie swoim rzadkim, ale jakże cennym mruczeniem.

– Żeby się do Ciebie przywiązała, każdą miłą czynność łącz z bardzo łagodnym głosem pełnym miłości, takim wręcz przesłodzonym.

Zawsze używaj tego samego tonu i tych samych czułych słówek.

Rób tak, kiedy dajesz jej jeść, pić, czy chociażby dajesz jej nowy karton itp.

– Tak jak już ktoś wspomniał, najlepsza do zabawy jest wędka z myszką albo kolorowymi piórkami/sznurkami na końcu. Mój mruczek za każdym razem potrafił się tym bawić bardzo długo.

Sama zamówiłam właśnie dla swojego malucha Pipolino, kule-smakule, labirynty i tuby na karmę – zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Jest też taki gadżet „Cat's Miaou” – to taka mata, pod którą po włączeniu ukryta myszka sama się porusza, a kot musi ją złapać. Zabawa trwa 30 minut.

– Dawał się głaskać tylko wtedy, kiedy był na pół śpiący.

– Z moim nowym kotkiem planuję testować metodę na smaczki, choć nie wiem, czy zadziała. To pers, więc muszę go czesać codziennie, a po wszystkim – nagroda w postaci smakołyka.

Żeby przyzwyczaić go do noszenia na rękach: smaczki, zabawa zaraz po albo mokra karma. W ten sposób zobaczy, że nie jestem groźna. Chociaż mój maluch i tak jest już strasznym pieszczochem i bardzo lgnie do mnie.

– Koty szaleją na punkcie matatabi. To taki rodzaj kocimiętki, można go dostać w formie patyczków. Idealnie nadaje się do tego, żeby zachęcić kotkę do podejścia.

W dodatku jest to bardzo zdrowe dla ich zębów.

Jeśli ma problemy z kłaczkami, spróbuj dać jej pastę odkłaczającą (malt pastę) – większość kotów ją uwielbia, a podawanie małej ilości 1–2 razy w tygodniu jest całkowicie bezpieczne.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Blue Cat i Kikaah właściwie wszystko już napisali. Wypróbowałam Pipolino u mojego kota – ma 3 lata i pod koniec tego roku zaczął nam podkradać jedzenie (wcześniej nigdy mu się to nie zdarzało)... mimo że oczywiście ma stały dostęp do karmy 24/7. Ponieważ całe lato spędza na dworze, włócząc się i polując (i zjadając to, co złapie), uznałam, że po prostu potrzebuje więcej aktywności, a może to jakiś stres związany z jedzeniem... Pipolino fajnie go zajmuje, wrzucam mu tam smakołyki. Jeśli chodzi o to, żeby kot był pieszczochem, to dużo zależy od jego charakteru. Mój drugi kot nigdy na nas nie wskakuje, nie lubi być głaskany i mruczy naprawdę rzadko. W takich przypadkach nie pozostaje nic innego, jak tylko uzbroić się w cierpliwość.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zamiast karać, lepiej zachęcaj do dobrego zachowania. Jeśli wskakuje na meble, użyj zabawki, żeby przekierować ją na drapak. Podsuwaj jej różne zabawki, które będziesz od czasu do czasu wymieniać (nie musisz od razu kupować nowych, wystarczy schować część na jakiś czas i potem wyciągnąć je z powrotem). Istnieją też fajne zabawki zajmujące czas (często robione z myślą o psach, ale u kotów sprawdzają się super), takie jak mata węchowa, Kong wypełniony mokrą karmą czy Pipolino (zerknij sobie w necie ^^) i twardsze smakołyki do gryzienia... To zajmie ją na dłuższą chwilę, a jeśli z niej taki mały łakomczuch, to na pewno będzie zachwycona!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Meyy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! No to tak... Sporo pracy przed Tobą! - Tylko kot decyduje o tym, gdzie chce spać. - Wiele kotów nie potrafi bawić się samemu i potrzebuje długich sesji zabawy Z opiekunem. Nie baw się bezpośrednio rękami, tylko używaj wędki lub piórek, aż kotka całkowicie się zmęczy. - Kot, który rzuca się na wszystko, co nadaje się do jedzenia, ma stres pokarmowy. Nie ma żadnego sensownego powodu, by nie zostawiać karmy dostępnej 24/7, chyba że kot ma nadwagę lub chorobę wymagającą specjalnej diety. - Wszystkie koty na świecie uwielbiają wspinać się na meble, to ich instynkt. Konieczne jest, żeby Twój kot miał dostęp do kilku „dozwolonych” wysokości i przynajmniej jednego drapaka przy oknie. - Im bardziej „krzyczysz” na nerwowego kota, tym bardziej staje się on nerwowy. - Kota, który nie lubi być brany na ręce czy noszony, w żadnym wypadku nie wolno do tego zmuszać. Wiele kotów, nawet tych dobrze odstawionych od matki (co w przypadku Twojego nie miało miejsca), tego nie lubi. TRZEBA TO USZANOWAĆ! - Twoja kotka jest w wieku odpowiednim do sterylizacji. Zabieg ma same zalety i często wycisza kotkę. Więc rady: Baw się z nią długo, zwłaszcza wieczorem, aż padnie ze zmęczenia. Pozwól jej wchodzić na wysokości, kładąc tam miły kocyk. Zostaw jej jedzenie dostępne przez całą dobę. To Ty, jako inteligentny człowiek, musisz słuchać swojego kota i dostosować do niego swoje zachowanie, szanując przede wszystkim kocie potrzeby ORAZ charakter Twojej kotki. Ona się nie zmieni, to tylko Ty możesz znacznie poprawić Waszą relację. Dzięki za odpowiedź! Oczywiście szanuję jej wybór, jeśli chodzi o spanie tam, gdzie chce. Chciałam tylko opisać całą sytuację. Ma też swój drapak zaraz przy oknie. Ma też swój kocyk na kanapie, na którym regularnie ugniata łapkami i ucina sobie drzemki. Wysterylizowaliśmy ją niecały miesiąc temu. Myślałam, że jej zachowanie się zmieni, ale nie, jest cały czas taka sama. Jeśli krzyczenie sprawia, że robi się nerwowa, to co mogę zrobić, kiedy coś przeskrobie? Naprawdę pęka mi serce, gdy muszę na nią podnieść głos, ale już nie wiem, co robić...
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

No cóż... No cóż... Przed Tobą sporo pracy!

- Tylko kot decyduje o tym, gdzie chce spać

- Mnóstwo kotów nie potrafi bawić się samemu i potrzebuje długich sesji zabawy RAZEM ze swoim opiekunem. Nie baw się z nią bezpośrednio rękami, tylko używaj wędki albo piórek, aż kotka się porządnie zmęczy

- Kot, który rzuca się na wszystko, co nadaje się do jedzenia, ma stres pokarmowy. Nie ma żadnego sensownego powodu, żeby nie zostawiać karmy dostępnej przez 24h na dobę, chyba że w grę wchodzi otyłość albo choroba wymagająca specjalnej diety

- Wszystkie koty na świecie uwielbiają wspinać się na meble, to ich instynkt. Koniecznie musisz zapewnić swojej kotce dostęp do kilku „dozwolonych” wysokości i przynajmniej jednego drapaka postawionego przy oknie.

- Im częściej nerwowy kot jest „opieprzany”, tym bardziej staje się nerwowy.

- Kota, który nie lubi być na rękach ani noszony, w żadnym wypadku nie wolno do tego zmuszać. Wiele kotów, nawet tych prawidłowo odstawionych od matki (co nie miało miejsca u Twojej), po prostu tego nie lubi. TO TRZEBA USZANOWAĆ!

- Twoja kotka jest już w wieku, w którym powinna zostać wysterylizowana – ten zabieg ma same zalety i często wycisza zwierzaka.

Moje rady: Baw się z nią długo, zwłaszcza wieczorem, aż do pełnego zmęczenia. Pozwól jej wchodzić na wyższe miejsca, rozkładając tam jakiś miły kocyk. Zostawiaj jej jedzenie dostępne przez całą dobę.

To do Ciebie, jako inteligentnego człowieka, należy słuchanie kota i dostosowanie swojego zachowania, szanując kocie potrzeby ORAZ charakter zwierzaka. Ona się nie zmieni, to tylko Ty możesz sprawić, że Wasza relacja stanie się znacznie lepsza.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post