Pilne! Potrzebuję porady – rana i dziwne odgłosy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

To mój pierwszy post (z tego prostego powodu, że bardzo szybko potrzebuję waszych opinii i porad!), więc nie jestem pewna, czy napisałam go najlepiej.

Zazwyczaj nie martwię się tak łatwo częstymi skaleczeniami mojego kota, ale dzisiaj jest inaczej:

Filou miał zatrucie w zeszłym tygodniu i był leczony. Jednak wciąż jest osłabiony, a dzisiaj wrócił cały w ranach. Jak na razie nie wyglądało to tragicznie, ale gdy się mu przyjrzałam, zauważyłam bolesny ropień między uszami, a przy dotyku okazało się, że jego łopatka jest bardzo wrażliwa. Spróbowałam go tam zbadać i nagle... HORROR!

Kiedy dotykam jego łopatki, to brzmi to tak, jakby pod skórą był płyn z bąbelkami, ALE TEN PŁYN WYDAJE DŹWIĘKI! 😯 Przy dotyku słychać coś jak szelest gniecionego papieru. To bardzo specyficzny dźwięk i dość niepokojący. Kiedy lekko uciskam to miejsce, czuję ten płyn, jakby miał w środku „grudki”... Moi rodzice wahają się, co dalej robić. Czy powinniśmy zabrać go do weterynarza? Spotkaliście się już kiedyś z takim urazem?

Dzięki za szybkie odpowiedzi, na wypadek gdyby to było coś poważnego ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lokiipookii Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Właśnie wróciłem od weterynarza, mój kot miał dokładnie to samo. Okazało się, że to odma podskórna – pęcherzyki gazu pod skórą spowodowane przez bakterie po ugryzieniu. Ale tylko wet będzie w stanie Wam powiedzieć, czy to faktycznie to i odpowiednio się tym zająć. Piszę to tylko po to, żebyście nie umierali ze stresu, czekając na wizytę, tak jak ja to robiłem ;)
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest ropień. Jeśli to faktycznie to, konieczna będzie sedacja kota, użycie sterylnego sprzętu do nakłucia lub nacięcia, dezynfekcja, a następnie podanie antybiotyku

... krótko mówiąc, najlepiej będzie udać się do weterynarza 😉

Przetłumaczony francuski
    L
    Laurence jur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry. Mam ten sam problem z moim kotem. To coś znajduje się na czubku głowy, między uszami. Czy dostaliście już jakąś odpowiedź i wiecie, co z tym zrobić???

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy udało się Wam rozwiązać ten problem z dźwiękiem płynu pod skórą.. !?? Mam ten sam problem z moim kotem.. czy to coś poważnego?? Mogę go zabrać do weterynarza dopiero jutro wieczorem..
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za te błyskawiczne odpowiedzi! Filou czeka druga wizyta u weterynarza w ciągu 15 dni... Wygląda na zachwyconego :(

Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, tak, tu nie ma się nad czym zastanawiać... do weterynarza!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Leć do weterynarza

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No i? Minęły już 24 godziny i żadnej zmiany...
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post