Potrzebuję pomocy, mój kot zranił się w nos

M
Maliaaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Bardzo się martwię i planuję zabrać mojego kota do weterynarza w poniedziałek. Niestety tak strasznie się stresuję, a że często zaglądam na to forum po porady, pomyślałam, że może wy będziecie mogli mnie trochę uspokoić albo chociaż coś podpowiedzieć.

W dodatku nie ma mnie teraz w domu i opiekuje się nim moja siostra. Wracam z wyjazdu w poniedziałek rano i od razu zabiorę go do kliniki.

Kotek ma na imię Nairobi. Wczoraj wieczorem, po powrocie do domu, siostra zauważyła, że jego nos jest cały rozdrapany do żywego i wygląda na zainfekowany.

A przecież wczoraj rano, kiedy wychodziłam z domu i żegnałam się z nim jak codziennie, z jego noskiem wszystko było w porządku... Albo zranił się jakoś w ciągu dnia, chociaż nie mam pojęcia jak, albo to coś poważniejszego.

Dzisiaj rano nos wygląda na mniej zainfekowany (bo siostra przemyła go Betadine), ale rana wciąż jest bardzo „żywa”.

Macie jakieś pomysły, co to może być...

Z góry dziękuję.

Potrzebuję pomocy, mój kot zranił się w nos

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Divineludi60 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mój kot miał kaliciwirozę, więc przez 2 tygodnie był izolowany od innych kotów i dostawał leki. Co dokładnie dolega Twojemu kotu? Mój miał bardzo podrażniony nos, a na dziąsłach i języku miał jaskraworóżowe plamy.

Przetłumaczony francuski
    E
    Elod31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mój kot ma dokładnie to samo! Byłam z nim u weterynarza, ale niestety pani doktor powiedziała, że nie wie, co to jest i mam wrócić, jeśli stan się pogorszy. Nie wiem, co o tym myśleć i strasznie się martwię.

Czy moglibyście mi napisać, jak to wyglądało u waszych kotów? Bardzo proszę!

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Dzień dobry,

Moja kotka złapała kaliciwirusa. Była izolowana od moich dwóch pozostałych kotów przez 20 dni, dostała zastrzyk z kortyzonu, lek do podawania każdego dnia i musiałam odkażać jej ranę Betadine. Mimo że moja kicia nie wychodzi na zewnątrz... to jeden z moich kotów jest wychodzący, bo to znajda z mojego osiedla... to pewnie ona przyniosła chorobę do domu albo po prostu my na własnych butach... dzisiaj jest już na szczęście zdrowa. Umów się koniecznie do weterynarza i sprawdź, czy Twoja kotka nie ma małych ranek na języku.

Przetłumaczony francuski
    A
    Audrey3464 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój kot ma taką samą ranę. Czy można się dowiedzieć, co dolegało Twojemu kotkowi? Z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś
    Dzięki, tak właśnie zrobiłam. Nie chciała jeść suchej karmy, pewnie bolało ją przy chrupaniu, ale za to zjadła mokrą karmę, więc to trochę uspokajające... Naprawdę nie mam pojęcia, jak mogła sobie coś takiego zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odkażaj ranę, delikatnie przykładając gazik z Betadine (tą w żółtej butelce). W razie czego użyj soli fizjologicznej...

Zostaw to na powietrzu i po prostu go obserwuj... jeśli ma apetyt i je, to nie jest to nic bardzo poważnego.

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Dzień dobry, mój kot ma dzisiaj dokładnie to samo. Jak się dzisiaj miewa Państwa kot? Co Państwo zrobili w tej sytuacji? Mój to też kot niewychodzący, więc nie mam pojęcia, jak mogła sobie to zrobić...

Z góry dziękuję za odpowiedź, tym bardziej że w dzisiejsze święto znalezienie weterynarza to spore wyzwanie...

Przetłumaczony francuski
    M
    Maliaaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi! Dam wam znać w poniedziałek, jak tylko będę wiedzieć coś więcej!!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie łam sobie głowy tym, jak on to sobie zrobił, i tak się tego nie dowiemy. Dezynfekuj to dalej delikatnie, bez pocierania. To tylko zmiana zewnętrzna, nic groźnego.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dajcie koniecznie znać, co u Was słychać. Ja też myślę, że to nic poważnego.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post