Sąsiedzi dokarmiają mojego kota, co robić?

Noneko
Noneko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od kilku dni mój kot wybrzydza przy swojej karmie, a mimo to przybiera na wadze...

Na początku myślałam, że może jest chory, więc poszliśmy do weterynarza, ale wszystko jest w porządku. Pani weterynarz zwróciła tylko uwagę, że jak na swój wiek (półtora roku), ma dość duży brzuch.

Zrobiłam więc małe dochodzenie i zauważyłam, że dzieci z mojego osiedla uwielbiają bawić się z moim kotem, który jest bardzo, a nawet za bardzo towarzyski wobec ludzi.

Szukając go pewnego wieczoru około 19:00, zauważyłam dziewczynkę z sąsiedztwa, która za wszelką cenę chciała go zabrać ze sobą do domu.

Wyjaśniłam jej wtedy, że to mój kot i że absolutnie nie wolno go wpuszczać do środka ani karmić, bo ma wrażliwy żołądek i jest na specjalnej diecie. Dodałam też, że będzie mi bardzo smutno, jeśli będzie go zabierać co wieczór, bo potem wszędzie go szukam.

Wypuściła go, więc wróciłam do domu.

Mój kot wrócił dopiero około 23:00 z brzuchem napchanym do granic możliwości – nawet nie tknął swojej miski i od razu poszedł spać.

Moja rozmowa z tą małą najwyraźniej nic nie dała.

Nawet w ciągu dnia tylko śpi, a wieczorem, zamiast zjeść kolację u siebie, woli czmychnąć na dwór (pewnie po to, żeby najeść się gdzie indziej).

Mieliście kiedyś taki problem? Myślicie, że lepiej zagadać do rodziców? Czy może napisać do nich list?

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

40 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój kot wychodzi na zewnątrz, to poza sąsiadami i tym, że może im podkradać karmę, może też polować i zjadać swoje ofiary.

Mój tak robi i faktycznie czasem je wtedy mniej.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czasem nie ma co obwiniać sąsiadów, tylko trzeba przyjrzeć się kotu – moja sąsiadka ma kota i dziwiła się, że ten nagle przestał u niej jeść. Przeszła się po sąsiednich domach i odkryła, że jej kocur wyjada karmę z misek wystawionych na zewnątrz przez jedną panią z okolicy dla jej dzikich kotów. Co więcej, wcale nie boi się wchodzić do środka, żeby robić naloty na miski w samym domu. Ta pani próbowała go przeganiać, jak tylko go widziała, ale on zgrywa cwaniaka i uparcie wraca, więc ostatnio sąsiadka poradziła jej, żeby użyła spryskiwacza z wodą – może to go w końcu zniechęci.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej, kurczę... Dajcie proszę znać, co i jak. Możliwe, że ten powiększony brzuszek to wcale nie wina objadania się u sąsiada, tylko jakiś zupełnie inny problem.

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś

Spróbuję założyć mu obrożę z nadzieją, że ci ludzie zrozumieją o co chodzi...

Bo mój kot od dwóch dni jest chory (ma ataki wymiotów i biegunkę...). Musiałam w nocy jechać z nim pilnie do weterynarza, bo myślałam, że został otruty, ale na szczęście to nie to... Podobno zjadł coś, czego nie może strawić, ale to już dwa dni, jak w ogóle nie je... Jestem zrozpaczona i strasznie się boję o jego zdrowie 🤧

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój błąd, za szybko przeczytałem! To prawda, że nigdzie nie napisałeś, że ta mała karmi Twojego kota...

To jednak nie zmienia faktu, że cała sytuacja jest uciążliwa. Niestety zdarzają się ludzie, którzy nie mają złych intencji, ale bywają uparci i robią takie rzeczy. Prędzej czy później, gdy już dowiesz się, o kogo dokładnie chodzi, pewnie i tak będziesz musiał wkroczyć do akcji i postawić sprawę jasno, bo tacy „dobrzy ludzie” rzadko rozumieją za pierwszym razem.

Póki co, faktycznie zostaw wiadomość na dole, ale pamiętaj, że osoba, która to robi, niekoniecznie musi tu mieszkać!

Ludzie, którzy tak postępują, to albo niewinne dzieci, albo osoby w jakiś sposób „nieszczęśliwe” – to właśnie miałem na myśli poprzednim razem. Ale bez względu na to, czy są nieszczęśliwi, czy nie, nie powinni tego kontynuować. Ryzykujesz przecież, że Twój kot się rozchoruje albo go po prostu „stracisz”, bo zacznie przesiadywać u kogoś częściej niż u Ciebie.

U kotów, tak samo jak u nas, miłość i jedzenie są ze sobą bardzo mocno powiązane...

Mam nadzieję, że wszystko ułoży się w pokoju. Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    Noneko
    Zgłoś

W sumie to chciałam o tym pogadać z jej rodzicami tylko w związku z tym, że chciała go zabrać do siebie, a niekoniecznie żeby od razu wytykać ją palcami za to jedzenie.

A co do tej kamerki na obroży, to on tego nigdy nie zniesie – wygląda to na bardzo niewygodne i ciężkie.

Myślę, że wywieszę przy skrzynkach na listy krótką wiadomość do wszystkich mieszkańców, to faktycznie dobry pomysł.

Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi!!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Problem w tym, że nie masz pewności, kto go dokarmia. Może ta mała dziewczynka wcale nie jest temu winna. Wysyłanie listu do rodziców od razu mogłoby zostać odebrane jako zbyt agresywne. Super rozwiązaniem byłoby zamontowanie kotu kamerki (takiej, jak pokazują czasem w telewizji) – może się okazać, że to wcale nie osoba, którą podejrzewasz, go karmi! A może dokarmia go nawet kilka osób naraz.

Na ten moment porozmawiaj z sąsiadami, nie wskazując na nikogo konkretnego. Powiedz po prostu, że kot ma poważne problemy zdrowotne i absolutnie nie może jeść niczego poza tym, co sam mu dajesz. Zostawienie krótkiej informacji na dole w bloku też może być dobrym pomysłem.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Wiadomość ze zdjęciem kota

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Nie możesz mieć pewności, że to rodzice tej małej. Zostaw krótką informację na drzwiach wejściowych do budynku i wyjaśnij, że to Twój kot, że ma problemy z żołądkiem i jest na specjalnej diecie, i poproś, żeby go nie dokarmiać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawda, to faktycznie uciążliwe! Myślę, że musicie o tym więcej porozmawiać z rodzicami tej małej lokatorki.

Ale wiadomo, że jeśli nic się nie zmieni, to w takiej sytuacji człowiek często jest zmuszony podnieść głos...

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 40

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post