Wpływ pogody na Wasze koty

N
Natalino Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Nigdy wcześniej tak o tym nie myślałam, ale tym razem było to tak uderzające, że zaczęłam się nad tym poważnie zastanawiać.

Mój kot bywa bardzo zmienny. Czasem jest mega pieszczotliwy, spokojny i towarzyski, a innym razem strasznie zdystansowany, podenerwowany i ciągle próbuje zwiać.

W zeszłym tygodniu, na przykład, była nie do zniesienia. Ciągłe ucieczki, jedzenie „jakby w zęby kłuło”, wielki dystans i nerwowość. Ale zdrowotnie nie było nic niepokojącego – nie była ani osowiała, ani agresywna, ani nie protestowała przy braniu na ręce czy dotyku.

Od paru dni wrócił „doktor Jekyll”: ładnie je, dużo śpi, jest super miziasta i korzysta z ogrodu z wielkim zapałem, ale bez prób wychodzenia poza teren. Znowu wraca „na zawołanie” (na hasło „wracaj, wracaj, wracaj”, które rzucam, idąc spokojnie za nią – jeśli nie ma humoru, zaczynają się wyścigi po ogrodzie), a czasem wraca nawet sama z siebie.

Jedyna zmiana, jaką zauważyłam: duszna i ciężka aura zmieniła się w jesienny chłód, bez burz.

Zaczęłam się więc zastanawiać:

czysty przypadek?

przez pogodę inne koty mniej wychodzą? mniej ptaków w ogrodzie?

deszcz „czyści” zapachy?

zmiany ciśnienia atmosferycznego + elektryczność w powietrzu?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Zgłoś

O tak, uwielbiam deszcz... albo nawet taką porządną szarówkę. To dla mnie, jako właściciela małego tornada, niesamowity odpoczynek w porównaniu do tego, co się dzieje, gdy jest ładna pogoda.

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zauważyłam u swojej kotki, że jest bardzo pobudzona, kiedy wieje wiatr, a dla odmiany bardziej ospała, gdy pada deszcz – w sumie to trochę tak jak u nas.

Zmienia też swoje miejsca do spania w zależności od pory roku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mazzarine,

Jestem w pełni przekonany do tego, co piszesz. Co więcej, jestem pewien, że istnieje na to jakieś naukowe i racjonalne wyjaśnienie, którego po prostu nie znaleźliśmy, bo nawet nie szukaliśmy.

Myślę, że my, ludzie, też mamy w sobie tę zdolność, każdy na innym poziomie wrażliwości, ale o niej zapomnieliśmy – podobnie jak o zmyśle powonienia, bo jest dla nas zbyt „zwierzęcy”. Wolimy polegać na wzroku i słuchu, a przecież pamięć węchowa, nawet u ludzi, najdłużej opiera się zapomnieniu...

Natalino,

Tak, myślę, że wykastrowany kot gorzej znosi towarzystwo tych niewykastrowanych (bardziej niż na odwrót).

Mazzarine,

Mam nadzieję, że nie sugerujesz, że kot Natalino przewidział jakąś potężną burzę... Natalino, mam też nadzieję, że nie mieszkasz w rejonie 44 (ani 35 czy 56).

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Tak, jest wysterylizowana, odkąd skończyła 6 miesięcy. Wtedy faktycznie mniej bym się nad tym wszystkim zastanawiała. Ale to prawda, że te zmiany są takie nagłe... zastanawiam się, czy ona po prostu nie reaguje wciąż na hormony innych kotów, których stężenie – tak mi się przynajmniej wydaje – zmienia się w zależności od pory roku. Czytałam też kiedyś, że zwierzaki potrafią wyczuć zmiany ciśnienia (ale w sumie my też... skoro pogoda ma wpływ na nasz nastrój, to dlaczego nie miałaby mieć na ich?).
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Kocie wibrysy mogą odgrywać istotną rolę w wykrywaniu zmian ciśnienia atmosferycznego, co mogłoby tłumaczyć nagłe zmiany w zachowaniu naszych mruczków. Choć do tej pory żadne badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie bezpośredniego związku między pogodą a zachowaniem kotów, to znamy mnóstwo relacji o tym, jak zwierzęta potrafiły przewidzieć nadchodzące katastrofy naturalne (takie jak tsunami czy huragany).

Trudno z całą pewnością stwierdzić, czy to właśnie pogoda stoi za zmianami w zachowaniu Twojego kota, ale jedno jest pewne: zwierzęta są niezwykle wrażliwe na fizyczne parametry aury.

Mazarine

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie pamiętam już, czy Twoja kotka jest wysterylizowana i nie mam siły teraz tego szukać 😁 bo jeśli nie jest, to nie ma co doszukiwać się przyczyn w pogodzie.

A tak poza tym, mam nadzieję, że nikt nie dopatrzy się tu mizoginii (pewnie zrobiłam błąd w tym słowie...?), ale uważam, że nawet po sterylizacji kotki są o wiele bardziej zmienne niż kocury.

Pewnie sugeruję się moją własną, którą wysterylizowałam w wieku 6 lat, więc siłą rzeczy jej charakter był już ukształtowany i nie zauważyłam, żeby po zabiegu przestała być taką cykliczną „panią marudą”.

No ale cóż, inaczej nie byłaby to Yuna 😁😁

Myślę, że temperatura wpływa na ich zachowanie, ale nie sama pogoda jako taka...

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post