Zachowanie kota po narkozie

P
Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moje koty trafiły dziś rano do kliniki na badanie krwi, kąpiel i kroplówkę, ponieważ miały kontakt z permetryną.

Wyniki badań krwi są dobre, właśnie odebrałam maluchy z lecznicy. Są jednak totalnie oszołomione. Kocurek trzyma się nieco lepiej niż kotka, pewnie dlatego, że ona jest szczuplejsza.

Przemieszczają się, ale bardzo powoli, zataczając się przy tym. Od czasu do czasu mają lekko otwarte pyszczki, a każdy ich ruch wygląda jak w zwolnionym tempie.

Czy to normalne zachowanie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Symba 2021
    Symba 2021 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, wczoraj byłam z moim kotem u weterynarza, bo ma kamienie. Miał podaną narkozę do USG, ale od tamtej pory prawie nic nie je i prawie nie widzi, jest kompletnie osowiały.
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@princessexpanpan

Pewnie wtykam nos w nie swoje sprawy, a to, co napiszę, zabrzmi jak taka „domorosła psychologia”. Moja córka ma 24 lata, więc pozwolę sobie mówić ci na „ty”.

Śledząc twoje różne wątki, odnoszę wrażenie, że czujesz potrzebę kontrolowania wszystkiego, robienia wszystkiego jak najlepiej, zrozumienia i opanowania każdej sytuacji. Jednak to „wszystko” zmieniło się w „za dużo”, co zaczyna zagrażać zdrowiu twoich kotów, a przy okazji także twojemu.

Paradoksalnie, jednocześnie ciągle wątpisz w swoje działania i nieustannie potrzebujesz, by ktoś cię uspokajał.

Jesteś bardzo lękliwa, wręcz na granicy paranoi – to zatruje ci życie albo skończy się depresją, jeśli nie nauczysz się nabierać do wszystkiego dystansu. Obecna sytuacja i izolacja pewnie tylko potęgują ten stan.

Jeśli czujesz, że mam rację, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem. Zrób to dla szczęścia i bezpieczeństwa swojego domu, swoich kotów i przyszłych dzieci, ale przede wszystkim zrób to dla samej siebie.

😘

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

- Wysunięta trzecia powieka to efekt narkozy, podobnie jak czasem po niektórych środkach uspokajających.

- Zachłyśnięcie u kota to dokładnie to samo co u ludzi. Kawałek jedzenia po prostu trafia do „złej dziurki”.

- To, że kot ma lekko otwarty pyszczek po narkozie, samo w sobie nie jest niepokojące. Dopiero jeśli oddech jest bardzo głośny (słychać charczenie), może to być powód do obaw. Wstrzymaj się z martwieniem przynajmniej do jutra.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Co to właściwie znaczy, że zwierzak się zachłysnął przy jedzeniu po narkozie?

Mam nadzieję, że ta powieka to nie żaden objaw neurologiczny... Tak w ogóle, to po czym można poznać takie sygnały?

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

A co, jeśli będą chcieli pić?

Tak, to ten lek ze zdjęcia.

Dodałam go do karmy i gotowe, wszystko zjadły.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Przemyłam im oczy solą fizjologiczną. Wzięły już przepisane tabletki i właśnie jedzą – dałam samiczce 15 g karmy, a samcowi 20 g. Nie chcę ich tak zapychać jedzeniem.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Czy to normalne?

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Teraz, jak przymykają oczy do połowy, to mają je białe, czy to normalne?
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Zobaczymy później,

Zazwyczaj jak do nich mówię, to miauczą, a teraz cisza. Wyjątkiem była droga powrotna, ale wtedy to brzmiało bardziej jak rozpacz.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 17

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post