Adopcja trzeciego kota – jaka płeć?

C
Catbae Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam dwa koty i od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad adopcją trzeciego.

Decyzja jest w pełni przemyślana, mam na to odpowiednie warunki mieszkaniowe i finansowe.

Jednak od 10 lat mam moje dwa duże skarby i boję się, że pojawienie się małego kociaka mocno zburzy ich spokój. Sporo czytałam o tym, jak przyzwyczaić koty do siebie, ale pojawił się jeden problem: płeć nowego domownika.

Często słyszę i czytam, że najlepiej wziąć kota przeciwnej płci niż te, które już są w domu, żeby uniknąć rywalizacji o terytorium.

No tak, tylko że ja mam już w domu i kocurka, i kotkę.

Kotka jest bardzo dominująca i lubi rządzić (choć zauważyłam u niej instynkt macierzyński, gdy widzi małego kotka, a nawet ludzkie niemowlę), a kocurek to jej całkowite przeciwieństwo: kochana ciapa, która siedzi w swoim kącie i nigdy nie wchodzi w konflikty.

Bardzo potrzebuję Waszych porad, opinii i doświadczeń, które pomogłyby mi podjąć decyzję...

Boję się, że jeśli to będzie samiczka, moja kotka najpierw będzie jej matkować, a potem zacznie ją dominować, gdy mała dorośnie.

Z drugiej strony obawiam się, że mój kocur zostanie całkowicie zdominowany przez drugiego samca, bo jest typu bardzo (aż za bardzo) pasywnego.

Słyszałam też opinie, że dwie wysterylizowane kotki dogadują się lepiej niż dwa kocury... Czy to prawda?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi! 💕

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Skoro planujecie wykastrować nowego kotka najpóźniej w wieku 6 miesięcy, wybór powinien zależeć przede wszystkim od jego charakteru. Jeśli jedna z Waszych kotek dominuje, lepiej będzie adoptować raczej uległą kotkę, ponieważ kocur może okazać się bardziej terytorialny niż samica. Jeśli natomiast macie dwie raczej spokojne kotki, młody, wcześnie wykastrowany i niedominujący kocur również będzie świetnym wyborem.
    Przetłumaczony francuski
    Sammyrob
    Sammyrob Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mam w domu dwie wysterylizowane kotki i chciałabym przygarnąć trzeciego kota. Zastanawiam się, czy lepiej zdecydować się na kocurka, czy może kolejną kotkę?

Przetłumaczony francuski
    J
    Julob Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam ten sam dylemat, tyle że moja kotka, choć dominująca, jest mega opanowana i spokojna. Z kolei kocur, ten uległy, jest gadatliwy, towarzyski i dużo bardziej aktywny. Często męczy kotkę, kiedy ona wcale nie ma ochoty na zabawy. Dlatego postawiłam na trzeciego kocura – niezbyt dominującego, spokojnego i towarzyskiego (sfinksa, bo to rasa, która łatwo się adaptuje). Na Twoim miejscu przyjrzałabym się relacjom między Twoimi kotami, żeby zdecydować o płci (choć nie jest to aż tak kluczowe, jeśli oba są wykastrowane). W sumie trzeci kot jeszcze do mnie nie dotarł, przyjeżdża dopiero w ten weekend!! Więc dopiero zobaczymy, jak to będzie. Z tego, co czytałam, to właśnie typ interakcji między Twoimi zwierzakami, a nie sama płeć, podpowie Ci, jaki towarzysz będzie idealny.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzień dobry, najlepiej byłoby zobaczyć miot RAZEM z mamą. Zachowanie maluchów przy matce mówi bardzo wiele o przyszłym temperamencie kota. Ten dominujący zajmie sutek dający najwięcej mleka i będzie odpychać pozostałe kocięta, nie przestając ich przy tym dość brutalnie (dla zabawy) zaczepiać. Skoro i tak zamierzacie wykastrować malucha w bardzo młodym wieku, wydaje mi się, że płeć nie ma większego znaczenia – skupcie się przede wszystkim na tym, żeby kotek miał łagodny i towarzyski charakter.

W schronisku raczej rzadko widuje się maluchy z mamą... Jednak czasem przebywa ich kilka w jednej klatce, więc tego typu obserwacje mogą mi się przydać.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

W schronisku będą mogli Ci doradzić. Kot dominujący to taki, który jako pierwszy rusza na zwiady, niczego się nie boi i zawsze jest na przedzie. To wspaniałe zwierzaki, ale przy większej liczbie kotów dogadywanie się może być trudniejsze, zwłaszcza jeśli ma się dwa dominujące osobniki.

Dziękuję bardzo!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Najlepiej byłoby zobaczyć cały miot RAZEM z mamą. Zachowanie maluchów wobec matki mówi bardzo wiele o przyszłym temperamencie kota. Ten najbardziej dominujący zajmie sutek, z którego płynie najwięcej mleka i będzie odpychać pozostałe, nieustannie je przy tym dość brutalnie (dla zabawy) zaczepiając. Skoro i tak planujesz kastrację w młodym wieku, wydaje mi się, że płeć nie ma większego znaczenia – skup się przede wszystkim na tym, żeby kotek był łagodny i towarzyski.

Przetłumaczony francuski
    N
    Nessie56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W schronisku na pewno będą mogli ci doradzić.

Dominujący kot to taki, który jako pierwszy idzie wszystko zwiedzić. To zwierzak, który niczego się nie boi i zawsze jest na pierwszej linii. To też cudowny kot, ale kiedy ma się w domu kilka mruczków, dogadywanie się może być trudniejsze – zwłaszcza jeśli trafią się dwa dominujące osobniki.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzień dobry, bardzo dziękuję za radę.

Jednak jak sprawdzić, czy kotek jest dominujący, czy nie? Biorąc pod uwagę, że zamierzam go adoptować ze schroniska, wydaje mi się to dość trudne do zaobserwowania przez kraty małej klatki...

Przetłumaczony francuski
    N
    Nessie56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Radzę Wam raczej kotkę – kocury są terytorialne i mogłoby to sprawiać problemy.

Wybierzcie kotka, który nie jest dominujący, to pozwoli uniknąć konfliktów.

Mam 4 koty: 1 kocurka i 3 kotki (wszystkie wykastrowane) w wieku od 11 do 2 lat.

Pamiętajcie, że starsze koty muszą być traktowane priorytetowo, żeby integracja przebiegła pomyślnie.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post