Dlaczego koty chodzą „boczkiem”?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

No dobra, to może nie jest jakieś egzystencjalne pytanie, ale czy ktoś wie, dlaczego kociaki, kiedy są nakręcone, mają najeżony grzbiet i idą „boczkiem”, to trzymają ogon tak wygięty na bok? U dorosłych zresztą jest tak samo – zauważyłam, że kiedy Félia bawi się ze swoim młodszym bratem i się gonią, to nawet jeśli nie biegnie boczkiem, i tak trzyma ogon z boku.

No dobra, doczekamy się tego żelazka? Nie mamy na to całego wieczoru!

Dlaczego koty chodzą „boczkiem”?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dokładnie tak, koty porozumiewają się między sobą właśnie za pomocą ogona.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czyli ogon na bok miałby oznaczać „Uwaga, zaraz zaatakuję!”?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jak są podekscytowane, to machają ogonem na boki – to taki ich kod, że tak powiem. Drugi kot doskonale wtedy rozumie, jak daleko może się posunąć, żeby nie oberwać łapą czy pazurami.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No nie wiem, jakoś mnie to nie przekonuje i wciąż nie mam wyjaśnienia na ten ogon trzymany na bok... Myślisz, że to dzięki temu mogą chodzić „na kraba”? Ale w takim razie dlaczego dorosłe koty, które już tak nie chodzą, dalej dają ogon na bok, kiedy są podekscytowane? Sorki, ale nie łapię związku między chodzeniem na kraba i/lub robieniem kociego grzbietu a ogonem na bok, tym bardziej że to wszystko nie dzieje się jednocześnie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

no tak, ale maluchom pomaga to chodzić boczkiem „na kraba” i robić wrażenie na reszcie ferajny

a u dorosłych to po to, żeby przygotować się do robienia kociego grzbietu i się optycznie powiększyć, żeby zaimponować

ach, wszystko trzeba robić samemu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A, rozumiem Jocya, czyli ogon na bok niby pozwala na to chodzenie boczkiem? Ale dorosłe też czasem trzymają ogon z boku (widziałam, jak Félia tak robiła), a mimo to nie chodzą jak kraby... Zagadka!

E tam, pffff, tylko bawili się nitką, a mały Gatsby szalał w koszu z praniem do prasowania! Na te nasze koty to nawet nie można liczyć, żeby nam pomogły w domu, pffff...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To pozwala im chodzić boczkiem i puszyć się, żeby zrobić wrażenie na innych kotach.

euquinorev, twoje koty są super! Skończyły już prasowanie?

Buziaki dla tych dwóch słodziaków.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak Silvana, to faktycznie przypomina małe kraby, krab też przecież chodzi bokiem :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki w ich imieniu Anaisyl i Mure :) One tak bardzo lubią pozować, że aż się zastanawiam, czy same nie wiedzą, jakie są śliczne ;)

Tak, faktycznie wygięty grzbiet to oznaka odstraszania, ale to kroczenie bokiem... czy to tylko domena kociaków? Nie wydaje mi się, żeby dorosłe koty tak robiły. Za to bardzo mnie ciekawi, co oznacza układanie ogona na bok, bo robią to i maluchy, i dorosłe.

Wcale ci się nie dziwię Mure, zrobienie im fotki w takich momentach to istna misja niemożliwa!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie wiem, ale pękam ze śmiechu, jak one tak robią, to jest po prostu komiczne!!

I cieszę się, że nie tylko ja mówię na to „krab” :))

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post