Dziwne zachowanie mojego kota po jedzeniu

L
Liaprincess Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja 11-letnia kotka od kilku dni zachowuje się dziwnie po każdym posiłku.

Zjada jedzenie jak zwykle, a potem nagle ucieka do pokoju, w którym nikogo nie ma, i bardzo głośno miauczy. Zazwyczaj mogłam ją normalnie pogłaskać, ale teraz ucieka.

Potrząsa łapkami, jakby miała jakiegoś tika, a czasem ucieka i zaczyna się gwałtownie myć – plecy, nogi, łapki. Zazwyczaj trwa to około 5 minut. Potem biega w takim trybie „dzikiej zabawy” (nie wygląda na agresywną), poluje na rzeczy, które znajdzie i chce wyjść na balkon. Trwa to około 5-10 minut. Potem się uspokaja i znowu przychodzi do mnie, żeby się poprzytulać.

Z apetytem i kuwetą wszystko po staremu. Jest czysta i często się myje.

Nic się nie zmieniło poza tym, że „wariuje” po jedzeniu – ucieka, łapki jej drżą, biega i szybko się myje. Dzieje się to zawsze po posiłku.

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Sylmil
    Sylmil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry 

Mój kot ma takie same objawy jak Twój. Czy udało Ci się dowiedzieć, co jest przyczyną takiego zachowania? Bardzo dziękuję i miłego dnia 

Przetłumaczony francuski
    F
    Filetcat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja 8-letnia kotka też tak się zachowuje po jedzeniu. Jaka była ostatecznie diagnoza u Twojej? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Faktycznie, właśnie sobie przypomniałem – byłem u weterynarza chyba z rok temu i powiedział mi wtedy, że mój kot ma krwawiący ząb. Nie potraktowałem tego zbyt poważnie. Możliwe, że to właśnie to. Wybiorę się znowu do weta i zajmę się tym problemem raz a dobrze.

Dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi. Będę was informować na bieżąco :)

Przetłumaczony francuski
    I
    Isie cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie może to być spowodowane problemami w pyszczku lub nawet owrzodzeniem przełyku. Koty mogą być w danej chwili rozdrażnione, a gdy się uspokoją, wraca im dobry humor.

Warto wiedzieć, że intensywne lizanie się może być wywołane podrażnieniem, a problemy w jamie ustnej, takie jak nadżerki, mogą wynikać z problemów z nerkami.

U kotów każda, nawet najmniejsza zmiana zachowania powinna być uznana za podejrzaną. Zwłaszcza gdy kot zaczyna się chować lub staje się zdystansowany. One potrafią świetnie ukrywać, że coś jest nie tak.

Nie chcę Cię oczywiście straszyć – jeśli Twój kot je, pije, załatwia się i przychodzi na pieszczoty, nie jest to sytuacja nagła, ale lepiej sprawdzić to teraz u weterynarza, zamiast odkładać wszystko na później i czekać, aż samo przejdzie.

Daj nam znać, co u niego słychać!

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To wygląda na problemy z pyszczkiem – zęby, dziąsła, może jakiś ropień itp. Pewnie boli ją w buzi po jedzeniu. Przez to się liże, idzie się schować i tak dalej, a kiedy ból mija, znowu zachowuje się tak jak wcześniej.

Konieczna będzie wizyta u weterynarza, ale jeśli ona na to pozwoli, możesz spróbować sama zajrzeć jej do pyszczka i zobaczyć, czy coś tam widać.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

W porządku. Dzięki za wasze odpowiedzi. Naprawdę bardzo martwię się o mojego kota. Będę go teraz uważnie obserwować i jeśli nic się nie zmieni, pójdę do weterynarza.

Czy są może jeszcze jakieś inne możliwości albo ktoś z was jest w podobnej sytuacji?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

To rzeczywiście zastanawiające. To, co Pan/Pani opisuje, wygląda jak typowa kocia „głupawka”, ale dlaczego pojawia się zaraz po jedzeniu i skąd to drżenie? Warto byłoby, aby weterynarz zajrzał kotu do pyszczka. Być może sam proces jedzenia wywołuje silny ból (np. przez ropień, ruszający się ząb itp.).

Z uwagi na wiek może to być również rozwijający się problem neurologiczny (taki koci Alzheimer).

W każdym razie wizyta u weterynarza jest konieczna, choćby po to, żeby wykluczyć ból jako przyczynę tych napadów. Jeśli to sprawa neurologiczna, niewiele da się zrobić – najważniejsze, żeby kotka nie cierpiała.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

ciąg dalszy

Na przykład:

„Niewydolność nerek dotyczy ponad jednej czwartej kotów powyżej 10. roku życia. To jedna z głównych przyczyn śmiertelności u kotów”.

„Choroba ta jest często diagnozowana zbyt późno, po stopniowym pojawieniu się długofalowych objawów klinicznych, czyli wtedy, gdy prawie 3/4 czynnej masy nerek jest już utracone”. Wiki

Oczywiście, może jej dolegać coś zupełnie innego albo może to być fałszywy alarm, ale lepiej się upewnić i to sprawdzić.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz niczego nie zauważyć, a i tak może jej coś dolegać, skoro zachowuje się dziwnie.

Dlatego, biorąc pod uwagę jej wiek, przebadanie jej będzie dobrym wyborem.

Lepiej zapobiegać niż leczyć.👌

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry,

Podaję mokrą karmę. Zazwyczaj około 300 g.

Nie zauważyłam niczego szczególnego. Załatwia się tak jak zawsze.

Kupa ma normalną konsystencję, a siku robi często, czasem sporo – 2 razy dziennie albo i więcej, jeśli tego nie widzę. Kolor nie jest dziwny, wszystko w normie. Często też się myje.

Wszystko wygląda w porządku. Tyle że po jedzeniu zaczyna się dziwnie zachowywać.

Łapki jej się trzęsą, ucieka, głośno miauczy itd...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post