Guzek na plecach mojego kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Kilka dni temu zauważyłem u mojego kota dziwną zmianę na plecach – wygląda to jak taki guzek skórny. Nie wydaje się, żeby go to bolało, nie drapie się też w tym miejscu.

Zastanawiam się, czy konieczna jest wizyta u weterynarza, biorąc pod uwagę, że w tym miejscu nie ma już sierści, a jeszcze parę tygodni temu tego guzka nie było. Może ktoś z Was ma pomysł, co to może być?

Z góry dziękuję za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sabina_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Też zauważyłam u mojego kota na grzbiecie taką idealnie okrągłą krostkę z ropą, a dookoła niej nie ma sierści.

Zdezynfekowałam to miejsce i wygląda na to, że go to nie boli ani mu nie przeszkadza.

Przejrzałam go dokładnie i nie znalazłam żadnych innych zmian.

Czy to coś poważnego? Jeśli ktoś z Was był z tym u weterynarza, dajcie znać. Zobaczyłam to dopiero dziś rano i od tego czasu szukam informacji w sieci.

Bardzo się cieszę, że trafiłam na Wasze wpisy.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź, będę to obserwować..

Faktycznie mam wrażenie, że ten guzek się powiększył. Czy jest coś, co mogę zrobić już teraz, przed wizytą u weterynarza?

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry Pani,

Zmiany skórne, które nie swędzą, mogą być wywołane przez niektóre pasożyty, takie jak dermatofity czy nużeńce (niektóre rodzaje powodują świąd, inne nie), ale mogą też mieć przyczyny niepasożytnicze. Radzę skonsultować się z weterynarzem, jeśli ta krostka zacznie rosnąć, przeszkadzać Pani kotu lub jeśli zaczną pojawiać się kolejne. Czasami pasożyty te mogą powodować podobne zmiany u ludzi, dlatego sugeruję sprawdzić, czy u Pani również nie wystąpiło nic niepokojącego.

Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne,

Lauranne

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

(oto zdjęcie, o którym zapomniałem w moim poście)

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post