Jak oduczyć kotka wchodzenia pod łóżko?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

No i znowu ja! 😁

Mam problem z moim kocurkiem Marleyem – cały czas włazi pod moje łóżko!

Żeby on tam chociaż był grzeczny, ale skąd! 😈

Wchodzi pod spód, kładzie się na plecach, wbija pazury w stelaż i biega do góry nogami!! Trudno to sobie wyobrazić, wiem, ale przez to niszczy całe łóżko, zarówno od spodu, jak i po bokach.

Łóżko nie należy do mnie, a on doskonale wie, że doprowadza mnie tym do szału! 😡

Ma swój drapak zaraz obok łóżka, a nie mam jak zamknąć kota w innym pokoju, bo mieszkam w kawalerce.

Na razie po bokach poupychałam ręczniki i założyłam prześcieradło z gumką.

Teraz dołożyłam jeszcze kołdry, ale pewnie długo nie wytrzymają, bo on i tak znajduje sposób, żeby je odsunąć 😠

Macie jakieś pomysły albo rady?

Próbowałam go już karać:

- Łapałam go za kark i syczałam na niego jak kot – zupełnie to ignoruje...

- Przyciskałam go lekko do ziemi, żeby zrozumiał, o co chodzi, ale atakuje mnie, jak tylko go puszczę.

- Spryskiwacz z wodą w ogóle go nie rusza, wręcz go to bawi!

- Zamykanie w innym pomieszczeniu też nic nie daje.

Żadna kara nie działa. Wiem, że to jeszcze mały kotek, ale to nie powód, żeby pozwalać mu wszystko niszczyć!

Jak oduczyć kotka wchodzenia pod łóżko?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Pazurki są już obcięte, ale i tak nimi zahacza :/ Tak, bawię się z nim codziennie, ganiamy z wędką z rybką na końcu, ma piłeczek pod dostatkiem i zabawki, które hałasują! Nawet nie widzi, kiedy mu dzień mija ^^

To na pewno – jak tylko to robi, to ma moją całą uwagę! Czy taki odstraszacz faktycznie działa? Mam tym psikać na stelaż łóżka czy na podłogę? Zostają po tym plamy? Dużo tych pytań :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To częsty problem. Przytnij mu same końcówki pazurków.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przepraszam, ale to wszystko, co udało mi się znaleźć w internecie – tam radzą, żeby tak robić, a konkretnie na tej stronie: http://wamiz.com/chats/conseil/comment-punir-son-chaton-1596.html! Nie wymyślam sobie tych kar, po prostu trochę sobie z nim nie radzę. Nigdy nie zrobiłem krzywdy moim zwierzakom! Miałem już wcześniej kociaki i nigdy mi czegoś takiego nie robiły!!

Nie jestem typem osoby, która pozwala kotom drapać co popadnie! Każdy robi u siebie tak, jak chce. Chciałem tylko prosić o pomoc w znalezieniu jakiegoś rozwiązania.

Odpowiadając na pytania: przeszkadza mi to, że drapie łóżko, bo nie uśmiecha mi się stracić kaucji w wysokości około 1500 zł! Łóżko jest całkiem nowe i należy do właścicieli mieszkania, którzy mieszkają tuż pod nami. Staram się dla niego, jak tylko mogę.

Jeśli chodzi o karcenie, to może ktoś ma inną metodę na powiedzenie mu „NIE”? Bo zwykłego „NIE” on w ogóle nie rozumie, kompletnie go to nie rusza!

Co do łóżka, to fajny pomysł, ale ono jest nówka sztuka, a kupowanie łóżka tylko przez problemy z kotem to spory cios dla portfela 😔

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    ? Nie zauważyłem
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej, to, co piszesz o swoim kotku, brzmi naprawdę niepokojąco 😔

Eee, te twoje kary są brutalne, złośliwe i... po prostu okropne 😯!

Najlepszą metodą jest stanowcze „NIE”, ale bez żadnej złośliwości, no wiesz 😒

Odpowiadając na pytanie – kot to niezależne stworzenie, idzie tam, gdzie ma ochotę i gdzie czuje się dobrze. Nie da się mu zabronić wchodzenia w konkretne miejsca.

I czego kompletnie nie rozumiem – dlaczego tak bardzo przeszkadza ci to, że twój kot wchodzi pod łóżko? 🤪

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Sorki za zdjęcie do góry nogami, nie zauważyłem! 😳

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post