Jak sprawdzić, czy moja kotka skończyła już rodzić?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
A potem pomyśl o jej wysterylizowaniu – ciągłe rodzenie kociaków bardzo wyczerpuje kotkę, a kolejna ruja może wrócić naprawdę szybko, nawet już po około 3 tygodniach...
Można wykastrować kotkę, nawet jeśli wciąż jeszcze karmi maluchy.
Dzień dobry...
Jeśli kotka kładzie się, wstaje... i wylizuje okolice dróg rodnych, to bardzo prawdopodobne, że będą kolejne kocięta.
Daj jej spokój, obserwuj ją i czekaj... możesz ją uspokajać, mówiąc do niej łagodnym głosem... nie dotykaj maluchów.
Przerwy między narodzinami każdego kolejnego kotka mogą wynosić od 10 minut do nawet godziny.
Coś mi się zdaje, że ona znowu spodziewa się maluchów...
Rozumiem! Rzeczywiście, ona nadal się liże! Właśnie przed chwilą przestała, położyła się i odpoczywa, a maluszek właśnie pije mleko! Przez to, że jest dziś święto, nie mogę zadzwonić do mojego weterynarza ani jej tam zabrać... dlatego przyszłam z tym prosto tutaj!
Cześć,
Tak naprawdę jedynym sposobem, żeby mieć pewność co do liczby kociąt, jest badanie USG u weterynarza. Oczywiście najlepiej wykonać je jeszcze przed porodem.
Obserwuj uważnie kotkę. Jeśli nadal nerwowo wylizuje okolice sromu, to prawdopodobne, że poród jeszcze się nie zakończył. Jeżeli natomiast jej zachowanie wróciło mniej więcej do normy i jest całkowicie skupiona na maluchu, to całkiem możliwe, że był tylko jeden.
Ale tak jak mówię, bez USG trudno o pewność... Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś szybko podjechała do weta na badanie.
16 komentarzy na temat 16