Jak sprawdzić, czy moja kotka skończyła już rodzić?

Lolyyy
Lolyyy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od razu przejdę do rzeczy!

Brałam prysznic (trwało to jakieś 20 minut), a po wyjściu poszłam prosto do sypialni. Wiedziałam, że moja kotka Nina spodziewa się małych i że często sypia w szafie, tam gdzie trzymam koce. Kiedy więc weszłam do pokoju, usłyszałam bardzo piskliwe miauczenie i od razu poszłam sprawdzić, czy z kicią wszystko w porządku. No i okazało się, że już urodziła! Jednego maluszka, który wygląda kropka w kropkę jak ona! (To on tak piszczał).

Postawiłam jej obok miskę z wodą i chrupkami, na wypadek gdyby zachciało jej się pić albo jeść!

Chciałam się tylko dowiedzieć, skąd mam wiedzieć, czy będą kolejne? I ile czasu zazwyczaj mija u kotki między narodzinami kolejnych kociąt?

Z góry dzięki za odpowiedzi! Jak chcecie, to wrzucę fotki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A potem pomyśl o jej wysterylizowaniu – ciągłe rodzenie kociaków bardzo wyczerpuje kotkę, a kolejna ruja może wrócić naprawdę szybko, nawet już po około 3 tygodniach...

Można wykastrować kotkę, nawet jeśli wciąż jeszcze karmi maluchy.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry...

Jeśli kotka kładzie się, wstaje... i wylizuje okolice dróg rodnych, to bardzo prawdopodobne, że będą kolejne kocięta.

Daj jej spokój, obserwuj ją i czekaj... możesz ją uspokajać, mówiąc do niej łagodnym głosem... nie dotykaj maluchów.

Przerwy między narodzinami każdego kolejnego kotka mogą wynosić od 10 minut do nawet godziny.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Coś mi się zdaje, że ona znowu spodziewa się maluchów...

Przetłumaczony francuski
    Lolyyy
    Zgłoś
    Cześć! Tak naprawdę jedynym sposobem, żeby mieć pewność co do liczby kociąt, jest badanie USG u weterynarza. Oczywiście najlepiej zrobić je jeszcze przed porodem. Obserwuj teraz uważnie kotkę. Jeśli cały czas nerwowo wylizuje sobie ****, to bardzo możliwe, że poród jeszcze się nie skończył. Jeśli jednak jej zachowanie wróciło już mniej więcej do normy i jest całkowicie skupiona na maluchu, to może faktycznie był tylko jeden. Ale tak jak mówię – bez USG nic nie wiadomo na sto procent... Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś teraz szybko podjechał z nią na badanie do weterynarza. Kładzie się, a potem wstaje i wylizuje sobie ****.
    Przetłumaczony francuski
    Lolyyy
    Zgłoś

Cześć! Tak naprawdę jedynym sposobem, żeby mieć pewność co do liczby kociąt, jest USG u weterynarza. Oczywiście najlepiej zrobić je jeszcze przed porodem. Obserwuj uważnie kotkę. Jeśli nadal gorączkowo liże się w okolicach krocza, prawdopodobne jest, że poród jeszcze się nie zakończył. Jeśli jednak zaczęła zachowywać się w miarę normalnie i jest całkowicie skupiona na maluchu, to być może był tylko jeden. Ale znowu – bez USG... Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś szybko podjechała na badanie do weterynarza.

Rozumiem! Rzeczywiście, ona nadal się liże! Właśnie przed chwilą przestała, położyła się i odpoczywa, a maluszek właśnie pije mleko! Przez to, że jest dziś święto, nie mogę zadzwonić do mojego weterynarza ani jej tam zabrać... dlatego przyszłam z tym prosto tutaj!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Tak naprawdę jedynym sposobem, żeby mieć pewność co do liczby kociąt, jest badanie USG u weterynarza. Oczywiście najlepiej wykonać je jeszcze przed porodem.

Obserwuj uważnie kotkę. Jeśli nadal nerwowo wylizuje okolice sromu, to prawdopodobne, że poród jeszcze się nie zakończył. Jeżeli natomiast jej zachowanie wróciło mniej więcej do normy i jest całkowicie skupiona na maluchu, to całkiem możliwe, że był tylko jeden.

Ale tak jak mówię, bez USG trudno o pewność... Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś szybko podjechała do weta na badanie.

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post