Jak złapać dzikie kocięta?

A
Archedenoé Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Szukam porady, bo od tygodnia u nas na podwórku zadomowiła się kotka z trzema maluchami (takimi 2-3 miesięcznymi)... Może nie postąpiłam najlepiej, ale były tak strasznie głodne, że zaczęłam je karmić, a że zmarzły, postawiłam im skrzynkę w garażu w ogrodzie...

Właśnie odnalazłam właścicielkę kotki. Wyjaśniła mi, że mama wyniosła małe z jej garażu jakieś dwa tygodnie po porodzie i od tamtej pory kobieta bardzo się martwiła, bo ich nie widziała. W miocie było 6 kociąt i właścicielka podejrzewa, że jakieś zwierzę je zaatakowało, dlatego kotka uciekła z garażu. Dowiedziałam się też, że wcześniej opiekował się nimi inny sąsiad, ale ostatnio podupadł na zdrowiu i pewnie dlatego koty wylądowały u mnie w ogrodzie!

Kotka jest półdzika, daje do siebie podejść, ale maluchy są bardzo płochliwe. Mama dba o nie świetnie, ale obserwując ją, mam wrażenie, że ma problemy z oddawaniem moczu. Wspomniałam o tym właścicielce, ostrzegłam przed ryzykiem kamieni i zasugerowałam, żeby szybko pójść z nią do weterynarza.

W każdym razie, właścicielka zgadza się oddać kociaki, ale jak je złapać????

Z góry dziękuję za wasze rady...

Do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Skontaktuj się z jakąś fundacją w sprawie wypożyczenia klatki-łapki. Będą mogli też zająć się adopcją kociąt, o ile nie są zbyt dzikie. Koniecznie trzeba też odłowić matkę na sterylizację – Twoja sąsiadka nie może się temu sprzeciwić, jeśli kotka nie jest zaczipowana ani nie ma tatuażu. Warto dalej dokarmiać je w jednym miejscu, co pozwoli „zatrzymać” koty u Ciebie.

U mnie w firmie też kręcą się bezpańskie koty – wyłapuję je, a fundacja sprawdza, czy nadają się do adopcji. Miesiąc temu miałam taką trójkę – dwa kocury i jedną kotkę. Weterynarz powiedział, że sterylizacja uratowała jej życie, bo miała poważne problemy z sutkami.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie, wcale nie zrobiłaś nic złego, dokarmiając je – wręcz przeciwnie, to bardzo dobry gest. Karmiąca kotka jest wiecznie głodna. Jeśli nie czuje się bezpiecznie u swojej właścicielki, często szuka sobie innego miejsca, żeby zająć się maluchami. Ta „właścicielka” jest po prostu skrajnie zaniedbująca i nieodpowiedzialna. Ta kotka nie otrzymuje u niej opieki, jedzenia, poczucia bezpieczeństwa ani czułości. Trzeba by ją jak najszybciej wysterylizować, ale przy takiej „właścicielce” można o tym tylko pomarzyć...

Przetłumaczony francuski
    M
    Michèledubleau Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Proszę skontaktować się z lokalną organizacją ochrony zwierząt, aby pożyczyć klatki-łapki i przede wszystkim wysterylizować matkę (w takich przypadkach nawet nie uważam, żeby kot do kogoś należał – dla mnie wypuszczanie niewysterylizowanej kotki na zewnątrz to po prostu znęcanie się) oraz znaleźć kociętom odpowiedzialnych opiekunów. Proszę nie działać na własną rękę, bo inaczej ta sytuacja szybko Panią/Pana przerośnie. Listę organizacji w swojej okolicy znajdzie Pani/Pan w internecie, na przykład na portalach takich jak RatujemyZwierzaki.pl lub na lokalnych grupach pomocowych na Facebooku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Zawsze udawało mi się złapać kociaki, nawet te dzikie, wabiąc je zabawą: jakąś zabawką na sznurku, długą gałązką itp. Pamiętaj tylko, żeby założyć rękawice, bo jeśli są naprawdę lękliwe, będą się wyrywać z całych sił. Łagodniejszym sposobem jest po prostu wstawienie jedzenia do kontenerka, żeby zastawić na nie taką małą „pułapkę”.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post