Kocięta zabijane zaraz po urodzeniu

N
Nessircha Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, szukam u was pomocy, bo próbowałam bez skutku skontaktować się z lokalnym schroniskiem.

Moi sąsiedzi (którzy są też moimi wynajmującymi) mają niesterylizowaną kotkę. Wiadomo, ma małe. Myślałam, że udaje im się oddawać je w dobre ręce, ale jednak nie. Dzisiaj rano powiedzieli mi, że najczęściej zabijają je tuż po urodzeniu.

Gdy wspomniałam o sterylizacji, tylko wzruszyli ramionami, bez żadnego przekonania.

To starsze osoby, byli rolnicy (taka stara szkoła) – dla nich koty mają żyć na zewnątrz, łapać myszy i nie chodzi się z nimi do weterynarza.

Serce mi pęka, gdy pomyślę, co czeka te wszystkie kocięta.

Co mogę zrobić? Czy schronisko może przyjechać na interwencję? Czy da się ich jakoś zmusić do sterylizacji? Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Valerie51
    Valerie51 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, zabrałam kilkudniowe kociaki do weterynarza, który powiedział mi, że przekaże je do schroniska. Zamiast tego on je uśpił. Jestem w strasznym szoku, powinnam była je zatrzymać. Uważajcie, pod żadnym pozorem nie zostawiajcie kotów u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    Valerie51
    Valerie51 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, zaniosłam kilkudniowe kotki do weterynarza, który powiedział mi, że przekaże je do schroniska. On je uśpił. Jestem w szoku, powinnam była je zatrzymać. 

Uważajcie i pod żadnym pozorem nie zostawiajcie kotów u weterynarza.  

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Werewolf1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może być teraz ciężko o pomoc ze schroniska...

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej,

Mam jeszcze jeden pomysł, który mógłby ograniczyć liczbę miotów (zanim znajdzie się coś lepszego): zaproponuj im, żeby zostawili matce tylko jednego kociaka.

Zazwyczaj najlepiej zostawić największego kocurka.

Będziesz musiał nauczyć się je rozróżniać zaraz po urodzeniu.💨

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi. Myślę, że na razie spróbuję ich przekonać. A jeśli to nie zadziała, rozważę bardziej radykalne rozwiązanie i wezmę sprawy w swoje ręce. Dobry wieczór Możesz spróbować zaproponować podawanie jej tabletek antykoncepcyjnych, sama tak zrobiłam u jednego sąsiada (kolejnego już) tam, gdzie obecnie mieszkam. Wiem, że to nie jest zalecane i jest dość kłopotliwe – kiedy się zaczyna, trzeba mieć pewność, że kotka nie jest już w ciąży, a potem nie można przegapić kolejnych terminów i trzeba pilnować, żeby zwierzak na pewno połknął tabletkę... Ale rodzenie miotu za miotem też nie jest dla niej dobre. To pozwoliłoby ci zyskać na czasie, żeby ich przekonać.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że na razie spróbuję ich przekonać. A jeśli to nie zadziała, to pomyślę o bardziej radykalnym rozwiązaniu i po prostu wezmę sprawy w swoje ręce.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry

Zgadzam się bardziej z Michèle niż z Trifouillette.

Z jednej strony, to nie jest najlepszy moment na rzucanie się na akcje ratunkowe dla jednodniowych miotów, kiedy w schroniskach nie brakuje ani starszych kociaków, ani kotów, które czekają na nową rodzinę.

A z drugiej strony, przecież nie wytoczysz procesu sąsiadom, którzy – sądząc po ich nastawieniu – pewnie nawet nie rozumieją, o czym do nich mówisz... pewnie myślą, że zwariowałaś. 😯

Mieszkam na wsi, więc dobrze znam temat, mimo że pochodzę z regionu paryskiego. Kotka wracająca do gospodarstwa z kilkoma dwumiesięcznymi kociakami to dla mnie żadna nowość, sama znalazłam domy dla wielu takich maluchów.

Ale usypianie ich zaraz po urodzeniu to mniejsze zło – to ich sposób na ograniczanie liczby zwierząt. To i tak lepsze niż ogłuszanie, skręcanie karku czy wrzucanie do ognia, gdy są już znacznie większe (tak, niestety tak bywa).

Sama zrobiłam tak dwa razy własną metodą, bezboleśnie i biorąc to na siebie (kotka została potem wysterylizowana).

Poza tym koszty są zbyt wysokie dla "gospodarzy", którzy zawsze trzymają "koty na podwórku na myszy" i wolą wydać pieniądze na coś innego.

Za 50 lat ta mentalność się zmieni, o ile pandemia nie doprowadzi wcześniej do upadku światowej gospodarki.

Liza

Ps. Kilka lat temu kocur sąsiadów namiętnie osikiwał mi drzwi. Któregoś dnia zapakowałam go do transportera i prosto do weterynarza – nigdy się nie dowiedzieli. 😁 Potem zrobił się z niego naprawdę piękny kocur (rudo-biały).

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie, to nie obróci się przeciwko Tobie, jeśli kotka nie ma tatuażu ani czipa. Nie ma żadnego ryzyka.

Dziękuję za to, co robisz dla tej biednej kotki. Strata kociąt to dla niej trauma, nie wspominając o problemach z listwami mlecznymi. Niesterylizowane kotki często chorują na nowotwór sutka, który jest bardzo bolesny i śmiertelny.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

No niestety, za późno... Maluchy już nie żyły, kiedy ta starsza pani mi o tym rano powiedziała.

Obecnie ze schroniskiem można się skontaktować tylko przez stronę internetową, co nie jest zbyt wygodne.

Ale spróbuję zrobić coś dla kolejnych. Jestem pewna, że jak z nimi trochę pogadam, to zmienią zdanie w kwestii sterylizacji (tak, wiem, jestem niepoprawną optymistką).

A tak poza tym, to jeśli wysterylizuję ją bez ich zgody, to czy to nie obróci się przeciwko mnie?

Przetłumaczony francuski
    M
    Michèledubleau Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ten kot ewidentnie nie jest oznakowany, więc możesz go jak najbardziej wysterylizować na własny koszt, jeśli masz na to środki, albo poprosić o pomoc jakąś fundację.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post