Kot i werbena

R
Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam małe pytanko. Dzisiaj wieczorem moja żona zrobiła sobie herbatę z werbeny. Kilka minut później usłyszeliśmy hałas w kuchni i okazało się, że nasz kot ociera się i tarcza w papierowej kopertce (mam na myśli opakowanie, a nie samą saszetkę z liśćmi). Dla próby daliśmy mu suchą torebkę i kompletnie na jej punkcie oszalał. Ociera się o nią i chodzi za nami krok w krok, żeby ją dostać – krótko mówiąc, nasz kot uzależnił się od werbeny. :) Mam więc dwa pytania:

1: Nie mamy zamiaru dawać mu torebek z herbatą! :) Ale czy to jest niebezpieczne? Czy pod nadzorem możemy mu od czasu do czasu zostawić to papierowe opakowanie, np. robiąc z niego papierową kuleczkę (mówię o samym papierze, nie o saszetce z ziołami), żeby mógł się pobawić, skoro tak to uwielbia?

2: Z jakiego powodu może mu się to tak podobać? Czy to roślina z tej samej rodziny co kocimiętka albo coś w tym stylu?

Dzięki. ^^

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Bardzo dziękuję za tak precyzyjną odpowiedź. Miłego dnia. :)
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zdarza się, że niektóre koty szczególnie lubią ten zapach. Musisz jednak wiedzieć, że werbena pospolita jest dla kotów toksyczna, dlatego należy zabrać mu tę zabawkę. Może ona bowiem wywołać zapalenie spojówek w przypadku żucia, połknięcia lub kontaktu ze skórą, a także doprowadzić do hipertermii i problemów z układem pokarmowym.

Wiele ziół (takich jak tymianek, szałwia czy melisa) jest bardzo lubianych przez koty i są one dla nich zdrowe. Werbena również jest rośliną aromatyczną, co może tłumaczyć to zainteresowanie, jednak nie powinno się jej podawać pupilowi.

Na koniec warto dodać, że rośliny z grupy kocimiętki należą najczęściej do rodziny jasnotowatych, podczas gdy werbena zalicza się do werbenowatych.

Miłego dnia,

Marion

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post