Kot mojej sąsiadki nie chce wyjść z mojego domu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Słuchajcie, od paru miesięcy, jak wracam z zajęć, bawię się przez chwilę na ulicy z kotem mojej sąsiadki, tyle że od 4 tygodni ta panienka na dobre zadomowiła się u mnie... I naprawdę nie chce wyjść, już ze 4 czy 5 razy wystawiałam ją „siłą” na zewnątrz, ale zawsze znajduje sposób, żeby wrócić. Bardzo ją lubię, ale zaczynam mieć poważne problemy z sąsiadką, która grozi mi wezwaniem policji... Mam już naprawdę dość tego, że dzwoni do moich drzwi o każdej porze dnia i nocy, oskarżając mnie o kradzież kota i wyzywając od najgorszych... Pytałam już znajomych, ale nikt nie wie, jak ją stąd wygonić, więc zwracam się do Was... Jeśli macie jakieś rady, chętnie ich posłucham :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

46 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    No niby tak, ale z drugiej strony nie powinnam była się tak kręcić wokół jej kota... Próbowałam jej tłumaczyć, że gdyby lepiej o niego dbała, to może by u niej został, ale ona nic nie chce słyszeć... Dzięki za wasze rady :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wcale nie ukradłeś jej kota, on po prostu biegał samopas i to ona jest winna. Jeśli nie chce, żeby kot zaglądał do sąsiadów, to nie powinna go wypuszczać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie wiedziałam, że tak można... Myślałam, że to ja za wszystko odpowiadam ^^

To prawda, że czuję się fatalnie z tym, że w pewnym sensie „podprowadziłam” jej kota, więc jeszcze chwilę poczekam, zanim zgłoszę sprawę na policję... Ale fakt, robi się to już nie do zniesienia, więc jeśli ona nie przestanie, to zrobię to w przyszłym tygodniu, nawet jeśli sumienie będzie mnie przez to gryzło :)

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz zgłosić sprawę do jakiejś fundacji prozwierzęcej, bo jeśli kot wprowadza się do ciebie, to może oznaczać, że nie czuje się dobrze w swoim domu. Oni na pewno ci doradzą.

Poza tym to raczej ty masz prawo do skargi, jeśli jej kot wchodzi do twojego mieszkania – w końcu to ona jest za niego odpowiedzialna!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgłoszenie tego na policję to bardzo dobry pomysł. To do niczego nie zobowiązuje, nie oznacza od razu wszczęcia śledztwa itd. Dzięki temu oficjalnie potwierdzisz fakty i będziesz mieć "podkładkę" w razie czego. Ona ma niezły tupet, biorąc pod uwagę, że jej kot biega samopas; normalnie możesz więc złożyć na nią skargę. Idź i zgłoś to, zajmie ci to góra kwadrans, a to działa odstraszająco i chroni cię przed ewentualnymi dalszymi nieprzyjemnościami.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Musisz wytłumaczyć sąsiadce, że kot wychodzący idzie tam, gdzie mu się podoba. Jeśli chce go zatrzymać u siebie, to albo niech go więcej nie wypuszcza, albo niech mu zbuduje bezpieczną wolierę.

Radzę ci też przejąć inicjatywę i zgłosić nękanie ze strony sąsiadki (dzięki temu policja będzie już znała sytuację i będzie wiedzieć, że kot przychodzi do ciebie sam, bez niczyjej pomocy). Bo jeśli trafisz na mało domyślnych policjantów, a ona ich wezwie i zobaczą kota u ciebie, mogliby to potraktować jako kradzież.

Przetłumaczony francuski
  • 46 komentarzy na temat 46

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post