Kot ssący własny ogon

I
Iben Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam kotkę, która regularnie ssie swój ogon.

Jej krótka historia: bardzo wcześnie straciła mamę i braciszka. Kiedy ją adoptowałam około rok temu, miała 8 miesięcy, a dzisiaj ma już nieco ponad półtora roku.

Ssie ten ogon jakieś 3 razy dziennie – rano, w ciągu dnia i wieczorem. Robi to wyłącznie po solidnej porcji pieszczot, kiedy mocno się we mnie wtula.

Jak powinnam to interpretować, skoro nie jest już maluszkiem?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też się na początku martwiłam, ale napisałam tutaj posta i miło mi wyjaśnili, że to nic poważnego ^^

Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś
    Tak, nie będę jej tego zabraniać, skoro to ją uspokaja. Na razie nigdy nie zrobiła sobie przy tym krzywdy, więc jest okej. Odetchnąłem z ulgą, bo bardzo się nad tym zastanawiałem – zachodziłem w głowę, dlaczego ona wciąż to robi w tym wieku i jak właściwie mam do tego podchodzić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja też tak robi ze swoim brzuszkiem!! Ale co jakiś czas sprawdzam, czy się nie zadrapała i czy nie wdała się jakaś infekcja. Zawsze możesz próbować jej zabraniać, ale powodzenia ^^ zwłaszcza że w sumie niewiele daje mówienie jej „nie”, skoro to ją uspokaja ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

+1 dla Angéline, to wynika ze zbyt wczesnego odstawienia emocjonalnego. To nic groźnego, dopóki mała nie robi sobie krzywdy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To, czy ma rok, czy nie, niczego nie zmienia – robi to, bo ją to uspokaja ^^ więc możliwe, że będzie tak robić przez całe życie.

Nie, pozwól jej na to, dopóki nie pojawiają się żadne ranki :-)

Kotka mamy mojego chłopaka ssie ramiona, kiedy z nami śpi ^^ i robi tak od zawsze.

Nie martw się.

Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś

Tak, słyszałam, że kociaki, które zbyt wcześnie straciły matkę, mają tendencję do ssania ogona (lub innych rzeczy), ale przy półtorarocznym kocie wydawało mi się to trochę dziwne.

Więc co, mam jej na to pozwalać? Bo jeśli ją to uspokaja, to nie chciałabym jej tego zabraniać.

To w sumie jej jedyne zaburzenie behawioralne, poza tym, że ma strasznego bzika na punkcie czystości.

Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

To po prostu dlatego, że nie była z mamą wystarczająco długo. Robi to, bo ją to uspokaja i dzięki temu czuje się bezpiecznie (moja też tak robi, tyle że na własnym brzuszku).

Nie masz się czym martwić, to nic groźnego, ale sprawdzaj mimo wszystko, czy nie robi sobie przy tym jakiejś krzywdy.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post