Kot: utrata głosu??

O
Ode7 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot stracił głos... poza tym normalnie je, wydaje się być w dobrej formie, prosi o wyjście na dwór jak zwykle itd...

Taka utrata głosu zdarzyła mu się już parę razy w zeszłym roku. Za pierwszym razem poszłam do weterynarza, który powiedział mi: "wszystko jest w porządku, kot jest w pełni sił" i faktycznie głos mu powoli wrócił. Za drugim razem nie poszłam więc do weta i głos wrócił po około 1-2 tygodniach... No i teraz znowu to samo! Od 4 dni jest całkowicie bezgłośny, otwiera pyszczek, ale nic nie słychać, a jak próbuje się wysilić, to wydobywa się z niego tylko taki cichy, zachrypnięty dźwięk.

Dodam, że kotek ma prawie 10 lat.

Czy ktoś z Was miał już taki problem? Co o tym myślicie? Jestem w kropce 🤪

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mothercat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój pierwszy kot, który odszedł w 2015 roku w wieku 18 i pół roku, przez ostatnie 6 miesięcy życia, aż do śmierci (z powodu uremii), był leczony na nadczynność tarczycy. Po około 2 lub 3 miesiącach kuracji jego głos zaczął zanikać, tak że pod koniec życia miauczał już tylko „po cichu”, niemal bezgłośnie... Według weterynarza ta utrata głosu nie wynikała ani z samej choroby tarczycy, ani z przyjmowanych leków hormonalnych...

Faktem jest jednak, że od momentu rozpoczęcia leczenia stan ogólny mojego kota zaczął się drastycznie pogarszać, a ta utrata głosu była jednym z najbardziej przygnębiających objawów.

Wciąż strasznie brakuje mi jego głosu.

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś
    Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź Howcat. Dzwoniłem do weterynarza wczoraj wieczorem i faktycznie, na razie woli poczekać na rozwój sytuacji, ale podejrzewa raczej zapalenie krtani... Podałem dawkę leku przeciwzapalnego (zgodnie z zaleceniem weterynarza) i dziś rano jest już dużo lepiej. Głos ma jeszcze trochę zachrypnięty, ale przynajmniej go słychać lol :) Zobaczymy, jak to się rozwinie. Jeszcze raz dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Dzień dobry Emeline, bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź.

Właściwie nie zauważyłam żadnych innych objawów poza głosem, choć od czasu do czasu przełyka ślinę 3-4 razy z rzędu, więc wnioskuję, że czuje tam jakiś dyskomfort... Ale nie ma kataru, problemów z oczami, nie kicha, nie jest osowiały... itp. W pewnym momencie zastanawiałam się nawet, czy nie istnieją jakieś grzyby, które mogą atakować struny głosowe...

Dziwne wydaje mi się to, że to już trzeci raz w ciągu roku... czy to by oznaczało, że za każdym razem łapie anginę? Wcześniej przez 9 lat nigdy mu się to nie zdarzało... Co do kataru kociego, złapał go około 5 lat temu, ale ponieważ był szczepiony, nie było tak źle i szybko udało się go wyleczyć... Czy ta utrata głosu mogłaby być lekkim nawrotem kataru kociego?

Mimo wszystko umówię się na wizytę u weterynarza, jeśli do wieczora nie będzie poprawy...

Jeszcze raz dziękuję

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jest kilka przyczyn, dla których kot może stracić głos. Dość często zdarza się, że mruczek ma trudności z miauczeniem na przykład przez kulę włosową (kłaczki) utkwioną w tchawicy. Przyczyną utraty głosu może być również angina, zapalenie krtani lub gardła. Te hipotezy wydają mi się najbardziej prawdopodobne, zwłaszcza jeśli Twój zwierzak nie wykazuje poza tym żadnych innych objawów. W takich przypadkach struny głosowe są podrażnione, co uniemożliwia ich prawidłowe wibrowanie, a tym samym wydawanie dźwięku. Dla informacji, kot może być również zachrypnięty z powodu choroby zakaźnej, takiej jak katar koci. W takim przypadku pojawiłyby się jednak inne objawy (wydzielina z oczu i nosa, osłabienie...). Emeline
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post