Kot z sąsiedztwa znaczy nam drzwi wejściowe

M
Megmeg79 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Przechodzę przez prawdziwy koszmar i nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania... Mamy wykastrowanego kocura, który trochę wychodzi w ciągu dnia, a na noc zamykamy go z nami w domu. W dzień ma do dyspozycji drzwiczki, żeby mógł swobodnie wchodzić i wychodzić, a na noc możemy je zablokować. Te drzwiczki znajdują się w naszych drzwiach wejściowych.

Od kilku tygodni jakiś najprawdopodobniej niewykastrowany kot przychodzi co noc, a czasem i rano, żeby znaczyć teren wokół naszych drzwi. Nie da się dokładnie zlokalizować miejsca, bo nie widać żadnych śladów (czego zresztą zupełnie nie rozumiem!!), ale zapach jest potworny i strasznie trwały... Ktoś mi doradził, żeby użyć odstraszacza, tyle że jeśli go użyję, to mój własny kot nie będzie mógł korzystać ze swoich drzwiczek i pewnie nie będzie wiedział, o co chodzi...

Macie może jakiś genialny pomysł? Znam trochę koty sąsiadów, one też są wykastrowane i nie ma z nimi problemów ze znaczeniem, więc myślę, że to jakiś kot z dalszych okolic. Oczywiście nigdy go nie spotykam, pewnie przychodzi, jak już wszystko ucichnie...

Z góry wielkie dzięki za pomoc!!

Miłego dnia wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To na pewno kocur, bo mocz ma bardzo intensywny zapach.

Spróbuj się dowiedzieć czegoś o domowych kocurach, które mieszkają w Twojej okolicy.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli chodzi o kamerę, to faktycznie mogę spróbować, ale bateria pewnie szybko padnie ^^ chociaż przy odrobinie szczęścia... Zresztą nie wiem, czy samo zobaczenie kota rozwiąże problem. Znam te z sąsiedztwa, są wykastrowane i nie znaczą terenu, ale jest sporo bezpańskich kotów albo takich z osiedla z tyłu (nie znam wszystkich sąsiadów lol). Co do tego, czy to mój kot – nie sądzę, bo na noc zostaje w domu i nie może wyjść, był kastrowany w wieku 4 miesięcy i nigdy nie znaczył, więc naprawdę wątpię... To prawdziwa zagadka! ^^ Dzięki za pomoc!

Są dostępne modele kamer z czujnikiem ruchu, a ogólnie myślę, że bez problemu znajdziesz w sieci sprzęt z naprawdę wytrzymałą baterią.

Myślę, że ustalenie winowajcy i jego zwyczajów bardzo by pomogło. Możesz się też zdziwić, jeśli okaże się, że robi to kilka różnych kotów. Nawet po kastracji niektóre zwierzaki nadal czują potrzebę znaczenia terenu.

Wiedząc na przykład, którędy wchodzą intruzi, będziesz mogła zainstalować jakieś odstraszacze (są różne opcje: takie „urządzenia” na czujnik ruchu, które wypuszczają mocny podmuch powietrza, albo inne, które można podpiąć pod system nawadniania).

Zawsze pozostaje też opcja postawienia przenośnych płotków czy barierek, żeby zablokować dostęp do obsikiwanego miejsca.

Wiem też, że istnieją spraye enzymatyczne, które całkowicie eliminują zapach. https://www.univers-chat.com/odeur-urine-chat/destructeur-urine/ Kiedy zniknie zapach moczu, koty mogą stracić ochotę na wracanie na „miejsce zbrodni”.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Z tą kamerą faktycznie mogę spróbować, chociaż bateria pewnie szybko padnie ^^ ale przy odrobinie szczęścia... Nie wiem tylko, czy samo zobaczenie kota rozwiąże problem. Znam te z sąsiedztwa, które są wykastrowane i nie znaczą, ale kręci się tu sporo bezdomniaków albo kotów z osiedla za nami (nie znam wszystkich sąsiadów lol). Jeśli chodzi o to, czy to mój kot, to raczej wątpię, bo na noc zostaje w domu i nie ma jak wyjść. Był kastrowany w wieku 4 miesięcy i nigdy nie znaczył, więc naprawdę w to nie wierzę... To niezła zagwozdka!! ^^ Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

No właśnie, może warto byłoby sprawdzić, kto jest winowajcą. Czy miałaby Pani/miałby Pan możliwość zainstalowania kamery, żeby mieć podgląd na sprawcę lub sprawców? Czy ma Pani/Pan w ogóle pewność, że to nie Pani/Pana kot to robi?

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź! Nie wiedziałam o tej lampie, na pewno wypróbuję! Tak, od razu myję to białym octem, staram się zmyć to, co najgorsze, szoruję całe drzwi, podłogę, boki i dookoła, pryskam octem prosto na ściany domu, ale zapach i tak zostaje, a co najgorsze – kot wraca coraz częściej!! To jest po prostu załamujące, bo przez to, że przez drzwiczki dla kota wpada trochę powietrza, zapach zaczyna utrzymywać się w całym domu...

Czy ktoś inny ma może jakiś patent??... Najgorsze jest to, że nigdy nie stanęłam z tym kotem oko w oko, a on przychodzi teraz nawet rano!! dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Na początek możecie spróbować namierzyć ślady moczu za pomocą lampy LED UV (widziałem to w jednym programie i to naprawdę działa).

Potem wystarczy wyczyścić plamę zwykłym białym octem – w moim przypadku to wystarczyło. Nie wiem jednak, czy spryskanie całej okolicy wokół Waszych drzwi zda egzamin.

Ale faktycznie, jeśli zapach się utrzyma, będzie to zachęcać kota do ponownego sikania, a nawet może przyciągnąć inne koty do rywalizacji w znakowaniu terenu – kot nr 1: „to moje”, kot nr 2: „nie, to moje”... i tak dalej.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post