Kotka chce zabić swoje małe

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mey urodziła kocięta 3 tygodnie temu. Musiałam wyjechać i zajmowała się nimi moja koleżanka. Jeden z kociaków niestety nie przeżył, a pozostałe były w kiepskim stanie. Sama kotka też strasznie schudła. Moja znajoma zabrała więc maluchy do siebie i je karmiła.

Po moim powrocie koleżanka oddała mi małe i wtedy Mey, ich mama, zaczęła próbować je dusić, szczególnie jednego z nich. Wypuściłam ją na zewnątrz, a następnego dnia spróbowałam ponownie: Mey je powąchała, położyła się, wzięła je pod łapę, ale gdy zorientowała się, że nie może ich wykarmić, znowu próbowała je zabić.

Moje pytania są więc takie:

– ratunku, co robić? Oprócz oczywiście izolowania maluchów od matki...

Dodatkowe info: mama to kotka wolnożyjąca, która zamieszkała u mnie w ogrodzie (już była w ciąży). Jest przyzwyczajona do życia na zewnątrz i zastanawiam się, czy nie powinnam po prostu przestać wpuszczać jej teraz do domu...

Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc i odpowiedzi!!

Luminita😁

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Strasznie się cieszę ze względu na mamę, Ciebie i kociaki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Udało się!

Mey jest ze swoimi maluchami już od 2 godzin, myje je i tuli.

Spędziłam sporo czasu, głaskając całą trójkę razem – najwyraźniej to dodało jej pewności siebie, bo teraz mruczą na całego!

Dziękuję Wam bardzo za rady i wsparcie!

Miłego wieczoru

Luminita

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wszystko brzmi super. Tak, to mu pomogło. Jak na osobę, która się na tym nie zna, uważam, że na razie radzisz sobie naprawdę świetnie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Mama już się uspokaja, pozwoliłam jej podejść do maluchów i zaczęła nawet myć jednego z nich... Dobrze je i wygląda na zdrową.

W każdym razie, pojutrze jesteśmy umówieni na sterylizację i jak tylko będzie to możliwe, zabiorę do weterynarza również kociaki.

Widziała, jak karmię je butelką, poczuła zapach mleka i mam wrażenie, że to ją trochę uspokoiło (choć szczerze mówiąc, nie znam się na tym!).

Będę dalej powoli przyzwyczajać mamę do maluchów i na odwrót, cały czas pilnując, żeby ich nie dziabnęła!

Dzięki wszystkim,

L.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie sądzę, żeby wypuszczanie jej z powrotem na dwór było dobrym pomysłem. Myślę, że musi nabrać sił, a skoro czuje, że nie da rady się nimi zaopiekować, to chce je zabić. Dobrze byłoby ją wysterylizować, jeśli to możliwe, bo skoro już teraz jest w słabej formie, kolejny miot może jej tylko zaszkodzić i być dla niej niebezpieczny. Możesz ewentualnie spróbować pomóc jej w opiece nad kociakami, jeśli ci na to pozwoli, ale poczekaj jeszcze na rady innych osób, bo nie znam się zbyt dobrze na rozmnażaniu kotów. Powodzenia! Edit: Anima mnie ubiegła. :D
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, musicie odizolować matkę aż do momentu odstawienia kociąt, co powinno nastąpić jak najwcześniej. Potem należy je ponownie połączyć, żeby kotka mogła zająć się ich wychowaniem. Takie zachowanie u matki zdarza się, gdy zasoby pożywienia są zbyt małe, by zapewnić maluchom przetrwanie, albo gdy kocięta nie są zdrowe. Radzę wam zabrać maluchy do weterynarza, żeby dokładnie sprawdził ich stan zdrowia.
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post