Kotka, która ociera się o wszystko oprócz nas

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, chciałabym po prostu dowiedzieć się, czy ktoś z was ma lub miał takiego kota jak moja kicia (2 lata, wysterylizowana) i czy jest na to jakieś wyjaśnienie.

Z natury jest dość strachliwa i raczej zestresowana. Zauważyłam, że uwielbia, kiedy drapie się ją u nasady ogona. Wtedy zaczyna ocierać się głową o wszystkie meble, ściany i inne rzeczy wokół niej, ale nigdy o nas.

Czasami po prostu patrzę na nią z daleka i do niej mówię, a ona zamiast przyjść do mnie, zaczyna ocierać się o wszystko dookoła. I za każdym razem przy tym mruczy.

Jeśli położę jej rękę na głowie albo w okolicach pyszczka, to nie ucieka ani się nie uchyla, ale w ogóle nie próbuje się ocierać tak, jak to robi przesadnie o całą resztę otoczenia...

Macie może jakieś pomysły albo rady, co zrobić, żeby z czasem zaczęła się tak ocierać też o nasze ręce...?

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Koty ocierają się przede wszystkim po to, żeby zostawić swój zapach i zaznaczyć teren. Wydaje mi się, że to też dla nich sposób na uspokojenie się. Może ona po prostu nie przepada za głaskaniem? Myślę, że najlepszym sposobem na to, żeby do Ciebie przyszła, jest właśnie nienarzucanie się z głaskaniem...^^

Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że z czasem to przyjdzie.. 🙂

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Koty ocierają się przede wszystkim po to, żeby zostawić swój zapach – w ten sposób znaczą swój teren. Wydaje mi się też, że to dla nich sposób na uspokojenie się. Może ona po prostu nie za bardzo lubi głaskanie. Myślę, że najlepszym sposobem, żeby do Ciebie przyszła, jest właśnie to, żeby nie próbować jej głaskać na siłę...^^
    Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post