Kotka tuż po porodzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć 🙂

Moja kotka urodziła wczoraj dwa małe kociaki, ale problem polega na tym, że ona cały czas chce wychodzić na zewnątrz. To kotka, która przed porodem spędzała na dworze praktycznie każdą chwilę. Problem w tym:

czy takie maleńkie kotki nie ucierpią na jej nieobecności, jeśli będzie wracać na przykład dopiero na noc?

Na razie zostaje z nimi tylko wtedy, KIEDY JĄ ODNOSZĘ do gniazda, ale na jak długo? To prawda, że niedługo pełnia księżyca i to pewnie jakoś na nią wpływa... Póki co, z wielkim żalem, trzymam ją w domu na siłę...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Planujecie wysterylizować te koty, kotki i kocięta, czy chcecie nimi zaludnić całą ziemię?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niezupełnie. Sama znalazłam kiedyś 15-dniową kotkę i miałam wtedy dwie dorosłe kotki, które w ogóle nie polubiły małej, ale nie były wobec niej agresywne. Myślę, że ogólnie bardzo rzadko się zdarza, żeby koty robiły krzywdę przedstawicielom swojego gatunku. Nawet jeśli to takie bardzo kruche maluszki, dorosłe koty wiedzą, że nie mogą być brutalne. Mimo wszystko przezorny zawsze ubezpieczony, więc obserwuj uważnie wasze pierwsze wspólne kontakty. :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za te wyjaśnienia, mieliście już taką sytuację? Na pewno za jakiś czas, jak zaczną już przypominać koty, będzie lepiej, ale takie maluszki (48h) w zasadzie wyglądają jak myszy!!!!!!!!! PAMIĘTAM też, jak bardzo bał się mój 10-miesięczny kocur, kiedy będąc jeszcze całkiem mały, spotkał w ogrodzie swojego „ojca” – był totalnie przerażony. Relacje między kotami są skomplikowane, skoro nie mogą nam nic powiedzieć...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli wychodzi na zbyt długo, to tak, trzeba ją trzymać w domu.

Ale nie rozumiem jednej rzeczy – czy ta kotka ma miot za miotem? Skoro je zaniedbuje i woli wychodzić na zewnątrz, to nie lepiej byłoby jej po prostu wysterylizować?

Z mojego doświadczenia wynika, że wasze kocury nie zrobią maluchom krzywdy. W najgorszym razie będą na nie prychać i ich nie polubią, ale nie powinno to pójść dalej.

Poobserwujcie ich zachowanie, a sami zobaczycie, jak będzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chyba nie do końca jasno się wyraziłam! Moje 10-MIESIĘCZNE koty oczywiście wychodzą sobie swobodnie, kiedy tylko chcą. Problem pojawia się, gdy wracają do domu – zastanawiałam się, czy nie będą miały instynktów drapieżcy wobec tych nowo narodzonych maluchów, czy może zapach ich wspólnej mamy skutecznie ich przed tym powstrzyma? 🤪
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W wieku 10 miesięcy mogą już wychodzić, ale pod warunkiem, że są wykastrowane. Niewykastrowany kocur bardzo ryzykuje, że powędruje daleko w poszukiwaniu kotek w rui (zwłaszcza że teraz jest na to sezon), przez co może narazić się na niebezpieczeństwo... drogi itp. itd.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    10 MIESIĘCY??? Przecież w tym wieku powinny już same wychodzić. Mój ma 9 miesięcy i wychodzi sam, ale najpierw koniecznie je wykastruj...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałem. W domu mieszkają też dwa kocury z jej poprzedniego miotu. Czy mogą one zrobić krzywdę maluchom, jeśli je znajdą? Czy może poczują zapach matki i zostawią je w spokoju? MAJĄ 10 MIESIĘCY.

Od razu zaznaczę, że nie mam jak ich odizolować w osobnym pokoju, bo nie mam w domu drzwi wewnętrznych.

Mama kotka nie wygląda na zaniepokojoną, ale ja się trochę martwię.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Nie pamiętam już dokładnie, jak to było, kiedy ostatnio miała młode, ale wydaje mi się, że wtedy rzadko wychodziła i to tylko na chwilę. Dzisiaj rano pozwoliłem jej wyjść, ale po jakimś czasie zobaczyłem, jak pędzi na drugi koniec wsi. Zawołałem ją i wróciła, no ale... Może to normalne, skoro to nie jest jej pierwszy miot? Jak myślicie, jak długo jednodniowe kocięta mogą zostać same bez żadnej szkody, zwłaszcza jeśli chodzi o karmienie? O ciepło aż tak się nie martwię, są dwa, więc nawzajem się grzeją. Wybrała sobie torbę na zakupy z marketu, mimo że miała mnóstwo innych miejsc, gdzie mogła się ułożyć, no ale nie chcę jej już bardziej stresować. W sumie każdy kot jest inny i ma swój charakter, a nam nie zawsze łatwo to wszystko zrozumieć...
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Twoja kotka jak najbardziej może wyjść na zewnątrz na chwilę. Zazwyczaj instynkt sprawia, że kocia mama bardzo szybko wraca do swoich maluchów, a jej spacery stają się znacznie krótsze.

Jeśli jesteś w domu, żeby otworzyć jej drzwi, gdy wróci, i nie zamierzasz zostawiać jej na dworze na cały dzień, to spokojnie może wyjść. Zadbaj tylko o to, aby kocięta miały zapewniony spokój i ciepło, kiedy mamy nie będzie w pobliżu.

W przeciwnym razie radzę jednak trzymać kotkę w domu. Kociaki jedzą bardzo często i w małych ilościach, więc obecność matki jest im niezbędna niemal przez cały czas.

Gdyby zdarzyło się, że kotka przestanie zajmować się młodymi, wtedy trzeba będzie przejąć opiekę – karmić je butelką specjalnym mlekiem zastępczym dla kociąt oraz stymulować je do załatwiania potrzeb. W takim przypadku polecam umówić się na wizytę u weterynarza, który dokładnie wytłumaczy Ci, jak postępować krok po kroku.

Twoja kotka pewnie potrzebuje po prostu trochę czasu, żeby przyzwyczaić się do swojej nowej roli.

Powodzenia i wszystkiego dobrego,

Lucille

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post