Kotka z opuchniętą górną wargą po prawej stronie. Co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór

Moja kicia właśnie wróciła do domu i ma całą opuchniętą górną wargę po prawej stronie! Wygląda, jakby co najmniej podwoiła swoją objętość!

Zajrzałam jej do pyszczka, ale nic tam nie ma. Potem zauważyłam, że ma coś w rodzaju zadrapania, które ciągnie się od wargi prawie aż po same wąsy.

Myślę, że musiała się z kimś pobić i chyba wdała się jakaś infekcja, bo rano jeszcze nic jej nie było.

Właśnie zjadła, więc chyba jej to za bardzo nie przeszkadza, ale chciałabym wiedzieć, czy mogę coś zrobić sama, czy powinnam poczekać?

(Raczej nie sądzę, żeby to było użądlenie pszczoły, bo nie ma ich u nas w ogrodzie).

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

josiane

Pomyliłam się XD Dała mi tabletkę, "syrop" i maść

Dzięki Angeline

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór Miinouch, No to mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze!
    Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To dobrze, na pewno dojdzie do siebie. Pamiętaj tylko, żeby podawać jej leki. Ale czy weterynarz podał jej oba te leczenia naraz?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie wróciłem od weterynarza.

Wynik: to albo infekcja, albo obrzęk, nie ma jeszcze pewności.

Podaję mu antybiotyki i leki przeciwzapalne, mamy też maść do smarowania.

Teraz musimy odczekać tydzień.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Angeline

Umówiłam się na czwartek do weterynarza

Student weterynarii

Codziennie ją odkażam, dzięki za radę – faktycznie nie zostawiałam preparatu wystarczająco długo

Na razie zachowuje się tak jak zwykle

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Rzeczywiście, ma Pan/Pani rację co do stosowanego środka odkażającego. Jest on bardzo skuteczny, ponieważ ma szerokie spektrum działania i rzadko wywołuje podrażnienia.

Aby użyć go prawidłowo, należy dobrze oczyścić wodą miejsce, które ma zostać zdezynfekowane, a następnie nałożyć środek i pozwolić mu działać przez co najmniej 5 minut. Kot może później próbować się wylizać i usunąć preparat, ale po 5 minutach większość produktu zdąży już zadziałać.

Jeśli w ciągu najbliższych kilku tygodni zauważy Pan/Pani jakąkolwiek zmianę w zachowaniu lub apetycie swojego zwierzaka, proszę nie zwlekać z wizytą u swojego weterynarza i wspomnieć mu o tym zranieniu. Choć zazwyczaj tego typu zadrapania goją się bardzo dobrze, istnieje ryzyko, że do organizmu zwierzaka dostały się patogeny.

Miłego wieczoru,

Joachim

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No jak to, nie byłeś u weterynarza?!!! Nawet jeśli jej to nie przeszkadza, to jeśli wda się zakażenie, zrobi się ropień (o ile już go nie ma), a problem w tym, że wtedy sytuacja może stać się naprawdę poważna...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

lulucatsdog

Nie, nie mam zdjęcia

Angeline

Znowu ją zdezynfekowałam, usunęłam strupy i dobrze oczyściłam ranę. Nawet nie pisnęła, co jest u niej dość dziwne, bo zazwyczaj mnie atakuje, jak tylko podchodzę z jakimś preparatem

Uciskałam ranę, ale nic z niej nie wypływa

Je i pije normalnie, żyje sobie po swojemu i wygląda na to, że zupełnie jej to nie przeszkadza

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

masz może jakieś zdjęcie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, i jak tam?!

Przetłumaczony francuski