Małe strupki wokół szyi i przy uszach.

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zanim umówię się na wizytę u weterynarza, chciałem poznać Waszą opinię.

Właśnie zauważyłem, że mój kot ma na skórze małe strupki – są naprawdę malutkie, mają jakieś 2-3 mm.

Znajdują się głównie na szyi (w okolicach obroży, którą zresztą na razie mu zdjąłem) i trochę na głowie u nasady uszu. Znalazłem też jeden nieco niżej, między łopatkami.

Drapie się tylko troszkę, ale nie wygląda na to, żeby mu to jakoś bardzo przeszkadzało.

Małe strupki wokół szyi i przy uszach.

Z góry dzięki za pomoc.

Miłego weekendu.

Nico.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Koty mogą mieć strupki na szyi lub na głowie z wielu różnych powodów.

Mogą to być małe ranki po starciu z innym kotem albo ślady po tym, jak zwierzak sam się mocno zadrapał podczas drapania.

Jeśli zauważycie, że Wasz kot bardzo się drapie, może mieć pchły (pamiętajcie o regularnym stosowaniu środków przeciwpasożytniczych). Pchły bywają częstą przyczyną strupów, zwłaszcza na szyi, a czasem też na grzbiecie, ponieważ wywołują tzw. prosówkowe zapalenie skóry. Strupki będące wynikiem alergii na pchły mogą utrzymywać się jeszcze dość długo po tym, jak uda Wam się pozbyć samych pasożytów.

Jeśli jednak zauważycie większe i okrągłe zmiany, może to być grzybica – trzeba wtedy bardzo uważać, bo choroba ta może przenieść się na ludzi.

W każdym przypadku nie wahajcie się skonsultować z weterynarzem, żeby postawił diagnozę i dobrał odpowiednie leczenie. Dobry wet na pewno pomoże szybko uporać się z problemem.

Miłego dnia,

Chloé

Przetłumaczony francuski
    Fox76
    Fox76 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wygląda to na uderzenie, pewnie się o coś obiła. Proszę to obserwować, powinno się samo wygoić. W razie potrzeby może Pan/Pani zdezynfekować to Betadine, ale nie jest to konieczne.
    Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To jest ropień. Ale ta pierwsza rzecz to było to samo, co u mojej króliczki – zespół Ehlersa-Danlosa. Niedobór kolagenu.
    Przetłumaczony francuski
    Elisa2001
    Elisa2001 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, właśnie zauważyłam coś takiego na szyi mojej kotki. Mieszkamy w bloku, więc kicia nie wychodzi na zewnątrz. Wyprowadzałam ją tylko parę razy, jak była całkiem mała, ale to najwyżej na godzinkę. Ma niecały rok, bardzo dużo się bawi i często zdarza jej się nabić sobie jakiegoś guza czy zadrapać, ale to tutaj wygląda na coś zupełnie innego. Czy ktoś może wie, co to może być? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, mój kotek ma takie strupki i sączącą się rankę za uchem. Smarowałam to eozyną, ale nie mam pojęcia, skąd to się wzięło. Odpchlałam go 3 tygodnie temu i pcheł prawie już nie było, a teraz znowu wróciły, jakbym w ogóle go nie zabezpieczała. Jeśli chodzi o karmę, to dostaje Friskies Junior.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za wieści Kolbek :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czyli to prosówkowe zapalenie skóry, albo przez pchły, albo przez karmę.

Mały zastrzyk i tabletka przez 8 dni :)

Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    Amélie45
    Amélie45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

+1 Ange i Euqi.

Nutronaute, gadasz kompletne bzdury!

Nieszczepiony kot jest narażony na mnóstwo chorób.

I nie, to nie jest wcale po to, żeby nakręcać sprzedaż szczepionek.

Szczepienie to ochrona.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nutronaute w całej okazałości, jak zwykle stek bzdur!

I co ma do tego terroryzm, po co to w ogóle mieszać......

Jedna z kotek, które miałam na domu tymczasowym, przyjechała z kocim katarem, który ujawnił się kilka dni po jej przybyciu. Zaraziła jednego z moich ogonków. Na szczęście on był szczepiony, dzięki czemu mogłam zobaczyć różnicę: biedna kicia czuła się fatalnie – wysoka gorączka, zaropiałe oczy, kichanie, oddychała z ogromnym trudem, prawie rzęziła. Trwało to blisko 10 dni, mimo zastrzyku z antybiotyku o przedłużonym działaniu. A u mojego kocurka prawie nic – tylko lekkie problemy z oczkami, parę razy kichnął i miał niewielką gorączkę.

Więc co, szczepionki są niby niepotrzebne?

Rozumiem, że każdy może się pomylić, ale kiedy czyjeś rady stają się po prostu niebezpieczne, to mówię stanowcze NIE !!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dwa z moich trzech kotów złapały panleukopenię. Pierwsza rzecz, jaką usłyszałam od mojej weterynarz (która wie, że szczepię je co roku): „bez szczepionki pewnie już by nie żyły”.

Więc szczepionka niby niepotrzebna? :)

Białaczka przenosi się między kotami przez zwykłe obwąchiwanie się czy kontakt z odchodami – dodam tylko, że to choroba śmiertelna – więc jak, warto szczepić czy nie?

Koci katar to choroba, która atakuje bardzo szybko i gwałtownie, prowadząc do poważnych powikłań, jeśli organizm kota nie jest przygotowany do walki z wirusami. Więc co, przydatne to szczepienie czy nie?

To tak, jakby doradzać mamom, żeby nie szczepiły swoich dzieci... Brawo...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post