Mój 2-miesięczny kotek ma mnóstwo pcheł

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Potrzebuję waszych porad!! Właśnie adoptowałam 2-miesięcznego kotka i zauważyłam, że jest dosłownie obsypany pchłami! Co więcej, ma mnóstwo jajeczek na szyi, łapkach, ogonku...

Słyszałam, że produkty typu Frontline mogą być szkodliwe dla takich maluchów. Co mogę zrobić w tej sytuacji? I jak najlepiej usunąć te wszystkie jajeczka?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Y
    Yjoce Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli Frontline Combo nie działa, spróbujcie „Vectra Felis” w pipetach – działa profilaktycznie i leczniczo. Działa przez miesiąc. Trzeba go zamawiać w aptece, bo w zwykłych sklepach go nie znajdziecie. Jest na receptę, ale jeśli dobrze znacie swojego farmaceutę, to wam go zamówi, tak jak mój dla mnie. U moich trzech kotów ten produkt sprawdza się rewelacyjnie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Radzę ci wybrać się do weterynarza, on na pewno najlepiej ci doradzi.

Jeśli chodzi o pchły, musisz wiedzieć, że około 95% z nich znajduje się w otoczeniu, a tylko 5% bezpośrednio na zwierzaku.

Ja u moich kotek stosuję Frontline Combo i nigdy nie miały pcheł. Z drugiej strony nie wiem, czy to takie zdrowe dla ich organizmu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, dostępna jest bardzo szeroka gama środków na pchły (w tym Frontline), przy czym każdy preparat ma inne wymagania dotyczące minimalnego wieku i wagi. Najlepiej będzie, jeśli pójdziesz ze swoim kotem do weterynarza, ponieważ niektóre środki są dostępne wyłącznie na receptę i lekarz musi najpierw zbadać zwierzę, żeby móc je wypisać. Dobrym rozwiązaniem może być też Frontline w sprayu – pamiętaj tylko, żeby dokładnie zważyć kociaka i ściśle przestrzegać dawki odpowiedniej do jego wagi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Natarłem go miętą z ogrodu i dałem trochę białego octu na kark, tam gdzie nie może się polizać. Wyczesałem go też, żeby usunąć trochę jajeczek. Zobaczę jutro, czy to coś dało, i kupię Frontline, żeby sprawdzić, czy zadziała...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Skoro nie wiem, jak nakładać ten ocet, a koty i tak zazwyczaj za nim nie przepadają, spróbuj lepiej sposobu z miętą, tak będzie bezpieczniej...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No ja też polecam Ci Angeline56, Lilou Striga i Anima, ale warto by było, żebyś odpchlił swojego kociaka.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Normalnie mięta powinna odstraszać pchły i zapobiegać składaniu przez nie jaj na Twoim kocie...

Żeby jej użyć, potrzyj liście mięty w dłoniach i pogłaszcz swojego kota – to naprawdę skuteczny sposób.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Minou63, spróbuję z tym octem.

Dzięki nini34, poczytałem w internecie i widziałem, że niektóre koty umierały po Frontlinie albo miały problemy ze skórą... Jutro zajrzę do zoologicznego.

A co mam zrobić z jajeczkami?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, wydaje mi się, że Frontline ma w ofercie spray, który można stosować już od 1. miesiąca życia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak byłam młodsza, słyszałam, że ocet albo mięta odstraszają pchły...

Jeśli to dla Ciebie mało konkretne (a pewnie tak jest), zapytaj Anima, Lilou Striga albo Angéline56. One Ci pomogą, to super sympatyczne i mądre babki, znają się na rzeczy!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post