Mój kot ciągle sika w tym samym miejscu (poza kuwetą)

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

No więc piszę do was, bo już nie wiem, co robić!

Mamy z moją dziewczyną naszą kotkę (Frimousse) od nieco ponad roku. Jest bardzo skora do zabawy i pieszczochowata, no i zawsze była czysta... a przynajmniej do niedawna. Odkąd wróciliśmy z wakacji i zaczęły się zajęcia (od początku września), nasza kicia ciągle sika w tym samym miejscu. Jej kuweta stoi w toalecie, a ona załatwia się w kącie obok, i to prawie codziennie. Próbowaliśmy już wszystkiego. Weterynarz stwierdził, że kotka nie jest chora, więc to może kwestia stresu... Rozłożyliśmy na ziemi gazety, żeby nie musieć codziennie szorować podłogi, a ona i tak na nie sika, nawet jeśli są spryskane octem! Zmieniamy te gazety za każdym razem, a kuwetę sprzątamy regularnie. Muszę dodać, że do kuwety też sika. Naprawdę próbowaliśmy już wszystkiego, a ona nie przestaje. Zaczyna mnie to już poważnie irytować, bo w łazience po prostu śmierdzi!

Dodam jeszcze, że kiedy na weekendy jedziemy do rodziców, tam korzysta wyłącznie z kuwety. Dzieje się to tylko w naszym mieszkaniu, a wcześniej nigdy nie było takich problemów.

Z góry dziękuję wam za każdą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

dobry wieczór,

mam taką samą sytuację z moim kotem, tylko że u nas dzieje się to na łóżku (nic fajnego). Po wypróbowaniu wszystkiego, tak jak u Was, nasz weterynarz potwierdził, że to przez stres. Za każdym razem, gdy zmieniamy mu karmę, żwirek, a nawet gdy przesuniemy kuwetę, wyjedziemy na weekend czy poprzestawiamy meble – problem wraca... Nervosyl u nas też się sprawdził! Staramy się też w miarę możliwości nie zmieniać niczego, co mogłoby ją dodatkowo stresować, co okazuje się najskuteczniejsze. Postawiliśmy również drugą kuwetę i od tego czasu sikanie znacznie się ograniczyło.

powodzenia !

Przetłumaczony francuski
    G
    Goupil70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z moją małą – jest bardzo skora do zabawy i pieszczocha, no i zawsze zachowywała czystość... a przynajmniej do niedawna.

😋 🤷

No powiem ci...

Miałem ten sam problem, to prawdziwa udręka.

Wciąż nie udało się go do końca rozwiązać.

Byłem u weterynarza behawiorysty. Przepisał „NERVOSYL”, to naturalne krople ziołowe, kosztują około 55-60 zł za buteleczkę, podaje się około dziesięciu kropel dziennie. Są bardzo skuteczne, nawet jeśli nie rozwiązały wszystkiego.

Próbowałem też Feliway: w moim przypadku to była totalna klapa!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na wszelki wypadek spróbuj postawić drugą kuwetę dość daleko od pierwszej. Niektóre koty nie znoszą załatwiania siku i kupki w tym samym miejscu (zaznaczam przy tym, że nie chodzi tutaj o zapach).

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, na wstępie bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi! Odpowiadając na pytania: nasza kotka została wysterylizowana, gdy miała 6 miesięcy, więc już jakiś czas temu (teraz ma rok i 3 miesiące). Nie zmienialiśmy żwirku, próbowaliśmy za to przestawić kuwetę w inne miejsce, ale ona i tak dalej załatwia się w innym kącie pokoju. Ma krytą kuwetę, ale próbowaliśmy też ją otworzyć w razie czego – nic to nie zmienia... Ostatnio nasikała tuż po tym, jak wyczyściłam jej kuwetę (zaledwie 10 minut wcześniej)... Spróbuję z kocimiętką, nie pomyślałam o tym! Wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Rzeczywiście, kastracja może być rozwiązaniem, jeśli Twoja kotka znaczy teren. Jednak problem może leżeć gdzie indziej. Czy zmieniałaś ostatnio żwirek? Albo czy przestawiałaś kuwetę w inne miejsce? Czy to zwykła otwarta kuweta, czy może kryta? Czy codziennie dokładnie ją sprzątasz? Możesz spróbować, o ile to możliwe, postawić kuwetę w innym miejscu i zobaczyć, czy to coś zmieni. Możesz też wsypać do środka trochę kocimiętki – ten zapach jest dla kotów bardzo atrakcyjny i może ją zachęcić do korzystania z kuwety.

Florine

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Trzeba ją wysterylizować, jeśli jeszcze nie jest po zabiegu – samice mają taką samą tendencję do znaczenia terenu jak samce.

Jakiego rodzaju masz kuwetę? I jak u Ciebie wygląda kwestia sprzątania?

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post