Mój kot gryzie moje ubrania, gdy je mam na sobie i się przy tym zaspokaja, chociaż jest wykastrowany

Jessetdamon
Jessetdamon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Słuchajcie, od kiedy się przeprowadziłam, mój kot zaczął gryźć moje ubrania... ale nie wszystkie, szczególnie te miękkie, z takiego milutkiego, pluszowego materiału, które mam akurat na sobie.

Na przykład kładzie się na moim ramieniu, gryzie rękaw swetra i tak jakby się przy tym zaspokaja (nie rozumiem tego, przecież jest wykastrowany).

Robi to tylko ze mną, a nie z moim chłopakiem, mimo że mieszkamy razem.

Ma nawet swoje ulubione ubranie, które położyłam na łóżku, żeby mógł sobie robić to, co tam potrzebuje...

Szukałam informacji w internecie i trafiłam na coś, co mnie zaniepokoiło – pisało tam, że kot może być na coś chory :,(

Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

No więc...

Czy to może być jakaś choroba i powinnam iść do weterynarza, żeby to sprawdzić?

A może to przez stres związany ze zmianą otoczenia?

Czy możliwe, że skoro nie został w pełni odstawiony od matki, to widzi we mnie swoją „mamę”?

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jessetdamon
    Jessetdamon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź :D

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli przez „robienie sobie dobrze” rozumiesz to, że kocur naśladuje akt kopulacji, możliwe, że został późno wykastrowany i będzie powtarzał ten gest, dopóki poziom hormonów w organizmie całkowicie nie spadnie. Zawsze pozostaje też śladowa ilość hormonów produkowanych przez inne narządy niż jądra, ale nie ma to żadnych negatywnych konsekwencji.

Przeprowadzka to dla kota zawsze ogromny stres, bo to zwierzę terytorialne. Memłanie Twoich miękkich ubrań, które pachną Tobą, bardzo go uspokaja. Prawdopodobnie jest po prostu bardziej przywiązany do Ciebie niż do Twojego chłopaka, stąd ta preferencja do Twoich ramion. Jeśli nie widzisz żadnych innych objawów, myślę, że on po prostu szuka poczucia bezpieczeństwa. Daj mu trochę czasu, zanim zaczniesz się martwić.

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post