Mój kot nie przestaje lizać mojego drugiego kota

R
Ratalan13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Piszę do Was, bo chciałabym zrozumieć, dlaczego mój kot tak się zachowuje. Już wyjaśniam o co chodzi:

Mam dwa koty, kotkę i kocura, które wychowywały się razem od 3. miesiąca życia (teraz mają już rok). Wszystko jest między nimi super – razem się bawią, śpią i tak dalej...

Ale kotka od dłuższego czasu spędza nie wiadomo ile czasu na wylizywaniu kocura i lekkim podgryzaniu go. Na początku kocur nie reaguje, ale kiedy trwa to zbyt długo, zaczyna mieć dość i daje jej to do zrozumienia, gryząc ją. Problem w tym, że jej nie puszcza i muszę ich rozdzielać, bo inaczej trzyma ją zębami. A potem ona znowu zaczyna go myć, dopóki on znowu nie straci cierpliwości.

Nawet jak on siedzi w swoim kącie, bawi się czy robi coś innego, ona podchodzi, liźnie go parę razy i odchodzi.

Z kolei kiedy to kocur chce ją umyć, „jaśnie pani” się nie zgadza i go atakuje.

Czy to normalne zachowanie u kota? Jeśli ktoś z Was wie, dlaczego ona tak robi, chętnie się dowiem 😁

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W takim przypadku możliwe, że ona liże go po to, żeby zostawić na nim swój własny zapach i w ten sposób się uspokoić. To, że nie pozwala mu na to samo, tylko by to potwierdzało. Wygląda na to, że mimo wszystko wciąż trochę się go obawia, choć jednocześnie go akceptuje.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Ratalan13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź

Faktycznie zapomniałem dopisać – tak, oba są wykastrowane

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli Wasze dwa koty nie są po zabiegu sterylizacji, możliwe, że takie zachowanie wynika z instynktu i faktu, że się „szukają”. Warto wtedy pomyśleć o zabiegu, a przynajmniej u jednego z nich.

Koty mogą jednak okazywać sobie czułość bez żadnego związku z rozmnażaniem! Choć często opisuje się je jako samotniki, wielu autorów uznaje je za gatunek społeczny... Ta sprzeczność pokazuje pewnie, że wiele zależy od konkretnego osobnika. Wzajemne lizanie to jedno z zachowań afiliacyjnych (podobnie jak ocieranie się), które służy budowaniu dobrych relacji między zwierzętami, więc z założenia... nie ma w tym nic złego! Pamiętajcie jednak, że jeśli stosujecie u kotów preparaty na pasożyty w formie kropli (spot-on), trzeba dopilnować, aby zwierzaki się nie lizały, by kotka nie zatruła się preparatem z sierści kocura.

Miłego wieczoru,

Victoire

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Pierwsze oczywiste pytanie: czy Wasze koty są wykastrowane?

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post