Mój kot nie zmienia zachowania po kastracji

K
Katy080419 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot Lucyfer ma 14 miesięcy i dwa dni temu został wykastrowany. Przed kastracją był po prostu nie do zniesienia, myślę, że wyczuł jakąś kotkę w rui, bo miauczał całe dnie i noce, i to naprawdę bardzo, bardzo głośno. Zaznaczał teren wszędzie: w moim łóżku, w szafie, na biurku... Każdą noc drapał w drzwi, jakby chciał za wszelką cenę wyjść, i przy tym cały czas miauczał. To stawało się już nie do życia. On nigdy nie wychodził na zewnątrz, to kot typowo niewychodzący, a mimo to ciągle próbował uciekać i wyrywał się na dwór. \/p>

Minęły dwa dni od zabiegu i poza tym sikaniem wszędzie, zupełnie nic się nie zmieniło... A przecież zanim go wykastrowałam, jak tylko wspominałam komuś o jego zachowaniu, to codziennie słyszałam: „musisz go wykastrować”. Tymczasem po dwóch dniach nadal nie widzę żadnej poprawy. Czy ktoś mógłby mi doradzić w tej kwestii? Czy on zmieni swoje zachowanie za parę dni, czy może już mu tak zostanie na zawsze??..\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wygląda na to, że sikanie ustało, a to już super wiadomość, biorąc pod uwagę, że minęło zaledwie kilka godzin od kastracji.

Jeśli chodzi o jego zachowanie, musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości... Kastracja usuwa jądra, które produkują większość testosteronu – hormonu odpowiedzialnego za zachowania seksualne, takie jak głośne miauczenie, chęć wychodzenia na zewnątrz czy znaczenie terenu moczem... Jednak hormon ten nadal krąży w jego organizmie, więc trzeba poczekać, aż zostanie z niego całkowicie usunięty, żeby zachowanie kota się zmieniło. Może to potrwać nawet kilka tygodni.

Pamiętaj jednak, że nie ma pewności, czy kastracja rozwiąże wszystkie problemy behawioralne. Choć zabieg ten wpływa na pewne aspekty zachowania kota, nie zmienia on jego osobowości.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post