Mój kot w ogóle nie śpi, co robić?

R
Robiboze Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od 2,5 miesiąca mam u siebie kotkę, która ma teraz prawie 6 miesięcy.

Mój problem polega na tym, że ona w ogóle nie śpi w ciągu dnia.

Zaraz po tym, jak do mnie trafiła, umieściłam ją w osobnym pokoju, bo mam już innego kota i chciałam przeprowadzić poprawną socjalizację. Na początku wypuszczałam ją tylko na trochę, żeby mój drugi kot mógł się do niej przyzwyczaić. Teraz biega po całym domu przez cały dzień, ale na noc (na razie) wciąż zamykam ją w jej pokoju.

Problem w tym, że ona w ogóle nie śpi!! Przez cały dzień się bawi, biega po domu i je. Nigdy nie kładzie się nigdzie, żeby odpocząć. Rzadkie momenty, kiedy odpoczywa, to te, gdy ja też odpoczywam (na kanapie albo w łóżku). Przez to wychodzi na to, że śpi tylko w nocy w swoim pokoju. Jeśli chcę, żeby zdrzemnęła się w dzień, muszę ją tam zamknąć – wtedy chwilę pomiauczy i w końcu zasypia.

Martwię się tym, bo koty (a zwłaszcza tak młode) potrzebują mnóstwo snu, a u niej wcale tak to nie wygląda.

Macie jakieś pomysły albo rady, co z tym zrobić?

PS: Jest świeżo po sterylizacji, a na dwór zacznie wychodzić dopiero wiosną.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Niektóre koty są z natury bardziej aktywne od innych – to kwestia charakteru. Fakt, że Twój pupil jest jeszcze kociakiem (a one zazwyczaj są bardziej skore do zabawy i łatwiej je pobudzić), może dodatkowo potęgować to zjawisko. To zupełnie normalne, że głęboki sen zdarza się rzadziej: sen płytki stanowi co najmniej 75% czasu spędzanego na spaniu w ciągu całej doby. Jeśli nie widzisz pogorszenia ogólnego stanu zdrowia, a maluch normalnie je, pije i wciąż jest aktywny, to raczej nie masz powodów do niepokoju. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc, Léa – studentka weterynarii.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

No właśnie, nikt ani nic jej nie niepokoi. Ale kiedy jestem w domu i czymś się zajmuję (sprzątaniem, gotowaniem...), ona jest cały czas rozbudzona i w tych momentach w ogóle nie odpoczywa.

Kładzie się spać tylko wtedy, gdy ja też nic nie robię.

Martwię się tym trochę, bo ona nie śpi zbyt dużo (około 10-13 godzin dziennie), a przecież to jeszcze mały kociak.

Nawet jak próbuje odpocząć, to ciągle coś przyciąga jej uwagę, zawsze jest w pełnej gotowości. Wystarczy byle szmer, a ona już się budzi. Bardzo rzadko zapada w głęboki sen (oczywiście poza nocą, kiedy jest u siebie w pokoju).

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Twoja kotka śpi wtedy, kiedy ma na to ochotę. I tak się składa, że akurat w nocy. Problem byłby wtedy, gdyby coś przeszkadzało jej w odpoczynku, kiedy tego potrzebuje (np. zaczepianie przez innego kota lub dziecko, hałas remontowy itp.). Dopóki dajesz jej spokój, kiedy się kładzie, nie ma żadnego problemu.

Widziałem już wiele różnych przypadków u kotów, ale jeszcze nigdy nie spotkałem takiego, który umarłby z powodu bezsenności.

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź.

Faktycznie myślę, że ona przesypia całą noc, bo nigdy jej nie słyszałem.

Wieczorem, po całym dniu bez spania, jest bardzo zmęczona. I w tym właśnie problem – jest wykończona, ale sama nie pójdzie spać, trzeba ją po prostu odprowadzić do jej pokoju.

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli śpi całą noc, to znaczy, że masz kota o dziennym trybie życia! Pierwszy raz coś takiego widzę! Szczęściarz... Ale jeśli nie śpi całą noc, to prawdopodobnie jakiś problem ze zdrowiem. Tak już zupełnie serio, na Twoim miejscu i tak zabrałbym ją prosto do weterynarza albo przynajmniej zadzwonił do weta zapytać, czy to normalne. Nie znam się za bardzo na kotach, mimo że mamy dwa u siebie, bo bardziej specjalizuję się w królikach. Mam nadzieję, że dostaniesz odpowiedź, która Cię usatysfakcjonuje.
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post