Mój kot wychodzi tylko w nocy. Czy ona kiedykolwiek wyjdzie przy mnie?

E
Emilie_idf Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mija właśnie prawie 3 tygodnie, odkąd adoptowałam piękną Odyssée :) To kotka, która niedługo skończy 2 lata. Spędziła około roku na dworze i rok w schronisku.

Jednak do tej pory jeszcze w ogóle jej nie widziałam... poza dniem, w którym przywiozłam ją do domu.

Siedzi pod łóżkiem i czeka, aż pójdę spać, żeby wyjść, zjeść coś, zrobić obchód mieszkania, pobawić się i załatwić swoje potrzeby.

Nie mam żadnych problemów z utrzymywaniem czystości ani z niszczeniem czy drapaniem mebli.

Widzę, jak obserwuje mnie wieczorem z korytarza, kiedy leżę w łóżku i wiem, że wskoczyła na nie, gdy „spałam”.

Mogę ją bez problemu głaskać, ale tylko pod łóżkiem... ona wie, że kiedy wyciągam do niej rękę, to czas na pieszczoty i momentami aż się wygina, tak to uwielbia.

Dzisiaj wieczorem bardzo mruczała w porównaniu do innych dni, kiedy częściej bawiła się łapkami, wyciągając je i drapiąc podłoże, na którym siedzi.

Moim kolejnym zmartwieniem jest to, że kiedy jestem cały dzień w pracy w biurze, ona w ogóle nie wychodzi (wcale albo prawie wcale nie rusza jedzenia, a mam kamerkę, żeby dostawać powiadomienia, gdyby wyszła). Zdarza jej się wyjść pod moją nieobecność, ale raczej wtedy, gdy wychodzę gdzieś wieczorem.

Mogę do niej podejść bez przeszkód, gdy siedzi pod łóżkiem, a ona kładzie się nawet na samym brzegu, żeby można było ją miziać tak, jak lubi.

Na razie mam wrażenie, że jedynym miejscem, gdzie czuje się bezpiecznie, jest spód łóżka. Tych kilka razy, kiedy mnie zobaczy (bo wstałam wcześniej niż planowałam albo zauważy mnie z łazienki) lub gdy wstaję w nocy, nie widząc jej, ucieka do kryjówki pędem...

Uzbrajam się w ogromną cierpliwość, ale boję się, że ona już na zawsze zostanie pod tym łóżkiem... A przecież chciałam adoptować kota, a przede wszystkim uratować go ze schroniska, żeby dać mu miłość i też dostać jej odrobinę w zamian.

Potrzebuję waszej pomocy – jak myślicie, czy ona wyjdzie kiedyś spod tego łóżka?

Weterynarz polecił mi dyfuzor Feliway i kapsułkę (podaję sam proszek do jedzenia), żeby pomóc jej się odprężyć.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Wygląda na to, że Odyssée nigdy nie przeszła socjalizacji z ludźmi, a teraz jest już w pełni dorosła. Warto byłoby wiedzieć, czy w schronisku nawiązała przyjaźnie z innymi kotami. Jeśli tak, obecność drugiego mruczka mogłaby pomóc jej się „odblokować”, nawet w relacji z Tobą. Możliwe, że z biegiem tygodni będzie pozwalała Ci podchodzić coraz bliżej. Jednak jeszcze lepiej by było, gdyby to ona sama zaczęła do Ciebie podchodzić z własnej woli. Czasami potrzeba kilku miesięcy, żeby niesocjalizowany kot przyzwyczaił się do swojego człowieka. Przede wszystkim nigdy nie wymuszaj kontaktu – im bardziej będzie czuła, że ma swobodę i może sama decydować, czy chce podejść, tym lepiej to wszystko będzie szło. Rzadko się zdarza, żeby taki kot chował się przed człowiekiem na zawsze; zazwyczaj to po prostu kwestia czasu. Niemniej jednak możliwe, że nigdy nie będzie w pełni swobodna w obecności ludzi, mimo że będzie wiodła swoje życie bez objawów stresu. W takim przypadku, jeśli w schronisku faktycznie lubiła towarzystwo innych kotów, ideałem byłaby adopcja drugiego, towarzyskiego, niedominującego i pieszczochowatego kota. Dla Ciebie będzie to czysta przyjemność, a dla niej prawdopodobnie przykład do naśladowania, nawet jeśli będzie potrzebowała na to czasu (koty świetnie uczą się przez naśladownictwo).
    Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post