Mój kot wydaje dziwne dźwięki

K
Kawaii_lapin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój kot dziwnie oddycha – zazwyczaj prawie go nie słychać, a teraz brzmi to tak, jakby dziwnie mruczał. Tylko że mój kot nigdy nie mruczy (albo przynajmniej nigdy go nie słychać).

Kiedy próbuje zamiauczeć, brzmi to tak, jakby miał coś uwięzione w gardle.

Czasami próbuje coś wykrztusić, ale nic z niego nie wychodzi.

Powiedzcie mi, że to nic poważnego! 😱😢

(mój kot ma prawie 2 lata)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jane66666 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Mój kotek ma dopiero 4 miesiące i już kilka razy słyszałam, jak wydaje takie dość dziwne dźwięki. Trudno mi to nawet opisać, ale to na pewno nie są problemy z oddychaniem – miauczy normalnie i oddycha bez żadnego problemu. Ten problem pojawia się u niego tylko raz na jakiś czas, co jest dosyć niepokojące, ale jak tylko mu przejdzie, to od razu wraca do zabawy, jakby nigdy nic.

Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

w takim razie radzę ci nie zwlekać i jak najszybciej zrobić RTG!

Skoro post Kawaii jest sprzed roku, to kot albo już nie żyje, albo ma się dobrze. Przykro mi jednak z powodu Twojego.

Przetłumaczony francuski
    B
    Banke Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot wydaje dziwne dźwięki przy oddychaniu. Zazwyczaj prawie go nie słychać, a teraz brzmi to tak, jakby dziwnie mruczał, chociaż mój kot nigdy nie mruczy (albo przynajmniej go nie słychać). Kiedy próbuje miauczeć, to tak jakby miał coś uwięzionego w gardle. Czasami próbuje coś wykrztusić, ale nic nie wychodzi. Powiedzcie mi, że to nic poważnego! 😱😢 (mój kot ma prawie 2 lata)

Cześć, moja kotka miała to samo, tyle że wymiotowała za każdym razem, gdy coś zjadła... Nie mieliśmy jej wtedy długo i myśleliśmy, że po prostu je za szybko albo że to przez zmianę karmy... Ale pewnego wieczoru znaleźliśmy ją ledwo żywą, prawie nie oddychała... Zabraliśmy ją natychmiast do weta, zrobili jej RTG i okazało się, że miała w gardle wielką gulę, która zbierała się tam pewnie od bardzo dawna. Była już tak duża, że kotka nie mogła oddychać i zmarła podczas operacji u weterynarza 😢... Dlatego radzę ci nie zwlekać i jak najszybciej zrobić prześwietlenie!

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jakiś czas temu moja kotka miała silną anemię. Zorientowaliśmy się, że coś jest nie tak, dopiero w tym najbardziej krytycznym momencie. Analizując teraz sygnały, które wcześniej nam umknęły, przypominam sobie jej specyficzny sposób miauczenia.

Anemia doprowadziła u niej do niewydolności serca, a w konsekwencji również płuc.

Nie chcę was straszyć, ale radzę jak najszybciej udać się do weterynarza, żeby zrobić badania i znaleźć przyczynę problemu.

Przetłumaczony francuski
    A
    Asma nait Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mogę zapytać, co powiedział Ci weterynarz?

Przetłumaczony francuski
    K
    Kawaii_lapin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot jakoś tak dziwnie miauczy, nie zauważyliśmy żadnych innych objawów. Myślę, że to może być kłaczek, który utknął mu w gardle, bo próbuje go wykrztusić, ale nic nie wychodzi, a do tego bardzo często się wylizuje.

Dzięki za wasze odpowiedzi, niedługo wybieram się z nim do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Najczęstszą przyczyną problemów z miauczeniem u kotów są zazwyczaj infekcje. W takim przypadku, oprócz samej zmiany głosu, często pojawiają się też dodatkowe objawy: wydzielina z oczu, katar, kaszel, gorączka czy kichanie. Czy zauważyłeś u swojego pupila jakieś inne niepokojące sygnały? (np. zmianę apetytu, wymioty, nudności, picie większej lub mniejszej ilości wody, gorączkę, zmiany w zachowaniu…). Warto pamiętać, że przyczyna tych dolegliwości nie zawsze musi mieć podłoże infekcyjne – może być ich znacznie więcej (na przykład guzy…). Również obecność ciała obcego (choćby kule włosowe, czyli tzw. kłaczki) może zaburzać miauczenie. Wspomagająco możesz stosować preparat odkłaczający (np. żel w formie suplementu diety), który ułatwia ich usuwanie z organizmu. Ponieważ Twój kot wydaje się mieć trudności z oddychaniem (słychać dziwne dźwięki przy oddechu), najlepiej będzie udać się z nim do weterynarza. Lekarz weterynarii zbada zwierzaka, postawi diagnozę i oceni, jak poważny jest jego stan. Powodzenia i trzymam kciuki! Mélissa – studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, skoro sprawa dotyczy oddychania, nie zwlekaj i skonsultuj się z weterynarzem. Może to być zwykły kłaczek, ale też coś poważniejszego, jak problemy z sercem czy płucami.

Twój zwierzak jest jeszcze młody, więc to pewnie nic groźnego, ale i tak warto pójść na konsultację. :)

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, może mu coś utknęło w gardle, albo to jakiś poważniejszy problem, a może to zupełnie nic. Jedyną osobą, która będzie w stanie ocenić, czy to coś poważnego, jest weterynarz.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post