Mój kotek wchodzi w swoje kupy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Dwa tygodnie temu adoptowałam 4-miesięcznego kocurka. Maluch nie wychowywał się z mamą, od 2. tygodnia życia był w fundacji razem ze swoim bratem.

W związku z tym proces odstawienia od matki nie przebiegł u niego najlepiej.

W każdym razie,

To szczęśliwy kotek, który ma apetyt, dużo się bawi i uwielbia pieszczoty...

Problem polega na tym, że kiepsko radzi sobie z kuwetą. Kiedy próbuje zakopać kupę, wchodzi w nią łapkami i rozrzuca ją na drugi koniec kuwety... brudzi sobie też żwirkiem tylne łapki. Przez to brzydko pachnie, więc kiedy uda mi się go przyłapać, wycieram mu łapki zaraz po tym, jak wyjdzie z kuwety.

W domu tymczasowym używał żwirku roślinnego i przede wszystkim miał krytą kuwetę, więc nie wiedzą, czy wcześniej też tak robił... u mnie ma żwirek Catsa* i zwykłą, otwartą kuwetę postawioną w ustronnym miejscu, oczywiście nie w tym samym pokoju, co jedzenie.

Co mogę zrobić, żeby zrozumiał, że trzeba zakopywać, ale nie wolno w to wchodzić?

Myślę o zakupie żwirku roślinnego, żeby sprawdzić, czy problem nadal będzie występował...

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Pinsonlong8064 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam ten sam problem, o którym była mowa wcześniej. Moja kotka ma prawie 7 miesięcy i kiedy robi kupę, drapie w kuwecie tak zapamiętale, że zupełnie nie uważa – wchodzi w to wszystko, brudzi się cała, a potem roznosi to po całym mieszkaniu. Co noc muszę wstawać, żeby ją myć, co jest już naprawdę wykańczające. Za każdym razem, gdy tak drapie, krzyczę na nią i wyciągam ją z kuwety, ale ona kompletnie nic nie rozumie. Bardzo proszę o pomoc, bo jestem już na skraju i bliska oddania jej z powrotem do fundacji 😭
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jack01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam ten sam problem, a on ucieka, gdy tylko próbuję go złapać, żeby go wyczyścić. Brudzi tym wszystko dookoła (dywany, kanapę, łóżko...), to naprawdę uciążliwe. Jeśli ktoś ma na to jakiś sposób, będę wdzięczny za pomoc.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jacky300 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Mam dokładnie ten sam problem z moim kotkiem, który niedługo skończy 4 miesiące.

Idzie normalnie do kuwety, robi kupę, która ląduje tuż przy jego tylnych łapkach. Już w momencie, gdy się odwraca, żeby ją powąchać, znajduje sposób, żeby w nią wdepnąć. Potem zaczyna drapać jak szalony. Rozwala to wszędzie, oczywiście znowu wdeptuje i wraca powąchać. Ponieważ kupa jest słabo zakopana, powtarza całą operację tyle razy, że wszystko kończy w tysiącu kawałków!! Jak widzę, co się dzieje, pozwalam mu raz spróbować zakopać, a potem go upominam, żeby przestał.

To naprawdę wykańczające żyć w ciągłej paranoi, że ma kupę na łapkach, tym bardziej że jaśnie pan nie znosi chusteczek, a tym bardziej mycia łap (wydziera się, jakbym go torturowała).

Przetłumaczony francuski
    LOR517535
    Lor517535 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mam ten sam problem z kotkiem w identycznej sytuacji – pewnie został zbyt wcześnie odstawiony od matki. To bardzo kłopotliwe, bo maluch roznosi kupę wszędzie swoimi małymi łapkami... Czy moglibyście dać znać, jak to się u Was potoczyło? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Bellange
    Bellange Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam ten sam problem, co u Was zadziałało? 

Dzięki! 

Przetłumaczony francuski
    Dadouwarda
    Dadouwarda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry. Patrząc na daty, wasze koty od tamtej pory już urosły. Czy możecie dać znać, jak ten problem się rozwinął?
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli chodzi o wchodzenie łapką w odchody, to niestety nie mam do zaproponowania nic więcej poza tym, co zostało napisane wyżej (czyli codzienne sprzątanie kuwety i mycie zabrudzonych łapek).

Na żwirek zostający na łapkach używam takiej wycieraczki: https://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/paillasson-synthetique-gris-l-60-x-l-40-cm-e173636 (jest tańsza niż te wszystkie gadżety ze sklepów specjalistycznych), która zbiera 99% ziarenek żwirku spod łap moich kotów, kiedy wychodzą z kuwety.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Mam ten sam problem z moim kotem, który ma już 6 miesięcy. Mam zamkniętą kuwetę. Kiedy widzę, że właśnie wdepnął w swoją kupę, biorę go i zanoszę pod prysznic. Niezbyt lubi, jak myję mu łapki, ale nie mam innego wyjścia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgadzam się z pozostałymi komentarzami. Twój kociak już załapał, że powinien załatwiać swoje potrzeby w kuwecie. Problem może wcale nie leżeć w kwestii jego odstawienia od matki. Sam adoptowałem bezdomne koty, które zostały prawidłowo odchowane przez matkę i żyły na zewnątrz, a i tak bardzo szybko zrozumiały, o co chodzi. Daj swojemu mruczkowi trochę czasu. Spróbuj może z krytą kuwetą. Możesz też przetestować żwirek silikonowy – nie przykleja się do łapek, co jest całkiem fajne, ale ten rodzaj żwirku jest dość drogi. Spróbuj też może sprzątać po nim tak często, jak to możliwe... z wiekiem na pewno nauczy się robić to porządnie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź.

Chyba po prostu niejasno to ująłem. To, że on zakopuje po sobie, nie jest problemem. Chodzi o to, że robi to tak niezdarnie, że za każdym razem wdeptuje w swoje kupy, a przy zakopywaniu rozrzuca je na drugi koniec kuwety. Najbardziej uciążliwe jest to, że wchodzi w to wszystko w trakcie kopania i dodatkowo zasypuje sobie tylne łapki żwirkiem.

Dlatego muszę mu potem wycierać łapki.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post