Moja kotka chce wychodzić, a ma 3 tygodniowe kocięta

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja 2-letnia kotka Miezi właśnie urodziła 3 kociaki: mają teraz 7 dni i są przerooozkoszne! ALE mieszkamy w domu i Miezi była przyzwyczajona do wychodzenia na zewnątrz: miauczy i widać, że znowu bardzo chce wyjść. Dwa dni temu udało jej się nawet wynieść jednego malucha na dwór – przyłapałam ją, jak właśnie wspinała się z nim na drzewo i zaniosłam ich z powrotem do „gniazda”. Co robić? Czy powinnam ją wypuszczać? Jak mieć pewność, że wróci zająć się maluchami?

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

64 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Benito

Właściwie to odpowiadamy Love2023, bo dzisiaj rano odświeżył ten temat 😘

Przetłumaczony francuski
    Benito
    Benito Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po co odpowiadać na pytanie z 13 marca 2012 roku?

Przecież to było szmat czasu temu!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Może ona po prostu chce mieć jeszcze kolejne mioty”

Szczerze mówiąc, kotka wcale nie „chce” mieć małych – po prostu zmusza ją do tego instynkt. W świecie zwierząt rozmnażanie służy przetrwaniu gatunku, bo inaczej by on wyginął. Tyle że kotka nie wie, że w rzeczywistości kotów jest już o wiele za dużo (z czego większość ląduje w schroniskach, zostaje porzucona przy drodze itd.). Gdyby o tym wiedziała, na pewno by ich nie chciała – po co miałaby ryzykować zdrowiem, skoro jej gatunkowi wcale nie grozi wyginięcie?

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Można by pomyśleć, że kotka pragnie mieć potomstwo, gdybyśmy mieli pewność, że potrafi ona świadomie wybrać, że go nie chce.

Tak jednak nie jest – ona jedynie poddaje się działaniu hormonów, co kończy się kolejnymi miotami jeden po drugim.

Dwa mioty każdego roku odbijają się negatywnie na jej zdrowiu i długości życia, a także na kondycji, a nawet przeżywalności maluchów (czy jesteś gotowa na znalezienie martwych, porzuconych czy wręcz zagryzionych przez matkę kociąt, bo jej instynkt podpowiedział jej, że nie będzie miała siły ich wychować?).

W ciągu zaledwie kilku lat to dziesiątki kociąt, którym będziesz musiała znaleźć domy, podczas gdy w schroniskach setki zwierzaków już czekają na ratunek po często bardzo trudnym starcie w życie.

Kastracja nie jest błahym zabiegiem, ale jest wyrazem zdrowego rozsądku, jeśli myślimy o całej kociej populacji.

Do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    Love2023
    Love2023 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, miałam ten sam problem wczoraj wieczorem. Wzięłam ją i zaniosłam z powrotem do maluchów i najwyraźniej u nich została. Będę teraz bacznie obserwować sytuację. Moje pytanie jest takie: dlaczego tak bardzo nalegacie na kastrację kotki? Może ona chciałaby mieć jeszcze kolejne mioty? 

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale jest Pan czujny, miło to widzieć! Ten post ma już 2 lata!

Swoją drogą, Pana przemyślenia filozoficzne nie są pozbawione sensu. To prawda, że niektórzy ludzie powinni się dwa razy zastanowić, zanim zdecydują się na dzieci, no ale cóż. Jeśli chodzi o koty, widzi Pan, usunięcie narządów rozrodczych przynosi same korzyści i wszystkim wychodzi na dobre: właścicielom, którzy nie muszą się martwić o szukanie domów dla kociąt – co zresztą różnie bywa; samym kotom, bo w ten sposób eliminuje się pewne ryzyka zdrowotne, a one – proszę mi wierzyć – zupełnie nie zauważają „psikusa”, jakiego im tą operacją zrobiliśmy; no i wreszcie całej kociej populacji, bo w schroniskach jest mnóstwo, mnóstwo zwierzaków, a to jest ogromny problem. Sterylizujcie koty.

Poza tym, to prawda, nie o to tutaj pytano, a niektórzy dyskutanci bardzo chętnie wygłaszają kazania. Ale to też jest realny problem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka miała małe – 4 śliczne kociaki, wszystkie zdrowe i silne. Po tygodniu moja kicia chciała już wyjść na dwór, więc jej pozwoliliśmy, ale pilnowaliśmy, żeby została na tarasie. To kotka, która urodziła się na zewnątrz, więc spędza tam całe życie. Nigdzie nie uciekła, zawsze wracała karmić swoje maluchy i naprawdę świetnie się nimi zajmowała. Dlatego według mnie, jeśli kot jest przyzwyczajony do wychodzenia, nie powinno się go przed tym powstrzymywać. I SEVY, jeśli ktoś prywatnie chce, żeby jego kotka miała miot, to jego święte prawo. Zwierzęta są jak ludzie – skoro natura dała im narządy rozrodcze, to po to, żeby z nich korzystały. Moim zdaniem niektórzy ludzie też nie powinni się rozmnażać, a jednak to robią, ale to już inna dyskusja. Więc jeśli nie potrafisz dać rady bez oceniania innych, to lepiej powstrzymaj się od pisania komentarzy, które mogą zranić kogoś, kto zadał po prostu zwykłe pytanie. W przeciwnym razie nie widzę sensu istnienia forów.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Aż się prosi, żeby komuś porządnie przyłożyć”

wyjąłeś mi to z ust!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niestety przez takie wariatki jak ona Margaux będzie miała ręce pełne roboty........

Aż się prosi o porządnego liścia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dellys: „I całe szczęście, że inni istnieją, żeby chociaż trochę podnieść poziom”.

„Niestety jest nas zbyt mało”

Tak jak mówisz, wariatów i nieodpowiedzialnych ludzi jest niestety (ze szkodą dla zwierząt) zdecydowanie za dużo.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 64

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post