Moja kotka przenosi swoje kocięta

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Nasza kotka Tsuki miała swój pierwszy miot, 3 kociaki (jeden niestety urodził się martwy). Urodziły się 1 lipca i wszystko idzie świetnie, mama super się nimi zajmuje. Podczas porodu w nocy przyszła po nas i okociła się w szafie. Wcześniej proponowaliśmy jej inne miejsce, żeby mogła się tam zadomowić z maluchami, ale szafa na końcu korytarza, w ciemności, widocznie była dla niej idealna. Kociaki zaczynają się już przemieszczać, a że na końcu korytarza są schody, nie chcieliśmy ryzykować. Postanowiliśmy więc pokazać kotce kojec, który przygotowaliśmy w jadalni. Przenieśliśmy tam maluchy przy niej i obserwowaliśmy jej reakcję. Nie spodobało jej się to i zaraz je zabrała z powrotem. Próbowaliśmy ją uspokoić i jeszcze raz zanieśliśmy kocięta do jadalni, ale nic to nie dało.

A dzisiaj, jak tylko wstałem i zjadłem śniadanie, usłyszałem mruczenie pod łóżkiem. Tsuki, gdy była mała, miała zwyczaj chowania się u mnie pod łóżkiem w jednej z szuflad, więc myślałem, że po prostu sama tam przyszła, ale nie – była tam z dwójką swoich kociaków! Zabraliśmy je więc stamtąd i odnieśliśmy do ich stałej kryjówki, gdzie czuć zapach mamy, do trzeciego malucha. Ale ona natychmiast przeniosła je z powrotem.

Chciałbym się dowiedzieć, dlaczego ona tak robi i czy mam je przenosić z powrotem, czy je tam zostawić?

Mamy dwa psy, ale w szafie była bezpieczna i nie miała powodu się bać, że tam wejdą.

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi i przepraszam za tak długi wpis.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Zazwyczaj kotka szuka dla swoich kociąt jak najbezpieczniejszego miejsca. Jeśli w torbie z ubraniami znalazł się tylko jeden maluch, to pewnie Twoja kotka po prostu o nim zapomniała – to się czasem zdarza.

Tak jak wspominasz, to jej pierwszy miot, więc może jeszcze popełniać błędy. Musisz zachować czujność, szczególnie jeśli chodzi o jej miauczenie – jeśli pojawi się jakiś problem, kotka przyjdzie Cię na moment zawołać, po czym od razu wróci do swoich maluchów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za szybką odpowiedź! To faktycznie możliwe, ale czy to możliwe, że ona chce je po prostu schować w miejscu, gdzie nie będą się za bardzo rozłazić? Wczoraj rano znaleźliśmy jednego malucha w torbie z ubraniami w szafie. To jej pierwszy miot, więc często szuka u nas wsparcia i widać, że się stresuje. Jedzenie jest teraz poza zasięgiem kociaków – stoi w kuchni na stole, żeby psy się do niego nie dobrały. Więc tak, faktycznie przeniosła się bliżej, bo moja sypialnia jest naprzeciwko kuchni.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Kameyo.

Często się zdarza, że kotka zmienia gniazdo, a taka przeprowadzka może mieć kilka przyczyn. Jeśli pierwsze miejsce nie jest zabrudzone i znajduje się w spokojnym, bezpiecznym otoczeniu, to możliwe, że ta zmiana wiąże się ze zbliżającym się czasem odstawiania kociąt od piersi. Kotka po prostu przenosi maluchy bliżej łatwiej dostępnego źródła pożywienia.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post