moja kotka sikает na moje rzeczy – co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja kotka zawsze miała ten problem. Siusia w kuwecie, ale też wszędzie indziej. W legowisku psa, w torbach, walizkach, na kanapach, łóżkach, ubraniach – dosłownie wszędzie.

Adoptowałam ją ze schroniska, zanim wyjechałam studiować do innego miasta. Myślałam, że jeśli oddzielę ją od psa mojej mamy (z którym świetnie się zresztą dogaduje), problem zniknie. Miała wtedy 7 miesięcy. Teraz ma ponad rok i problem absolutnie nie został rozwiązany.

Mieszka w mieszkaniu i wychodzi tylko czasem na rynnę, która donikąd nie prowadzi – więc sikanie na dworze odpada.

Zmieniam jej kuwetę w każdą środę i czyszczę ją średnio co drugi dzień. Wiem, że powinnam mieć dwie kuwety dla jednego kota, ale moje studio jest tak małe, że naprawdę nie mam miejsca na dodatkową.

Dziś rano obudziłam się i zastałam ją, jak drapała sweter złożony na krześle. Oczywiście był cały mokry od siuśków. Trzy dni temu znalazłam też moją ławkę z charakterystyczną aureolą. No i nie wspominając o szóstym (!) dywaniczku łazienkowym, który ostatnio kupiłam.

Powtarzam – ten problem istniał jeszcze przed przeprowadzką. Odkąd ją adoptowałam, tak to wygląda. Siusia w kuwecie, ale też bardzo często poza nią.

Moja mama boi się jej u siebie trzymać, żeby nie zniszczyła jej rzeczy. Tata nawet nie chce o tym słyszeć. To zaczyna być naprawdę poważne. Jestem już totalnie załamana.

Macie jakieś rady albo pomysły?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Ottocynthia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam kocurka, który ma ledwie 5 miesięcy. Od jakiegoś czasu sika mi na rzeczy, mimo że wcześniej był czysty. Kuwetę sprzątam mu co dwa dni, więc nie rozumiem, co się dzieje. Jestem już zdesperowana i nie mam pojęcia, co robić. Czy macie może jakieś rozwiązanie? Proszę o pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka zawsze zachowywała czystość. Dwa miesiące temu ją wysterylizowałam, a od tygodnia zaczęła sikać, ale robi to wyłącznie na rzeczy mojego partnera. Dlaczego tak się dzieje? Proszę, pomóżcie mi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Miałam kiedyś młodą kotkę urodzoną w mieszkaniu, która pierwszy raz nasikała poza kuwetą dokładnie w momencie, gdy otworzyłam drzwi, wracając z porodówki z moim pierwszym dzieckiem w 84 roku. Potem było już tylko gorzej, a w tamtych czasach trudno było o jakieś sensowne rady. Kiedy nasze mieszkanie było już totalnie zrujnowane (wykładziny, kołdry itp.), ku naszej ogromnej uldze, nasi dozorcy przechodzący na emeryturę zabrali ją ze sobą na wieś. Dożyła 18 lat, całymi dniami polując; wracała tylko na trochę chrupek i pieszczot, po czym zaraz znowu ruszała w teren. Na pewno była tam szczęśliwsza niż krążąc tylko między łóżkiem a kanapą...

W zeszłym roku adoptowałam kolejną małą kotkę po przejściach. Nie trzymała czystości i parę razy nasikała do łóżka. Szybko kupiłam nieprzemakalne obrusy, które rozłożyłam na łóżkach, a dywany zwinęłam (wykładzin już na szczęście nie mam...). Ktoś mi poradził, żeby kłaść chrupki na łóżku – to naprawdę zadziałało! Poza jednym małym nawrotem, kiedy przez kilka miesięcy gościliśmy u siebie siostrzeńca, którego kotka zresztą bardzo lubiła (wtedy znowu wyciągnęłam te obrusy...), od tamtej pory wszystko jest w jak najlepszym porządku!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Też mam ten sam problem ze swoim kotem. Na początku normalnie trzymał czystość, ale teraz sika wszędzie. Z początku myślałem, że to normalne, bo to kocur.

Przetłumaczony francuski
    R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie sądzę, żeby to był brak ruchu, chyba że zanim zaczął tak robić, był przyzwyczajony do większej aktywności albo wychodzenia na zewnątrz. A może zmieniłeś mu coś w jego otoczeniu albo zabrałeś jakąś jego rzecz?

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Cześć, jeśli on nigdy nie zasmakował życia na wolności, na dworze, to myślę, że to nie tu leży problem. Trzeba poszukać głębiej – każda, nawet najmniejsza zmiana, która dla Ciebie może nie mieć znaczenia, dla niego może być kluczowa... Nawet przestawienie mebli czy inne tego typu drobiazgi potrafią czasem wywołać takie zachowanie.

Zastanów się dobrze i spróbuj przypomnieć sobie, czy wydarzyło się coś nietypowego (nawet jeśli to była tylko jednorazowa sytuacja), zanim zaczął sikać na Twoje rzeczy.

Po co idziesz do weterynarza? On nic nie poradzi na taką zmianę zachowania, bo u podstaw problemu leży fakt, że wydarzyło się coś nietypowego... (przeprowadzka, ktoś nowy w domu, nowe miski, legowisko... krótko mówiąc, lista jest bardzo długa).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pójdę do weterynarza tak szybko, jak to możliwe. Jeśli chodzi o to, że może się źle czuć, to nie do końca wiem, skąd to się bierze. Może to kwestia zamkniętej przestrzeni? Albo tego, że nie ma mnie w domu w ciągu dnia przez studia? Może brak ruchu?

Myślałam, że wzięcie drugiego kota mogłoby jej pomóc poczuć się raźniej i dałoby jej szansę na zabawę z innym mruczkiem, ale u mojej mamy mieliśmy psa i innego kota, z którymi się bawiła, a mimo to i tak sikała poza kuwetą...

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Cześć, sikając poza kuwetą, Twój kot chce Ci pokazać swój lęk lub niezadowolenie... Musisz znaleźć źródło problemu i je rozwiązać, żeby skończyć z tym sikaniem wszędzie...
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Na sikanie w różnych miejscach możecie spróbować użyć odstraszacza w sprayu, który dostaniecie u weterynarza lub w sklepie zoologicznym. Spryskajcie nim powierzchnie, na których kici zdarza się załatwiać (kanapę, dywany itp.). Pod żadnym pozorem nie czyśćcie tych miejsc wybielaczem. Jego zapach wręcz zachęca koty do znaczenia terenu, przez co kotka mogłaby wrócić w to samo miejsce. Możecie też wypróbować dyfuzor z feromonami, dostępny w sklepach zoologicznych lub u weterynarza. Skuteczność nie jest gwarantowana, ale u wielu kotów to rozwiązanie naprawdę się sprawdza. Na koniec upewnijcie się, czy to załatwianie się poza kuwetą nie wynika z problemów zdrowotnych. Porozmawiajcie o tym z wetem przy najbliższej wizycie. Możliwe, że przyczyną tych "wpadek" są problemy z nerkami lub infekcja dróg moczowych. Pozdrawiam, Lucille
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post